A jó közérzet feltételei

jó közérzetAz utóbbi időben számtalan könyv, előadás és tréning ígéri, hogy beavat bennünket a kiegyensúlyozott élet titkaiba. A mai világban az ember aktívabban keresi a boldogság „receptjét”, mint bármikor a múltban. Rengeteg megközelítéssel, módszerrel, tanáccsal találkozhatunk, szinte a bőség zavara áll elő. Talán könnyebben eligazodunk, ha kiemeljük azokat a területeket, illetve szempontokat, amelyek a leginkább kapcsolatba hozhatóak a jó közérzettel, az élettel való elégedettséggel. Ebben a cikkemben ezeket foglalom össze. Amennyiben az alábbiakat figyelembe véve vezetjük az életünket, testi-lelki jóllétre számíthatunk.

Egészséges életmód – Az ember gyakran kegyetlenül bánik a szervezetével, nem becsüli eléggé. Pedig az ismert mondás, az „ép testben ép lélek” bölcsen kifejezi, hogy milyen szoros kapcsolat van testi folyamataink és a lelkiállapotunk között. Éppen ezért komolyan kellene vennünk az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a minőségi pihenés és a káros szenvedélyektől való mentesség jelentőségét, közérzetünkre gyakorolt jótékony hatását. Testi-lelki egészségünket megtámogathatjuk vitamin és gyógynövényalapú táplálék-kiegészítőkkel is, például azokkal, amelyek a Lelki harmónia csomagban találhatóak.

Pozitív gondolkodás – Nem a valóság meghamisítását értjük alatta, hanem azt a képességet, hogy a hiányok és akadályok helyett az értékeinkre, illetve a problémáink megoldásából eredő haszonra fókuszáljuk a figyelmünket. Fejleszthető képességről van szó, rá tudjuk nevelni magunkat a másféle hozzáállásra. Ehhez azonban pozitív ingerekre van szükségünk; híradó helyett motiváló videókat nézzünk, újság helyett személyiségfejlesztő könyveket olvassunk, elégedetlenkedők helyett kiegyensúlyozott emberek társaságát keressük.

Közérzetjavító gyakorlatok – Bár számos szorongásoldó technika létezik, mint amilyen a relaxáció, az autogén tréning, vagy a különböző meditációs gyakorlatok, csak kevés ember alkalmazza ezeket. Pszichológusként ilyen technikákat is tanítok klienseimnek, ezek a terápiás jellegű folyamat szerves részét képezik. Alkalmazásuk nyugtatóan és frissítően hat testre és lélekre egyaránt.

Jó emberi kapcsolatok – Társas lényként az igazán kiegyensúlyozott lelkiállapotot csak úgy érhetjük el, ha szeretünk és szeretve vagyunk. A családtagjaink, barátaink, munkatársaink iránt érzett bizalom abban is segíthet bennünket, hogy gondjainkat és örömünket meg tudjuk osztani másokkal, ami a jó közérzet egyik alapfeltétele. A szeretetteli közelségnek, az érintésnek szó szerint gyógyító hatása van, kutatási eredmények igazolják az immunrendszer erősítésében betöltött szerepét. Magányosan élő embereknek házi kedvencek tartása is sokat segíthet.

Tervek és célok – Egyik kedvenc mondásom így szól: céltalan hajósnak semmilyen szél nem kedvez. Ha ugyanis nem tudjuk, hová szeretnénk eljutni, csak hánykolódni fogunk az életben. Ennek lehetséges következményei a kiszolgáltatottság érzése, a szorongás és a depresszió. Éppen ezért nagyon fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és következetesen dolgozzunk azok elérése érdekében. Ne essünk kétségbe, ha valamely tervünk nem, vagy másként valósul meg, mint ahogyan kigondoltuk, hiszen „jobban tudják az Istenek” (Seneca). Siker esetén azonban ne felejtsünk el örülni a megérdemelt eredménynek, hiszen ez fog erőt adni a továbbhaladáshoz.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!