Kérdezz-felelek 3.

Kf3Ebben a bejegyzésemben három olyan problémafelvetésre reagálok, amelyek gyakran megjelennek az olvasói levelekben. Nem meghatározott személyek konkrét kérdéseire válaszolok, inkább a legtipikusabb problémaköröket gyűjtöttem össze és alakítottam általános kérdésekké.

Sok a stressz az életemben, sokat szorongok. Testi tüneteim is vannak, de az összes orvosi vizsgálat eredménye negatív. Bizonyára a szorongás okozza a szervi panaszaimat is. Mit tanácsol, mit tegyek, hogyan csökkenthetném a stresszt és javíthatnám a közérzetemet?

Ennyire általános kérdésekkel nem érdemes levélben sem hozzám, sem más szakemberhez fordulni, mert ilyen komplex szorongásos problémát nyilvánvalóan nem lehet e-mailben kezelni, nincsenek írásban átadható „csodareceptek”. Léteznek ugyan általános elvek, de egyrészt ezeket bárki megtalálhatja, elolvashatja a blogomban és az Örömcsomagban, másrészt komolyabb lelki problémák esetén fontos feltárni azok hátterét, a mélyben meghúzódó okokat, amely egyéni beszélgetős tanácsadást vagy terápiát igényel. Nincs két teljesen egyforma ember, minden eset különbözik valamelyest egymástól, ezért nem léteznek minden problémára alkalmazható terápiás sablonok sem. Azt javaslom mindenkinek, hogy használja a cikkeimben, videóimban és leveleimben bemutatott gyakorlatokat, technikákat, és ha ezek nem bizonyulnak elegendőnek, akkor forduljon pszichológushoz, aki egyénre szabott terápiás jellegű szaksegítséget nyújthat számára.

Egészségesen táplálkozom, rendszeresen sportolok, közérzetjavításra ajánlott készítményeket is szedek, mégsem javul a lelkiállapotom. Már mindenféle táplálék-kiegészítőt kipróbáltam. Kétségbe vagyok esve, úgy érzem, rajtam semmi sem segít…

Semmiféle tablettától nem várhatjuk, hogy megoldja a problémáinkat, legyen az akár gyógyszer, akár táplálék-kiegészítő. Ezek támogathatják a gyógyulási folyamatot, de önmagukban nem gyógyítanak. Amikor valakinél kialakul egy súlyos és tartós szorongásos állapot, az arra utal, hogy nem jó irányban halad, valamin változtatnia kellene. Ez lehet a munkája, vagy a párkapcsolata, esetleg az általános szemléletmódja. A pszichológiai tanácsadás során megfigyelhető, hogy éppen azon a területen változtatnak a legnehezebben az emberek, ahonnan a legtöbb problémájuk ered. Szívesebben választjuk az életmódváltás azon formáit, amelyeknek semmi közük sincs a kiváltó okhoz: például a sikeres menedzser inkább elmegy sportolni, mintsem feladja jól fizető, ám rendkívül stresszes munkakörét, a rossz házasságban élő feleség inkább változtat az étkezési szokásain, csak ne kelljen szembenéznie érzelmi problémáival. Az egészséges életmódra való átállás természetesen sokat segíthet, de ha pótcselekvésként alkalmazzuk, akkor nem hozza meg a remélt változást. A lelkünket nem csaphatjuk be, nem játszhatjuk ki; a problémákat csak ott oldhatjuk meg hatékonyan, ahonnan fakadnak.

Nem a saját panaszommal fordulok Önhöz, hanem egy számomra fontos embernek szeretnék segíteni. Az illető személy nagyon szenved, a depresszió tüneteit vélem felfedezni nála. Mit tehetnék érte?

Szép dolog a segítő szándék, mégsem tartom szerencsésnek, amikor valaki más problémájával keres meg a levélíró. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor szülő fordul hozzám nevelési tanácsért. A gyermek fejlődő személyiség, akinek szüksége van külső támaszra, de a felnőtt embernek már felelősséget kell vállalnia önmagáért és az életéért. Az a tapasztalatom, hogy amikor ezt átvállaljuk a másik embertől, amikor kivesszük kezéből az irányítást és a kezdeményezést, akkor a motivációjától is megfosztjuk. Minden pszichológus praxisában előfordulnak olyan esetek, amikor a gyógyulás sokkal fontosabb a családtagoknak és a barátoknak, mint magának a kliensnek. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem azzal segítünk a szerettünknek, ha megpróbáljuk megoldani helyette a problémáit, hanem azzal, ha azt erősítjük benne, hogy ő egy kompetens ember, aki képes önállóan és sikeresen vezetni az életét. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy amennyiben úgy érzi, pszichológus segítségére van szüksége, ő maga hozza meg a döntést és veszi fel a kapcsolatot a szakemberrel.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!