Életmódtippek, melyekkel csökkenthetjük a stresszt (1. rész)

egészséges életmód

Ma arról fogok írni, hogy életvezetésünkkel hogyan oldhatjuk a szorongást és javíthatunk életünk minőségén. Nagy meglepetést talán nem fogok okozni senkinek, hiszen olyan tényezőkről lesz szó, melyekről pontosan tudjuk, hogy hatékonyak, de sajnos nem vesszük őket eléggé komolyan. Íme tehát néhány tanács, amelyeket ha hosszabb időn át következetesen betartasz (legalább 1-2 hónapig!), akkor érezni fogod, hogy szorongásaid akár a felére csökkennek.

  1. Tartsd távol magad mindenféle káros szenvedélytől! Amíg a pszichoaktív szerek rövid távon megteremtik a feszültségoldás illúzióját, addig hosszú távon nagyban növelik a szorongást. Nemcsak az ún. kemény drogok és az alkohol okoz ilyen problémákat, hanem a sokak által ártalmatlannak vélt cigaretta is. Ha valóban tenni akarsz magadért, hogy megszabadulj a szorongásaidtól, akkor a káros élvezetekről való leszokás legyen az első lépés!
  2. Táplálkozz egészségesen! A táplálkozás minőségének nagyon nagy hatása van az általános közérzetünkre és a stressztűrő képességünkre is. Többszörösen bebizonyosodott már, hogy számos pszichés probléma hátterében egy lehetséges okként a nem megfelelő étrend áll. Ilyen például a gyermeki hiperaktivitás, amelyről a Stresszdoki-örömcsomagban részletesebben is írok. A táplálékaink többsége nagyon sok méreganyagot tartalmaz, melyek a szervezetben lerakódva, felszaporodva a fizikai szinten megjelenő betegségeken túl rossz közérzetet, zaklatottságot, szorongást is kiválthatnak. A tartósítószerekben, ízfokozókban és színezékekben bővelkedő bolti élelmiszerek nem tartalmazzák a szervezetünk normális működéséhez nélkülözhetetlen anyagokat. Az elsavasodás valóságos népbetegség lett, hiszen túl sok húst, szénhidrátot és szénsavas üdítőt fogyasztunk, szennyezett levegőt szívunk be, és igen, a stressz hatására is savasodik a szervezetünk. Ha jó közérzetet szeretnél, erős immunrendszerrel és jó stressztűrő képességgel, akkor a táplálkozásra oda kell figyelned! Igyekezz betartani az alapszabályokat: többször kevesebbet, sok friss gyümölcsöt és zöldségfélét, kevés zsírt és cukrot!
  3. Mozogj rendszeresen! Nagyon fontos és szoros összefüggés van a stresszoldás és a mozgás között. Bármikor, amikor szorongsz és megteheted végezz valamilyen dinamikus mozgást! A mozgás segít levezetni a szervezet feszültségét, különösen vonatkozik ez a nagy lendítő, dobáló, ballisztikus mozgásformákra. Az intenzív mozgás, mint pl. a futás értékelhető egyfajta megküzdésként, a szorongást az ember ebben vezeti le, így szervezetének, lelkének egyensúlyi állapota helyreáll. A kitartást igénylő mozgásformák (futás, úszás, kerékpározás) ezenkívül a szívizomzatot is edzik és megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatják a sejteket. Utóbbi szintén nagyon fontos szempont a stresszoldásban: az alacsony oxigénellátottság hatására rossz a közérzetünk, szorongunk, kiegyensúlyozatlanok vagyunk. A rendszeres testmozgás növeli a fizikai erőnlétet, harmonizálja a lelki, és gyorsítja a szellemi folyamatokat. Ha ódzkodsz az intenzív testmozgástól, vagy egészségi okokból nem sportolhatsz, akkor iktass be legalább fél óra sétát mindennap! A rendszeres mozgás gyógyhatását éppúgy ne vedd félvállról, mint az egészséges táplálkozásét, ugyanis bizonyított tény, hogy nemcsak stresszoldó és antidepresszáns hatása van, hanem még a pszichoszomatikus betegségek kezelésében is igen hatásos.
Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Életmódtippek, melyekkel csökkenthetjük a stresszt (1. rész) bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. sallay aniko szerint:

    koszonom szepen megprobalok odafigyalni a dolgokra igerem kovetem a tanacsokat de valahogy mindig kibillenek tudom miert de nem tudom kiiktatni mert felek a kovatkezmenyektol .az elso lepessel maris gond van en egy olyan dohanyos vagyok aki mar tobszor elhataroztam es nem tudok lemondani rola,a madodikkal ugyszint lfelejtek enni (ha mar dzedulok eszemde jut hogy ennem kene)a harmadik pont az mukodik nagyon sokat gyalogolk az megnyugtat van hogy celtalanul is csak megyek .Probalkozom nem adom fel Koszi szepen!!!

  2. Gyebnárné Laukó Valéria szerint:

    Hál’Isten semmilyen káros szenvedélyem nincs, ami az első pontot illeti. A második pontnál azt tapasztaltam, ha sok csokit eszek, az nyugtat, de később csak lelkiismeret furdalásom lesz, mert tudom, hogy ártottam a szervezetemnek vele. A harmadik, a mozgás már elég jól megy (séta, gyaloglás, szobabicaj), plusz még kertészkedek itthon, ez is nyugtató hatású. :) Ha elfog a rosszullét (a depresszió), akkor borul minden, és kezdhetek elölről mindent, ami az életmódváltáshoz kell.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!