Miért teremt az ember rosszat magának? Hogyan teremthet jót?

szabad akaratA szabad akarat kérdése régóta foglalkoztatja az embert. Nem csoda, hiszen kardinális kérdésről van szó: tőlem függ-e életem alakulása, tehetek-e önmagamért vagy eleve elrendelt sorsom van. Ennek elemezgetése elsősorban a filozófia területe, de a pszichológia is beszél külső és belső kontrollos személyekről, akik között az a fő különbség, hogy belőlük eredő vagy rajtuk kívülálló hatásoknak tulajdonítják-e életük alakulását. Általánosságban elmondható, hogy az az ember, aki úgy érzi, úgy tudja, hogy a kontroll az ő kezében van, hogy képes tenni sorsa javítása érdekében, az erősebb, kiegyensúlyozottabb és sikeresebb.

Mostanában sokat hallunk arról, hogy az embernek gondolatai által teremtő hatalma van. A kutatások eredményeinek fényében ennek igazságalapja egyre nyilvánvalóbbá válik. Azt ugyanis senki sem vitathatja, hogy gondolataink és érzelmeink felett hatalmunkban áll dönteni, hogy választhatunk közülük, sőt, változtathatunk is rajtuk. Márpedig a közérzetünk, mi több, egész életünk minősége is attól függ, hogy miként gondolkodunk a világról és önmagunkról, illetve hogyan érzünk.

Hogyan lehetséges akkor az, hogy mégis nagyon sok ember állítja, sorsa akaratától függetlenül alakult úgy, ahogy, és nem ő maga irányítja az életét? A válasz az, hogy azért, mert ilyenkor az ember tudattalanul teremt. Ő maga hozza létre a különböző élethelyzeteket ebben az esetben is, de nem tudatosan. Nem hiába értekezik a pszichológia és írok én magam is annyit a tudattalan szerepéről, ennek ugyanis hatalmas teremtő ereje van, amely egész sorsunkat meghatározhatja, ha fel nem ismerjük és ki nem javítjuk a negatív programokat.

A tudattalan tartalma az embert érő hatások, információk összessége, melyek a pszichénkben lesüllyedve úgy hatnak az életünkre, hogy mit sem tudunk róluk. Ha például sokszor hallunk valamit gyermekkorunkban (akár azt, hogy „buta vagy, hülyeségeket beszélsz”, akár azt, hogy „te vagy a legokosabb az osztályban, ígéretes jövő előtt állsz”), akkor ez az információ lassan megerősödik bennünk, tudattalanul beépítjük magunkba, részünkké válik. Ennek megfelelően későbbi életünk vezérfonalaként működhet. Az önmagát butának tartó és leértékelő ember talán sohasem gondol arra, hogy a sok sikertelenségnek, ami az életében éri, az a negatív programozás áll a hátterében, melyet gyermekként kapott a rengeteg elmarasztalás, szidás és kritika formájában.

Mint látható, a tudattalan tartalmai nem kizárólag negatívak, de szinte mindannyiunk esetében vannak ilyenek is, melyek aztán téves irányba terelhetik az életünket. A rossz közérzet, a krónikus bizonytalanság, a különböző pszichés zavarok hátterében szinte minden esetben egy csomó negatív tudattalan program áll.

Mit kezdhetünk ezekkel? Szerencsére minden felülírható. Ráadásul sohasem késő, hiszen minden, amit életünk során hallunk, látunk, tapasztalunk, az mind-mind hat ránk és formálja a tudattalanunkat is. Vagyis, ha a negatív programokat felismerjük, azonosítjuk és felülírjuk pozitívakkal, akkor nemcsak mi magunk változunk meg, hanem az egész életünk is átalakul. Az ember a sorsát maga teremti, de amíg nem tudatosítja magában az ezt működtető erőit, addig kiszolgáltatottja a tudattalan programjainak. Amikor azonban felismeri ezeket, saját kezébe veheti élete irányítását és tudatosan teremtheti meg azt, amit igazán szeretne.

Előző bejegyzésemben már jeleztem, hogy hamarosan elindítom a kétnaposra tervezett Jobb Élet Sorsfordító Tréninget, amelynek célja, hogy a jelenlevők önismeretük fejlesztése révén felismerjék önsorsrontó negatív programjaikat és képesek legyenek azokat felülírni pozitívakkal. A tréning első napján meghatározzuk, hogy milyen pszichés blokkok állnak a rossz közérzet vagy a sikertelenség hátterében, a második napon pedig feltérképezzük a pozitív programozás lehetőségeit, melyekkel a negatívak kiolthatóak. A gondolkodásmód radikális megváltoztatásával akár néhány héten belül olyan életminőségbeli javulást érhetünk el, amelyről korábban nem is álmodtunk.

A tréning várhatóan szeptemberben indul 10-14 fős csoportokban. Mindenkinek ajánlani tudom, aki változtatni szeretne életén, illetve javítani közérzetén, eredményein, emberi kapcsolatain. Néhány nap múlva részletesebb információkkal jelentkezem és ismertetem a tréning választható időpontjait, helyszíneit és minden egyéb fontos tudnivalót.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Miért teremt az ember rosszat magának? Hogyan teremthet jót? bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kovács Piroska szerint:

  Kedves Adolf!
  Minden amit írtál nem ismeretlen számomra, sokat olvastam erről és részt vettem agykontroll tanfolyamon is. Mégis nagy kíváncsisággal várom a tréningedet, mert a blogodban mindig nagyon összeszedetten és világosan fogalmazol. Sokszor érzem azt, hogy puzzle darabkákon van rengeteg információ a fejemben, csak kell valami, amitől az egész egy egységgé áll össze. A tréningedtől én ezt remélem.
  Üdv, Piroska

 2. Mari szerint:

  Igen erre nagyon nagy szükségem lenne, rengeteg könyvet olvastam már e témában, agykontroll tanfolyamot is végeztem, de még nem igazán vagyok irányítója az életemnek, a tudatalattimat még nem igazán sikerült szolgálatomba állítani, vagy valamit én rontok el de nagyon. Ha egy lehetőség lesz szeretnék részt venni az előadásodon. Mindig is nagyon vágytam rá, hogy egy szakértővel beszélhessek az életemről.
  Üdvözlettel Mari

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!