A jó emberi kapcsolatok szerepe a közérzetjavításban

emberi kapcsolatokBizonyított tény, hogy azok az emberek, akik a környezetükben élőkkel harmonikus kapcsolatokat ápolnak, nagyobb védettséget élveznek mindenféle testi-lelki betegséggel szemben, erősebb az immunrendszerük, magasabb az általános energiaszintjük, következésképpen vidámabbak is, és hatékonyabban kezelik a stresszt. A pozitív emberi kapcsolatok megléte a jó közérzet egyik alapfeltétele, ezért a szorongásoldás lehetőségeinek tárgyalásakor erről a témáról is szükséges írni. Hatalmas erőt ad, ha azt érezzük, hogy mások kedvelnek minket, hogy összetartozunk velük, és szükség esetén támogatást kaphatunk tőlük. Külön ki kell hangsúlyozni a gondjaink és örömeink másokkal való megosztásának lehetőségét is, hiszen minden problémánk veszít a megítélt súlyosságából, ha valakinek elmondhatjuk, ha a szívünket kiönthetjük. Mivel nagy jelentőségű dologról van szó, ebben a blogbejegyzésemben bemutatom, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy életünknek ez a területe rendben legyen, és ezáltal közérzetünk is javuljon.

1. Tarts fenn közeli és szeretetteli kapcsolatot családtagjaiddal! A kiegyensúlyozott családi élet a boldogság és a jó közérzet alapja, ne engedd meg, hogy a társadalomban oly általánossá vált elidegenedés oda is beszivárogjon! Beszélgess sokat pároddal és gyermekeiddel, töltsetek együtt minél több időt! Ne hidd azt, hogy a házimunka elvégzése vagy a munkahelyen való túlórázás ennél fontosabb! Ne azon takarékoskodj az idővel, ami érzelmi biztonságodat megalapozza, és aminek elmulasztása soha többé, semmivel sem pótolható igazán!

2. Vedd számba ismerőseid körét! Biztosan nagyon sok értékes ember van közöttük, akiknek még nem volt alkalmuk megmutatni neked belső kincseiket. Hívd fel őket, írjál nekik e-mailt, vagy egyszerűen látogasd meg őket! Igyekezz elmélyíteni velük a kapcsolatot! Lehetséges, hogy ők is arra várnak, hogy rátaláljanak egy hozzájuk hasonló lelki társra. Ha úgy érzed, megbízható az ismerősöd, vállald fel bátran és büszkén nehézségeidet és gyengeségeidet! Valószínűleg ő is ismeri ezeket, még ha próbál is erősnek mutatkozni. Az őszinteség és a bizalom azonban ledöntheti a falakat közöttetek, de ehhez valakinek meg kell tennie az első lépést!

3. Keresd számodra ismeretlen emberek társaságát! Ezáltal új barátokat szerezhetsz, olyan személyeket ismerhetsz meg, akik sorstársként megérthetnek téged. Igyekezz őszinte érdeklődéssel fordulni feléjük, hogy bizalom alakulhasson ki közöttetek! Lehetséges, hogy naponta elmész olyan emberek mellett, akik hasonlóan gondolkodnak és éreznek, mint te, de ha sohasem szóltok egymáshoz, akkor ez nem fog kiderülni.

4. Ha családi nehézségeid vannak, vagy gondot okoz számodra a barátkozás, a másokkal való kapcsolatteremtés, és nem tudod senkivel megosztani problémáidat, akkor keress fel egy empatikus pszichológust! Ő olyan lelki segítő, akinek elmondhatod gondjaidat, kiöntheted a lelkedet. Erre olykor mindannyiunknak szüksége van, ettől megkönnyebbülünk. Ráadásul szakszerű segítséget is kaphatsz, megmutatja neked, hogy hogyan találhatod meg a lelki nehézségeidből kivezető utat. Pszichológushoz nemcsak súlyosabb érzelmi problémák esetén érdemes fordulni, hanem a társtalanság eseteiben is, amikor úgy érzed, szükséged van valakire, akivel őszintén beszélhetsz.

5. Ha pedig bármi megakadályoz abban, hogy közelebbi kapcsolatot létesíts emberekkel, de szereted az állatokat, akkor javaslom, hogy tartsál otthon kutyát, macskát, legyen teknősöd, papagájod, bármilyen házi kedvenced. Sokat segíthet magányod enyhítésében az is, ha van melletted valamilyen élőlény, amihez szólni lehet, amit gondozni lehet, és ami cserébe kimutatja háláját, szeretetét.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!