A karácsony mindenkié

karácsony bloghozKét évvel ezelőtt karácsony közeledtével meghívtak egy kerekasztal-beszélgetésre, amelynek ezt a címet adták: Az ünnep pszichológiája. Nyilvánvalóan azért hívtak szakembert, hogy megfelelő tudományos igényességgel kerüljön a téma feldolgozásra. Már akkor is vegyes érzéseim voltak ezzel kapcsolatban, hiszen a karácsonyt a tudomány (még ha az a lélektan is) oldaláról közelíteni meg… – számomra kissé ellentmondásosnak tűnt. Hiszen mi a szeretet ünnepének a legmélyebb értéke? Véleményem szerint az, hogy a legegyszerűbb és legőszintébb érzéseinket fejezzük ki egymás iránt, melyeket nem lehet és nem is kell megmagyarázni. A karácsonyról nem beszélni kell, hanem megélni. Nem elemezni, hanem átadni magunkat neki. Mint ahogy a szeretet esetében is így van ez. Ezáltal lesz ez az ünnep valamennyiünké: a tudományokban járatlanoké, az egyszerű kisembereké, a gyermekeké, az időseké, a betegeké, a némáké, a siketeké, a mozgáskorlátozottaké. Mindenkié, aki képes szeretetet adni és befogadni.

 

Ünnep idején a lélek felvidul és megpihen. Kis időre megfeledkezhetünk szürke mindennapjainkról, kötelezettségeinkről, konfliktusainkról és szívünk díszbe öltözik. Ilyenkor olyan lelkiállapotba kerülünk, amelyről érezzük, egész életünket ebben kellene leélnünk. Ez a valódi lényünk szerint való, ez lenne méltó hozzánk, emberekhez. A mindennapok apró-cseprő gondjai, a munkahelyi kellemetlenségek, a magánéleti problémák azonban az ünnep elmúltával ismét beszippantanak bennünket, ezért ennek az állapotnak a fenntartása nagyon nehéz, csaknem lehetetlen. Az ünnep azonban újra meg újra eszünkbe juttatja, hogy milyen a valódi természetünk, és ilyenkor erőt gyűjthetünk a továbbiakhoz.

 

A karácsony különösen alkalmas erre. A szeretet, az egymás iránti figyelem ünnepeként az év talán legszebb egy-két napja. Nem véletlen, hogy olyan hosszan készülünk rá. Az ember ösztönösen igyekszik minél jobban elhúzni, kiterjeszteni ezt az időszakot; már hetekkel korábban karácsonyi hangulatot teremtünk készülődéssel, díszítéssel, ajándékok vásárlásával. Az ünnep napján pedig talán azok is könnyebben kifejezik szeretetüket, megélik az összetartozás érzését, akik számára ez máskor nehézséget jelent. Kívánom, hogy ez így legyen, és hogy töltse be mindannyiunk szívét az ünnep békés hangulata.

 

SZERETETBEN GAZDAG, BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!