Életmódtippek, melyekkel csökkenthetjük a stresszt (2. rész)

egészséges életmód 2.

Ma folytatom azoknak az életvezetésünkhöz kapcsolódó tényezőknek a bemutatását, melyekkel erősíthetjük stressztűrő képességünket és harmonikusabbá tehetjük életünket.

4. Ápold a kapcsolatot az emberekkel, beszéld ki problémáidat! Érezted-e már, mekkora megkönnyebbülés, amikor egy barátodnak, jó ismerősödnek elmondhatod, hogy mi bánt? Kutatók megfigyelték, hogy azok az emberek, akik társasági lények, vagy akár csak van két-három közeli jó barátjuk, sokkal eredményesebben küzdenek meg a nehézségeikkel, stressztűrő képességük jobb. A közösséghez való tartozás erőt ad, a minket kedvelő emberek személyiségünkre adott pozitív visszajelzései, visszatükrözései pedig javítják önértékelésünket. A szeretve lenni érzése olyan szinten megemeli stressztűrő képességünket és immunrendszerünk erejét, amelyhez semmi sem fogható. Éppen ezért nagyon nagy jelentősége van a harmonikus párkapcsolatnak és a boldog, békés családi életnek is. Mivel a szeretet érzése általában gyógyító hatású, ezért mindenre kiterjeszthető: így az állatokra, természetre, a világ egészére is. A házi kedvencek simogatása, szeretgetése, a macskák dorombolása is növeli energiaszintünket. Az állatok közelsége nem pótolja a harmonikus emberi kapcsolatokat, de ha elszigetelt életet élsz, háziállatok tartása is sokat segíthet.

5. Legyen rend és szervezettség az életedben! A szabályozott napirend biztonságérzetet nyújt, ez pedig csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja a közérzetet. A ház kitakarítása valóságos terápiás hatással lehet, nem véletlen, hogy sokan ösztönösen takarítani kezdenek, ha túl feszültek. A külső rendrakás szimbolikus megfelelője a belső egyensúly visszaállításának. Akkor van rend bennünk, ha a környezetünkben is az van. A mindennapok szervezett ritmusa biztonságot és fogódzót ad, ezáltal harmonizálja életünket. Legyen egy állandó napirendünk, és ne térjünk el tőle nagyon! Ne váljunk a szokásaink rabjává, de legyen az életünknek valamilyen tágabb határok között mozgó rendje. Ide tartozik az is, hogy igyekezzünk mindig befejezni azt, amit elkezdtünk. Az emberbe bele van kódolva egy befejezési szükséglet, és akkor nyugodt, ha az elkezdett dolgok végére pont került. Ilyenkor azt érezzük, hogy eredményesek vagyunk, ellenkező esetben viszont (talán alig tudatosuló) feszültséget vált ki a be nem fejezett tevékenység.

6. Aludd ki magad, szánj elég időt a pihenésre, relaxációra! Nagyon fontos, hogy biztosítsd szervezeted számára a regenerálódáshoz szükséges minőségi pihenést. A „minőségi” azt jelenti, hogy engedjük szervezetünknek, hogy a normális bioritmushoz alkalmazkodjon. Alvásra az éjszaka a megfelelő időszak, és különösen fontos, hogy időben ágyba kerüljünk. Kutatások tanulsága szerint 22 óra és éjfél között pihenünk a legintenzívebben, így ezt az időszakot nem lenne szabad kihagynunk. Legalább napi 6-7 óra alvás szükséges egy felnőtt ember számára, mégpedig egyben, megszakítás nélkül. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nehézkes gondolkodást és problémamegoldást, rossz közérzetet, és a nehézségekre, stresszre való fokozott érzékenységet okoz. Mivel ezek hatására hatékonyságunk csökken, ez visszahat önértékelésünkre is, károsan befolyásolja önmagunkról, képességeinkről kialakított képünket, amely újabb stresszforrást jelent. A hosszan tartó nem megfelelő mennyiségű pihenés szorongást vált ki, felmorzsolja a személyiséget. A szükséges mennyiségű és minőségű alvás mellett igyekezzünk módot találni a napközbeni lazításra, relaxációra is. A pihenés az egyik legtermészetesebb, magától értetődő szükségletünk, a felfokozott életstílusunk miatt azonban mégis meglehetősen hadilábon állunk vele.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Életmódtippek, melyekkel csökkenthetjük a stresszt (2. rész) bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. sallay aniko szerint:

    Ma pont ezek a dolgok kovetkeztek be az en kiss eletemben/egy baratnommel beszelgetunk egy jot sirtam is nevettem is majd foztem takaritottam pihentem fodrasznal voltam es vege is lett a napnak eleg mozgalmas napom volt mind a mellet hogy a reggel meg nem is tudtam mit fogok tenni de vegul jol telt a problemam ha a delutani pihanest kihasznalom akkor este mar a korai lefekvesnek annyi reggel meg mintha agyon csaptak volna nem tudok magamhoz terni .Koszonom a lehetodeget es kivancsian varom a fojtatast!!!

  2. Gyebnárné Laukó Valéria szerint:

    Na, itt megbuktam! :( Ebben a bejegyzésben minden pont nekem szól. Félek az emberektől, alig-alig tudom rászánni magam egy rendes nagytakarításra, és volt, hogy fél évig alig aludtam valamit. Kórházba is kerültem miatta. Van min dolgoznom.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!