Szorongásoldók és közérzetjavítók a természet patikájából

GyógynövényA mai gyönyörű, napos októberi vasárnap délutánt kihasználtam arra, hogy egy kis csipkebogyót gyűjtsek a hideg téli hónapokra. Bogyószedés közben az az ötletem támadt, hogy a blogomban ma bemutatom azokat a gyógynövényeket, amelyek a szorongásoldásban és a közérzetjavításban a leghatékonyabbak. Ne a gyógyszeres dobozunk után nyúljunk stressz vagy lehangolt lelkiállapot esetén, hanem próbáljuk megtalálni a természet patikájában a megfelelő ellenszert. Ehhez nyújt egy kis segítséget ez a blogbejegyzés.

Rhodiola rosea: Aranygyökérnek és sarki gyökérnek is nevezik ezt a csodás kis növényt, utóbbi neve utal a származási helyére: fenn, északon őshonos, 3000 méter magasban. A rhodiola egy különleges adaptogén gyógynövény, melyet egyedülálló hatása messze a többi adaptogén fölé helyez. Fő hatása az, hogy megnöveli a stressztűrő képességünket, és ezáltal fogyasztója másképpen értékeli az élethelyzeteit. Mivel elkerülni a problémáinkat úgysem tudjuk, nagyon fontos, hogy megküzdő képességünket erősítsük. Ebben jelent egyedülálló segítséget ez a növény. Noha elsősorban közérzetjavító és a központi idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról ismert, a kutatások kimutatták, hogy általános roboráló hatással van a szervezetre: immunerősítő, szívet védő, keringésjavító, daganatellenes. Mivel északi növény, mi itt, Európának a központi részén kizárólag táplálék-kiegészítő formájában juthatunk hozzá. Ilyen készítmény a Rhodiolin. Fogyasztása teljesen kockázatmentes, nem lehet túladagolni, nem okoz függőséget, nincsenek káros mellékhatásai.

Noni (Morinda citrifolia): A noni Polinéziából, elsősorban Tahitiről származik, és az utóbbi húsz évben a tudományos érdeklődés kereszttüzébe került. Ennek eredménye, hogy ma már a hagyományos orvostársadalom is elismeri a noni szervezetünkre gyakorolt egyedülálló hatását. A noni erőteljes stresszoldó és hangulatjavító, egyesek endorfinbombának (endorfin = boldogsághormon) is nevezik. Sejtszinten hat, ezért nem egy bizonyos panaszra vagy betegségre használható, hanem a szervezet egészét erősíti, roborálja. Titka az, hogy a homeosztázist állítja helyre, vagyis oda hat, ahol éppen szükség van rá. Innen kapta a „csodanövény” meghatározást, és bár tudjuk, hogy ilyenek nincsenek, az eddig ismert gyógynövények közül a noni az, amelyik ezt a kategóriát a leginkább megközelíti. Sajnos, ez sem terem meg a mi vidékünkön, ezért csak étrend-kiegészítőként tudunk hozzájutni. Ilyen a kiváló hatású Organic Noni nevű készítmény.

Citromfű: Enyhébb hatású gyógynövény, viszont a fentiekkel kombinálva kiegészíti, megnöveli azok hatékonyságát. Önmagában tartósan fogyasztva is nagyszerű, nyugtató, feszültségoldó hatással van a szervezetre. Nagy előnye, hogy a mi vidékünkön is honos, így könnyen hozzáférhető, beszerezhető. Amikor begyűjtjük, figyeljünk arra, hogy honnan szerezzük be. Legjobb, ha a saját kertünkben terem meg, de semmiképpen ne a forgalmas utak széléről szedjük, ahol állandó kipufogógázban növekszik. Ez természetesen más gyógynövényekre is vonatkozik. Általános pozitív hatása van a központi idegrendszerre, nyugtat, ellazít, harmonizál. Serkentő, vitalizáló gyógynövényekkel kombinálva enyhíti a melankólia és a depresszió tüneteit is. Ezenkívül még sok, a szervezet általános egészségi állapotára kifejtett pozitív hatását feljegyezték már.

