A változáshoz (gyógyuláshoz) vezető út

lépcsőPszichológusként nehéz életek tucatjaival találkozom. A legtöbb ember sokáig egyedül próbálja megoldani a problémáit, és csak akkor fordul szakemberhez, amikor már tűrhetetlennek érzi a helyzetét. Ilyenkor azonban már sokkal nehezebb a felépülés, a közérzet javítása, hiszen az eredmény érdekében szakítani kell a múlttal, a rossz beidegződésekkel, és egy új úton kell elindulni. Ez pedig időt és erőfeszítéseket igénylő folyamat.

A pszichés zavarokban szenvedők többsége nehezen indul el a változás irányába. Ennek a legfőbb oka pedig az, hogy hiányzik a hitük, kételkednek abban, hogy valóban változhatnak ők is és az életük is. Egy hosszú évek óta depresszióval és/vagy pánikbetegséggel küzdő ember, bár reménykedik a gyógyulásban, a lelke mélyén sokszor nem tud ebben őszintén hinni. Márpedig ez nélkül nem megy, ugyanis erős hit hiányában az ember nem képes megfelelő ideig elegendő energiát mozgósítani a cél érdekében. Ilyenkor megreked a dolog a próbálkozgatás szintjén, és elmarad az igazi eredmény.

Az ok, amiért sokan csak reménykednek, de nem tudnak meggyőződéssel hinni a gyógyulás lehetőségében az, hogy úgy érzik, túl nagyot kellene változniuk, túlságosan nagy lépést kellene megtenniük ahhoz, hogy a jelenlegiből a kívánt állapotba juthassanak el. Talán nem a legszerencsésebb hasonlat, de kissé olyan ez, mint mikor a másnap vizsgázó egyetemista rájön, hogy hatalmas mennyiségű anyagot kellene még megtanulnia, amire esélyt sem lát, így inkább nem is ül neki a készülésnek. Ha valami túl távolinak, elérhetetlennek tűnik, akkor elbátortalanodunk, elveszítjük a sikerbe vetett hitünket, és inkább nem is fektetünk energiát a dologba. Így viszont sohasem léphetünk ki aktuális helyzetünkből.

Hasonló hozzáállást tapasztalok a klienseim nagy részénél is. Sokan úgy érzik, összecsaptak a feje felett a hullámok, az élete tévútra tévedt, a vágyott állapot teljesen elérhetetlennek tűnik számára. Ebből a helyzetből valóban nem egyszerű talpra állni, de lehetséges. Ehhez azonban néhány dologgal tisztában kell lennünk.

Hogyan fogyasztható el egy elefánt? – szól az ismert motivációs hasonlat, és a válasz az, hogy falatonként. Igen, bármilyen célhoz kicsiny, apró lépések vezetnek. A legtöbben már a kezdeteknél elrontják azzal, hogy amikor végre szakemberhez fordulnak, akkor úgy érzik, nem bírják tovább, minél sürgősebben változniuk/változtatniuk kell. Pedig ehhez kitartás szükséges, az, hogy a személy hosszabb időn át minden egyes nap apró lépéseket tegyen a gyógyulás irányába.

A nagy változás kis módosításokból áll össze, mint ahogy a teljes puzzle is mozaikokból épül fel. Nem szabad lebecsülni az apróságokban rejlő lehetőségeket. Sok erősen szorongó és/vagy depressziós kliensem talán nem is érti, hogy miért beszélek neki az egészséges táplálkozás fontosságáról, hiszen neki kőkemény lelki problémái vannak. Mások nem hisznek abban, hogy ha esténként papírra vetik, hogy miért lehetnek hálásak az adott napon, az előrelépést jelenthet az állapotukban. A túl egyszerűnek tűnő dolgokat hajlamosak vagyunk lebecsülni, holott éppen ezek teremtik meg lelki kiegyensúlyozottságunk alapjait. Ahogy a világ legpompásabb épülete is téglákból épül fel, úgy a jó közérzet is a harmóniára törekvés jelentéktelennek tűnő darabkáiból áll össze.

Valóban, az eredmény az apró változtatásokban rejlik. Abban, hogy a kliens hosszabb időn át rendíthetetlenül, minden egyes nap megtegye azokat a piciny lépéseket, melyek önmagukban hatástalannak tűnhetnek, de mégis a változás szükséges, kihagyhatatlan elemei. Az út hosszú lehet és olykor ideiglenes visszaesések is előfordulhatnak, de ez természetes, hiszen egyenes vonalú fejlődés nem létezik. A cél az, hogy a beteg néhány hónap vagy fél – egy év múlva jól érezze magát és teljes életet élhessen. Ehhez pedig lépegetnie kell 90-180-360 napig a célja felé. Ha a 60. napon feladja, mert nem lát javulást, a 360. nap akkor is ugyanúgy elérkezik majd, csak eredmény nélkül. Akkor nem éri meg inkább kitartani és naponta falatozni abból a bizonyos elefántból?

Milyen apró lépésekkel indulhat neki a nagy változásnak (gyógyulásnak) az, aki szenved jelenlegi állapotától? Ehhez adok néhány tanácsot a következő bejegyzésemben.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!