Hogyan oldhatjuk a munkahelyi stresszt?

munkahelyi stresszoldásElőző bejegyzésemben bemutattam, hogy miért éppen a munkahely az egyik legfőbb stresszforrás az életünkben. Ebben a bejegyzésemben pedig tippeket adok, melyek segítségével oldhatjuk a szorongást. Mivel kötelezettségeink, megoldandó feladataink mindannyiunknak vannak, ezek a tanácsok azoknak is segítséget nyújthatnak, akik nincsenek munkaviszonyban.

  1. Az első lépés az önmegfigyelés és a racionális helyzetértékelés. Minden szituációra igaz, hogy minél kevésbé áttekinthető, annál intenzívebb szorongást vált ki. Ne engedd, hogy pszichés energiáid szétforgácsolódjanak a helyzet súlya alatt; maradj összeszedett és próbáld meg kívülről szemlélni önmagad és a szituációt. Figyeld meg, hogyan viselkedsz stresszhelyzetekben, miként reagálsz rájuk. Vedd számba azokat a konkrét stresszforrásokat, melyektől leggyakrabban szenvedsz, és tudatosítsd az ilyen esetekben reakcióidra leginkább jellemző gondolataidat, érzéseidet és viselkedési mintáidat. Ha például a határidők szorongást váltanak ki belőled, elemezd, hogy miként reagálsz ilyen esetekben. Ha több helyzetet is analizálsz, valószínűleg felfedezel majd valamilyen szabályszerűséget az általad stresszesnek vélt szituációkhoz való hozzáállásodban. Ha így van, már könnyebben kivédheted a káros hatásokat.
  1. Ha már tudod, hogy milyen helyzetek váltanak ki belőled szorongást, és hogy milyen ösztönös reakciókat adsz ezekre, készen állsz arra, hogy ezeket tudatosan megváltoztasd, és építő módon viszonyulj a problémákhoz. Dolgozz ki konkrét megküzdési stratégiákat arra az esetre, ha az általad veszélyesnek ítélt helyzet újra bekövetkezne, így lesz eszközöd ellene. Ha lehetőséged van rá, akár el is kerülheted a fenyegető szituációt, ha ez nem járható út, akkor pedig készülj fel rá oly módon, hogy legyen a tarsolyodban egy-két bármikor alkalmazható stresszkezelő-problémamegoldó módszer. Ilyen lehet a relaxáció, valamilyen nyugtató légzéstechnika vagy a szorongást okozó gondolatok enyhítése, konstruktívvá alakítása. A lényeg az, hogy érezd: a kontroll a te kezedben van, képes vagy tenni helyzeted könnyítése érdekében.
  1. Mint a szorongás kezelésénél általában, a munkahelyi stresszoldás esetében is nagyon fontos, hogy gondolataidat pozitív irányba változtasd. A szorongást a negatív, tehetetlenséget előrevetítő gondolatok generálják. „Istenem, nem leszek kész időre!” vagy „Mi lesz, ha nem jól végzem el a feladatot?” – az ilyen gondolatok erős feszültséget váltanak ki, ezért tudatosan kell törekedned arra, hogy ezeket átalakítsd. Racionálisan mérlegeld, hogy mi történik, ha véletlenül nem leszel kész időre, vagy ha hibázol. Ne szorongj a homályosan elképzelt veszélyek miatt, hanem készülj fel a lehetőségekre. Ha pl. szorít a határidő, ahelyett, hogy kétségbe esnél, inkább gondold át hideg fejjel, hogy mit teszel, vagy mondasz, ha bekövetkezik a legrosszabb. Valószínűleg nem fog összedőlni a világ és aligha lesz belőle akkora gond, amelyet egy-két hét múlva el ne felejtenél. Az „Úristen, mi lesz ha…” helyett gondold azt: „Ha úgy lesz, kellemetlen, de ki fogom bírni. Átéltem már rosszabbat is.” Ha így gondolkodsz, sokkal több energiád marad a tevékenységre, mint ha a negatív következményektől rettegsz, így az eredményeid is jobbak lesznek.
  1. És ha már az előbb szóba került a határidők problémája, akkor érdemes kitérni még egy fontos dologra. Ahhoz, hogy ne kelljen attól félned, hogy kifutsz az időből, készíts magadnak világos, átlátható idő- és munkabeosztást. Ehhez érdemes megfogadnod a következő tanácsokat: 1. a számodra nehezebb feladatokat olyan időpontra ütemezd be, amikor frissebb és kipihentebb vagy (pl. reggel vagy szünet után), 2. a könnyebb és a nehezebb, illetve a jellegükben eltérő feladatok váltsák egymást, 3. kávé- és ebédszünetben ne az elvégzendő feladatokon gondolkodj, hanem végezz valamilyen stresszoldó, nyugtató tevékenységet.

Miután a munkahelyi stressz jelentős részét személyközi konfliktusok szülik, a következő bejegyzésben ezek kezelésére térek ki részletesen. Mivel azonban ez a problémakör nemcsak a munka világában okoz komoly gondokat, azoknak is ajánlom a bejegyzést, akik párkapcsolatuk vagy baráti kapcsolataik minőségén szeretnének javítani.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!