Orbáncfű: Súlyosabb hangulati problémák esetén, depresszív állapotban nagyon jó hatása lehet. Kedélyjavító szerepkörét régóta betölti a hagyományos népi gyógyászatban, de gyógyító ereje úgy érvényesül igazán, ha hosszabb ideig, legalább 2-3 héten át rendszeresen, kúraszerűen fogyasztjuk. A fenti növények bármelyikével kombinálva erősíthető a hatása. Idegi eredetű baj esetén ajánlatos még orbáncfűből ülőfürdőt és lábfürdőt is venni.

A fentieken kívül még bizonyított feszültségoldó hatása van az ázsiai ginszengnek, a macskagyökérnek, a levendulának, a rozmaringnak, a kamillának, a komlónak, a hársfavirágnak. Válaszd ki azokat, amelyek a legjobban tetszenek, és kombináld őket egymással a minél nagyobb hatékonyság elérése érdekében!

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Szorongásoldók és közérzetjavítók a természet patikájából bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Violetta szerint:

  Kedves Stresszdoki! Kérdésem lenne Hozzád. Kb. 20 éve kényszerbetegségben szenvedek. Tisztasági kényszer- kb. egy és negyed órát vesz igénybe a zuhanyzás- ez régebben 3 óra is volt. Voltam kórházban Budapesten,2000 óta gyógyszeres kezelés alatt állok, több pszichiáternél is jártam, jelenleg itt Zalaegerszegen kezelnek. Többféle gyógyszerrel próbálkoztak, sajnos az eredmény nem kielégítő. Problémám még az is, hogy zárt közösségben szorongok. Kilenc és fél éves koromban láttam egy halálos balesetet a házunk előtt. Nagyon belefáradtam már az egészbe, kérem tanácsodat.Köszönettel!

 2. Èva szerint:

  Kedves Stresszdoki! Az én problémám az ,hogy 8 éva a lányom születése után,pánik problémáim lettek.Meg állapította az orvosom,hogy Pajzsmirigy alulmüködésem van .kaptam gyógyszert és a pánik betegségem is eltünt,de ami megmaradt az a nagyon gyenge idegrendszer .Mindenféle stresszhejzetben nagyon rosszúl leszek ,a szivem zakatol a vérnyomásom nagyon fölmegy ,és ezért már ha valami rosszra gondolok, ugyan ez van.Már elörre félek az olyan hejzetektöl ahol konfliktusba kerülök, mert nem tudom hogyan birom ki rosszul lét nélkül.Gyogyszert nem szeretnék szedni !!! Örülnék ha valamijen módszert vagy ásványianyagot-gyógynövényt tudna ajánlani!!Válaszát elörre is köszönöm!!!!!!Megjegyzés:( a pajzsmirigy gyógyszert egy idörre csökkentettem és utána jött a Pánik megint,most emeltem megint az adagot és ebben az idöszakban lett az ideggyengeségem nagyon erös) KÖSZÖNÖM!!!

  • Stresszdoki szerint:

   Kedves Éva!
   Köszönöm hozzászólását.
   A cikkbe belinkelt két készítmény mellett még elsősorban a Stress Management és a MagneZi B6 nevű készítményeket ajánlom.
   Magyarországon élők ebből a webáruházból rendelhetik meg őket:
   http://egeszseggalaxis.vitaminarzenal.com/
   Külföldön élőknek is tudok segíteni, ha kérik.
   Arra azért felhívnám a figyelmét, hogy ezek elsősorban kiegészítő alternatívák. Súlyosabb esetben semmilyen tablettától nem várhatjuk el, hogy egymagában megoldja a problémáinkat. Ahhoz általában szükséges a pszichoterápiás kezelés is.
   Üdvözlettel: Bakos Adolf Stresszdoki

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!