A negatív kényszergondolatok kezelése

KényszergondolatokA velem kapcsolatba lépő, segítséget kérő emberek jelentős hányada nem valamilyen valós probléma, hanem saját negatív gondolatai miatt szenved. Bár sokan közülük be is látják, hogy ők maguk teremtik meg a problémát, ezek az erőszakos kényszeres gondolatok teljesen elronthatják a napjaikat. Egyesek ilyenkor szakemberhez fordulnak, mások egyedül próbálják megtalálni a megoldást. Bár a kliens elhatározása és tettereje minden esetben nélkülözhetetlen a változáshoz, a pszichológus komoly segítséget nyújthat a probléma kezelésében azáltal, hogy újfajta megközelítésbe helyezi azt, illetve különböző gyakorlatokon keresztül megkönnyítheti a kényszeres gondolatok elengedését.

Mivel fontos, sok embert érintő problémáról van szó, már korábban is sokat foglalkoztam a témával a blogomban. Pszichológusi munkásságom kezdete óta azon az állásponton vagyok, hogy a kényszeres gondolatokat nem elnyomni vagy legyőzni kell, hanem a tiltakozásunk fellazítása által elfogadni őket, hogy így tovább tudjanak menni a maguk útján. Erről részletesen ebben a korábbi videómban beszélek. Változatlanul úgy gondolom, hogy ez a laza elfogadás-elengedés az egyetlen valós megoldás, de a problémában érintett emberek nagy részének ez nehezen megy. Éppen ezért jelen írásomban három újabb lehetőséget mutatok be, melyek segíthetnek a negatív kényszergondolatok kezelésében.

Ezek közül az egyik – és egyben a legegyszerűbb, a legtöbb ember által alkalmazott – lehetőség az, ha egyszerűen eltereljük a figyelmünket a zaklató gondolatról. Ilyenkor igyekezzünk valamilyen külső semleges vagy pozitív ingerre fókuszálni. Sokat segíthet, ha megszámlálásra alkalmas ingert választunk, például tömegben gondosan megfigyelhetjük, hogy hány ember visel farmernadrágot, de az ún. részletes átgondolás módszere is eredményes lehet, ha például a tantárgyak sorrendjében haladva felidézzük magunkban egykori tanáraink nevét. További tippeket ebben a régebbi cikkemben olvashatsz.

Nagyon sokat segíthet figyelmünknek az „itt és most”-ra való (vissza)irányítása is, hiszen a zaklató negatív kényszergondolatok az esetek túlnyomó többségében azáltal kapnak helyet az elménkben, hogy elszakadunk a jelen pillanattól. Ilyenkor egész egyszerűen találjunk vissza a valóságba! Emlékeztessük magunkat a jelen realitására: pl. éppen a szobánk biztonságában és kényelmében ülünk, vagy a bágyadt őszi napsütésben sétálunk a zörgő avarban. Ahelyett, hogy átengednénk az irányítást elménk gonosz játékainak, inkább irányítsuk mi őt, aminek a legjobb és leghatékonyabb módja az, ha egész egyszerűen a valóságra koncentrálunk.

A harmadik módszer a negatív gondolatok felülírása. Ezt kevesen ismerik, többnyire pszichológiai kezelés során alkalmazzuk, de szakember vezetése nélkül is elvégezhető. Lényege az, hogy leírjuk a negatív kényszeres gondolatot úgy, ahogyan elménkben meg szokott jelenni. Ezután egy kicsit más szemszögből, más megközelítésből tekintünk rá azzal a céllal, hogy mintegy rá adott reakcióként mellé írhassunk egy vagy több olyan gondolatot, ami megfelel a következő három kritériumnak: pozitív, megnyugtató és reális. Amíg tehát a figyelemelterelés esetén az eredeti negatív gondolatot bármilyen más gondolattal helyettesíthetjük, itt a kettő szoros kapcsolatban áll egymással: a pozitív a negatívra reagál. A felülírás gyakorláson keresztül valósul meg, a kliensnek a továbbiakban mindig le kell cserélnie a makacs kényszergondolatot annak pozitív párjára.

Hatékonyság szempontjából a fent belinkelt videóban elhangzottakon túl elsősorban az itt leírt két utóbbi módszert ajánlom. A figyelemelterelést inkább csak pillanatnyi „tűzoltásnak”, mintsem valódi és tartós megoldásnak tekintem. Aktuálisan is csak akkor segíthet, ha nem a kényszergondolatoktól való menekülés lehetőségét látjuk benne, hanem könnyedén, lazán tudjuk a figyelmünket másra irányítani. Amennyiben menekülésre próbáljuk felhasználni, nagy valószínűséggel többet árt, mint használ, hiszen ezzel is a kényszergondolat energiáját növeljük.

A következő jelentkezésem előreláthatólag nem cikk, hanem videó lesz majd, amiben egy újabb egyszerű módszert mutatok be, amellyel a rossz gondolatok feszültségét oldhatjuk. Figyeld a blogomat, néhány nap múlva érkezik a felvétel.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

A negatív kényszergondolatok kezelése bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Bozsányi Gyuláné szerint:

    Nagyon tetszenek a videók és tanulságos az ott elhangzott tanács .Sajnos én is szorongó depressziós vagyok.Próbálom a gyakorlatban hasznositani de nem könnyű sajnos.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!