A stresszoldás lehetőségei

Mindenki azt szeretné tudni leginkább, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy oldjuk mindennapjainkban a negatív stresszt és csökkentsük a szorongást.

Tudnunk kell, hogy nincs általános csodarecept, amely alkalmazásával mindannyian napokon belül meg tudunk szabadulni szorongásainktól. A helyzet azonban mégis biztató, mert igen is léteznek olyan tényezők, melyeket beépíthetünk életünkbe, és melyek segítségével oldani tudjuk a feszültséget, csökkenteni a depressziót és egy kiegyensúlyozottabb életet teremthetünk magunknak. Ehhez szükséges a szilárd elhatározás és a kitartó akarat, hogy változtassunk, illetve a tudatos önfejlesztés és életmódváltás.

Nézzük tehát, hogy milyen lehetőségeink vannak a szorongással szemben!

Én most három fő csoportra osztom azokat a tényezőket, melyek segítenek megküzdenünk a stresszel. Oszthatnám őket kettőre is, de most a konkrét technikákkal is külön szeretnék foglalkozni. Fontos, hogy ezen tényezők mindegyike olyan, ami csak tőlünk függ, rajtunk múlik, hogy beépítjük-e őket az életünkbe vagy sem, hogy élünk-e az általuk kínált lehetőséggel vagy sem. Egyszerű, bárki számára elérhető dolgok, ismerjük hát meg először ezt a három fő csoportot:

  1. Az elsőbe azokat a tényezőket sorolom, melyek életmódunkkal, életstílusunkkal függenek össze. Ide tartozik az, hogy mennyit mozgunk és pihenünk, mennyire étkezünk egészségesen, vannak-e káros szenvedélyeink és így tovább. Ezeket a tényezőket hajlamosak vagyunk lebecsülni a stresszoldás szempontjából – talán mert annyira egyszerűek és magától értetődőek -, pedig rendkívüli jelentőségük van.
  2. A második csoportba azokat a konkrét, megtanulható feszültségoldó módszereket és technikákat sorolom, melyeket szintén tehetjük életünk szerves részévé, de nem az alapvető életfunkciók közé tartoznak, mint az alvás vagy az étkezés, így külön be kell építenünk őket az életünkbe.
  3. A harmadik csoportba belső tényezők tartoznak: személyiségünk jellemzői, összetevői. Mivel az ember bensőjéből teremti meg a külső valóságát, ezért én ezt tartom a legfontosabb tényezőcsoportnak. Éppen ezért ezekkel kiemelten foglalkozok majd itt, a blogomban is, meg a Stresszdoki-örömcsomag számos eleme is erről a témáról szól. Ide tartozik, hogy hogyan gondolkodunk, milyen élményeket, tapasztalatokat, beidegződéseket cipelünk magunkkal, miként érzünk a világ dolgaival, és magával az élettel kapcsolatban és így tovább.

Mindegyik csoport elemei megérdemelnek egy-egy külön bejegyzést. Ezért a következő napokban ezeket veszem górcső alá.

A legközelebbi bejegyzésemben tehát az életmódunkkal kapcsolatos stresszoldó lehetőségekről fogok írni.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

A stresszoldás lehetőségei bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Gyebnárné Laukó Valéria szerint:

    Húúú, de jó, hogy az elejétől kezdem olvasni a blogot, nagyon kíváncsi vagyok minden bejegyzésre, és csak így tudok folyamatosan előre haladni. Éppen életmódváltásban vagyok (mint általában mindig :) ), épp jó, hogy erről olvashatok. Köszönöm Stresszdoki! Én már régen keresek vagy pszichológust vagy pszichoterapeutát, mert ha elmondom, kiírom magamból a feszültséget, vagy az örömömet, az enyhíti a betegségemet. Ez a blog épp helyettesíti a pszichoterápiát, nagyon örülök, hogy hozzá lehet szólni, és elmondhatom, mit érzek én. Köszönöm a lehetőséget! :)

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!