Kérdezz-felelek 2.

kerdezz-felelekEbben a bejegyzésben ismét néhány gyakran felmerülő olvasói kérdésre válaszolok.

Érdemes-e párhuzamosan többféle terápiába járni, illetve egyszerre több szakember segítségét igénybe venni?

Nem ajánlom. Minden szakember kissé más módszerekkel dolgozik, másféle megközelítést alkalmaz. Ez a kliensben zavart kelthet. Sokan úgy gondolják, több pszichológus = gyorsabb változás. A valóságban azonban a módszerek eltérései sokkal inkább hátráltatják, mintsem segítik a fejlődést. Mindenkinek azt javaslom, hogy válasszon olyan szakembert, aki szimpatikus számára, akinek szakértelmében bízni tud, és egy ideig tartson ki mellette. Ha négy-öt foglalkozás után is úgy érzi, hogy rosszul választott, mert semmiféle fejlődést nem tapasztal, akkor esetleg keressen másik szakembert. Azt is tudni kell azonban, hogy sokan egyik pszichológustól a másikhoz járnak, és azt élik meg, hogy senki sem tud segíteni rajtuk. Ilyenkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy valóban arról van-e szó, hogy az összes szakember inkompetens, vagy inkább magában a kliensben keresendő a sikertelenség oka.

Egészséges életet élek, sportolok, gyógynövényeket fogyasztok, személyiségfejlesztő irodalmat olvasok, és mégis szorongok. Mitől lehet ez?

Amikor az életmódunk rendben van, mindent megteszünk a jó közérzet érdekében, mégis pszichés vagy akár szervi problémákkal kell szembenéznünk, az legtöbbször arra utal, hogy letértünk a saját utunkról, nem a belső iránytűnk által jelzett irányba haladunk. Ilyen panaszok esetében általában egy-két beszélgetés elegendő ahhoz, hogy kiderüljön, a kliens a lelke mélyén tulajdonképpen nem érzi jól magát abban az élethelyzetben, amelyben van, például nem működő párkapcsolatban él, vagy olyan munkát végez, amelyet gyűlöl. Ilyenkor a sport vagy a gyógyteák a könnyebbik utat képviselik, inkább ezektől várnánk a segítséget, mint hogy vállalni kelljen a változtatással járó kellemetlenségeket és nehézségeket. Az igazság azonban az, hogy ilyen esetben éppen ezt nem lehet elkerülni. Pótcselekvésekkel (még ha jótékony hatásúak is) nem oldhatjuk meg a fő problémákat az életünkben. Változtatni kell ahhoz, hogy a közérzetünket is meghatározó körülményeink változzanak.

Valahol azt olvastam, hogy a szorongás hasznos, mert az tette lehetővé őseink életben maradását. Igaz ez?

Nem. Amiről írsz, az a stresszreakció, de az nem egyenlő a szorongással. Őseink és a természeti népek a mai napig sokféle veszélynek voltak/vannak kitéve, így a stresszreakció (hevesebb szívdobogás és légzés, megfeszült izomzat stb.) lehetővé tette/teszi, hogy ezekkel könnyebben megbirkózzanak. Azt mondhatjuk tehát, hogy a stressznek adaptív szerepe van, felkészít bennünket a harcra vagy a menekülésre. A szorongás érzése azonban teljes mértékben hasztalan és káros. Kiváltó oka rendszerint nem valós, hanem kitalált, fiktív veszély, “agyalás”. Így a szorongás tipikusan a kényelmes életet élő modern nyugati ember problémája.

Lehet-e szedni a Rhodiolint gyógyszerek mellett? Mennyi idő után hat?

Lehet, de a Rhodiolinra is ugyanaz vonatkozik, mint általában a táplálék-kiegészítőkre: a gyógyszerektől különválasztva kell szedni, azaz múljon el másfél-két óra az alkalmazásuk között. Személyfüggő, hogy milyen gyorsan hat. Vannak, akik már 3-4 nap múlva érzik a hatását: kevésbé feszültek, jobb a közérzetük, könnyebben megbirkóznak a napi nehézségekkel. Mások inkább hosszabb időtávlatból visszatekintve látják, hogy mekkorát változott a lelkiállapotuk. Mindenesetre a Rhodiolin kapcsán is hangsúlyoznám, amire fenn már felhívtam a figyelmet: ez a készítmény sem fogja megoldani helyettünk a súlyosabb problémáinkat. Segít, nyugtat, jobb közérzetet és több energiát biztosít, de az elakadásokat nekünk kell feloldanunk az életünkben, ha előre akarunk jutni. Amennyiben ez egyedül nem megy, érdemes szakemberhez fordulni.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!