Írd meg a hálalistádat!

HálalistaBiztosan veled is megesett már többször életed során, kedves Olvasóm, hogy nagyon vágytál valamire. Bármi lehetett ez, egy lakás, egy munkahely, egy társ, vagy akár a nyugdíjazás. Mint a boldogságod kulcsára tekintettél a vágyott dologra, ha majd megszerzed, akkor igazán elégedett és boldog leszel, gondoltad. És emlékezz vissza, milyen volt, amikor végül teljesült az álmod! Egy ideig bizonyára nagyon örültél neki. De mi történt azután? Az örömödet vélhetően hamar felváltotta a megszokottság érzése, az az állapot, amikor az ember már természetesnek tekinti, hogy élete részévé vált a korábban vágyott dolog. Ilyenkor lassan megfeledkezünk arról, hogy egykor ettől reméltük a tartós elégedettséget, és elkezdünk más dolgok után vágyakozni.

Az ember valószínűleg a legelégedetlenebb lény a Földön. Mindig valami más, valami több kellene neki, mint ami van. Ezt az ösztönünket használja ki a mai fogyasztói társadalom, a média, azzal, hogy elhúzza előttünk a mézesmadzagot, mi pedig elhisszük neki, hogy minél több dolgot megszerzünk magunknak, majd annál boldogabbak leszünk. Ez azonban nagy tévedés, hiszen ha a jó közérzet a birtokolt javaktól függene, akkor nyilvánvalóan nem lenne a jóléti társadalmakban annyi elégedetlen és szomorú ember.

Nemcsak a birtoklás vágya terelhet azonban tévútra bennünket, hanem minden olyan gondolat is, amely a majdani, a jövőben bekövetkező bármilyen eseményhez, történéshez köti a boldogságot. A legtöbb ember úgy éli le az életét, hogy folyamatosan tervezi a boldogságát. Ha ez vagy az teljesül, akkor révbe érek, gondolja. Közben pedig egyre csak múlik az idő, és fel sem tűnik számára, hogy a korábban vágyott pozitív dolgok sem hozták meg a remélt eredményt. Ha sikerült is elérnie, megszereznie őket, hamar megszokottá és természetessé váltak, és újabb vágyak jelentek meg a rövid ideig tartó öröm helyében.

Az ember mindaddig nem lehet igazán boldog, amíg ezt az állapotot a jövőben megszerzendő, elérendő dolgoktól teszi függővé. Addig a boldog életről álmodik, miközben elsétál mellette. Ez a zsákutca azonban elkerülhető. Ha felismerjük, hogy milyen sok értékkel rendelkezünk, akár ebben a pillanatban is átélhetjük a tökéletes elégedettség érzését.

Pszichológusi munkám során szinte minden kliensemmel íratok ún. hálalistát. Megkérem, hogy írja össze mindazt az értéket, ami jelen van az életében, amiért hálás lehet. Ez rendszerint egy igen hosszú lista lesz, melyre felkerülhetnek az olyan értékeink is, amelyeknek nem is vagyunk tudatában, mindaddig, amíg meg nem érezzük fájó hiányukat. Egy látó ember valószínűleg sohasem gondol arra, hogy mekkora ajándék az, hogy észlelheti a színeket. A közép-európai polgárnak eszébe sem jut, hogy hálás lehet a meleg nyári napsütésért, ami viszont egy izlandi számára egyáltalán nem olyan magától értetődő. De így vagyunk az egészséggel is – rendszerint akkor ismerjük fel, hogy mekkora érték, amikor elveszítjük.

Mondhatod, hogy mindez nem elég a boldogsághoz, hiszen valljuk be, kevés ember tud őszintén örülni olyan dolgoknak, melyeket többé-kevésbé természetesnek veszünk. Olyan elemeket tartalmazzon a listád, amelyek számodra valóban meghatározóak a boldogság szempontjából. Írd fel a családod, a barátaid, a munkahelyed! Írd fel, hogy szép házban laksz, hogy meg tudod venni a legfontosabb dolgokat, hogy esetleg még nyaralni is eljutsz olykor. A hálalista mindig teljesen egyéni, hiszen mindannyian mást tartunk fontosnak, másnak örülünk. Egy dolog azonban bizonyos: a Föld minden egyes lakója hálás lehet valamiért. Gondolkodj el rajta, hogy a te esetedben mik azok az értékek, melyek sokat jelentenek, és írd össze ezeket! Az elkészült listát tedd el, őrizd meg, és rosszabb pillanataidban vedd elő és olvasd át! Ilyenkor emlékeztesd magad, hogy milyen sok örömre okot adó dolog van az életedben. És néha írjál hozzá újabb értékeket! Meg fogod látni, előbb-utóbb olyan hosszú lesz a listád, hogy nem is fogod érteni, korábban miért érezted magad elégedetlennek és boldogtalannak.

A hálalista írása olyan egyszerű gyakorlat, melyet mindenki el tud végezni egyedül is, és ezáltal nagymértékben javíthatja közérzetét. Rajta hát, kezdd el írni mielőbb! :-)

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Írd meg a hálalistádat! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Edit Bocskay Scott szerint:

    Kedves Stresszdoki!
    Gondolat ebresztoek a soraid es meg fogadom a tanacsodat.Irok halalistat.Mar amugy is
    sok mindenert vagyok halas,de meg nem jutott eszembe leirni.Eddig, egeszsegugyi oldalrol figyeltem mindent.Hosszu evek ota bio(organic) eteleken elek a csaladdal es allandoan a vitminokat gyujtogetem. Azt tettem az agyamba,hogy 61 evesen soha nem akarok orvosokat latni es foleg korhazba kerulni.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!