Ezért felesleges a szorongás

A szorongás feleslegesAhogy a nyugati ember egyre jobban megcsömörlik felgyorsult világunk izgalmas, ámde stresszkeltő vibrálásától, úgy fordul mind inkább az ősi keleti hagyományok felé. Az átlagember egyre nyitottabb a spiritualitásra; néhány évtizeddel ezelőtt még csak sejtettük, ma már tudományosan is bizonyítható, hogy valóságunk sokkal több annál, mint amit szemünkkel láthatunk, kezünkkel tapinthatunk. Mára beláttuk, hogy tartós és igazi boldogságot sem a technikai fejlődéstől, sem a világ nyugati felét jellemző kényelemtől és gazdasági jóléttől nem várhatunk, kizárólag önmagunkban lelhetjük meg azt. Ehhez azonban fel kell ismernünk azokat a hajlamainkat, melyek ezt megakadályozhatják.

A mai nyugati ember legnagyobb ellensége saját elméje – éppen az, aminek ezt a hihetetlenül gyors ütemű technikai fejlődést köszönhetjük. Az elme folyamatosan aktív, állandóan analizál és ítél, mindent megkérdőjelez. Ezzel önmagában még nem is lenne baj, hiszen a tudományos gondolkodáshoz éppen a racionális működésmód szükséges. A problémát az okozza, hogy az elme ezzel egyidejűleg azon dolgozik, hogy elszakítson bennünket az „itt és most” valóságától. Vizsgáld csak meg önmagad: ébren töltött perceidnek hány százalékában figyelsz az éppen aktuális pillanatra! Könnyen megtapasztalhatod, hogy csak egy töredékében. Az ember sokkal többet elmélkedik a múlt történésein és „agyal” a jövő kilátásain, mint amennyit a jelenben időz. Ez a magyarázata annak, hogy sokan nem képesek elengedni múltbéli sérelmeiket, és jövőre vonatkozó előrevetített félelmektől szenvednek. Tulajdonképpen olyan dolgokkal rontják el a jelen (az egyetlen valóságos!) pillanatot, amik nincsenek.

Ha felismered, hogy mennyit aggódsz feleslegesen, az nagyon sokat segíthet abban, hogy igazán kiegyensúlyozott emberré válhass. Vizsgáld meg a nap folyamán olykor a gondolataidat! Mi zajlik benned éppen? Mire gondolsz? A jelenre figyelsz, vagy esetleg a holnapi nap megoldandó problémái kötik le mentális energiáidat? Ha félelmet érzel, a valóság (értsd: a valós pillanat) ijeszt meg, vagy csupán a képzeteid töltenek el aggodalommal? Valóban szorongsz itt és most, vagy csak az elméd gonosz játékainak a csapdájába kerültél, és ez zavarja meg az egyébként nyugodt aktuális pillanatot?

Viszonylag kevés olyan helyzet van az életünkben, melyekben reálisak a félelmeink. Mivel azonban hajlamosak vagyunk ezekre gondolni, tízszeresére, vagy akár ezerszeresére növelhetjük az aggódással töltött időt. Idézz fel magadban egy olyan szituációt, amelytől féltél! Meddig tartott? Valószínűleg egészen rövid ideig, talán csak néhány percig. És te mennyit szorongtál miatta? Pár órát? Néhány napot? Vagy netán az egész hetedet tönkretette? És elemezd egy kicsit a szituáció kimenetelét is: valóban olyan szörnyű volt, mint amilyennek gondoltad? Indokoltnak bizonyultak utólag a félelmeid? A legtöbb esetben az előzőleg fenyegetőnek tűnő helyzet jóval kevésbé borzasztó, mint amilyennek mi elképzeljük. Képesek vagyunk napokig szorongani egy néhány percig vagy óráig tartó esemény miatt, és a végén konstatáljuk, hogy teljesen felesleges volt a sok aggódás. Ugye, milyen butaságokat követ el néha a földkerekség legokosabbnak tartott teremtménye, az ember… Bizony, a mi racionálisnak tartott elménk sokszor nagyon is irreális dolgokat művel velünk.

Ha szorongani kezdesz, ha félsz vagy elkeseredettnek érzed magad, végezz önvizsgálatot! Valóban stresszhelyzet állt elő, tényleg van okod itt és most a szorongásra, a szomorúságra, vagy csak egyszerűen megint nem a jelenben vagy? Ha ez utóbbi eset áll fenn, azonnal gyere vissza a valóságba! A téged félelemmel eltöltő szituációval majd ráérsz akkor foglalkozni, amikor aktuális lesz. És akkor már valószínűleg nem is szorongani fogsz, mert a helyzet valóságossága már arra fog sarkallni, hogy a megoldáson dolgozz. Tehát ha közelebbről megvizsgáljuk, a szorongásnak soha, semmilyen körülmények között nincs értelme, mert ahogy a Dalai Láma is mondja: „Nem érdemes az embernek magát stresszelni, mert vagy van egy problémára megoldás, és akkor miért izgatod magad, vagy nincs és akkor is minek?”.

Az előző cikkemben meghirdetett nyereményjáték nyertesei:

Bauer Judit

Gyebnárné Laukó Valéria

Orbán Veronika

Küldöm az e-bookot. Minden szavazónak köszönöm a levelét, a hozzászólását.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!