Közérzetünk meghatározója: az energiaszintünk

EnergiaszintHa egyetlen szóval kellene meghatároznom, hogy mitől függ közérzetünk minősége, akkor azt mondanám, hogy az energiaszintünktől. Szinte minden erre vezethető vissza ugyanis: a hangulatunktól kezdve a tevékenységünk eredményességén át egészen a fizikai egészségi állapotunkig. Ha energiaszintünk magas, akkor jobban érezzük magunkat, sikeresebben kezeljük a stresszhelyzeteket, fittebbek, a világra nyitottabbak, a betegségekkel szemben pedig ellenállóbbak vagyunk. Ha azonban ez a szint alacsony, akkor az az élet minden területén akadályoz bennünket.

Egyetlen dolgunk van tehát: lehetőleg minél jobban meg kell emelnünk energiaszintünket. Na de, mindezt hogyan tehetjük meg? Mi növeli és mi csökkenti azt? Ebben a bejegyzésemben ezt mutatom be. Az alábbi táblázatban összefoglalom azokat a tényezőket, amelyek a legnagyobb hatással vannak energiaszintünkre. Fogjuk fel úgy, hogy mindegyik tényező bizonyos pontértékkel bír, a pozitívak +, a negatívak – előjellel, így áttanulmányozva a táblázatot, meghatározhatod magadnak, hogy a te esetedben az energiaszint összesített értéke nagyjából hogyan alakul. Valamint azt is megtudhatod, hogy mik azok a tényezők, melyeknek nagyobb teret kellene adnod az életedben, hogy jobban érezhesd magad, és mik azok, amelyeket ugyanebből a célból kerülnöd kellene a jövőben.

Energiaszintet növelők

Energiaszintet csökkentők

Pozitív gondolatok Negatív gondolatok
Pozitív érzelmek (öröm, szeretet, a hála érzése stb.) Negatív érzelmek (harag, irigység, szégyen, félelem stb.)
Pozitív ingerek (kellemes zene, esztétikus képzőművészeti alkotások, szép tájak, jóleső illatok, friss, oxigéndús levegő stb.) Negatív ingerek (kellemetlen zaj, félelmet vagy gyűlölködést keltő képek, ilyen jellegű TV műsorok, szennyezett levegő stb.)
Egészséges táplálkozás (természetes, könnyen emészthető, a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmazó ételek fogyasztása) Egészségtelen táplálkozás (nehezen emészthető és/vagy mesterséges anyagokat nagyobb mennyiségben tartalmazó ételek fogyasztása)
Az egészséget támogató táplálék-kiegészítők fogyasztása Egészséget károsító anyagok (alkohol, nikotin stb.) fogyasztása
Rendszeres aktív testmozgás Mozgásszegény életmód
Elegendő pihenés, alvás Túl kevés vagy túl sok alvás
Rendezett életkörülmények, rend és szervezettség a mindennapokban Rendezetlen életkörülmények, kaotikus mindennapok
Világos jövőkép, motiváló célok és tervek megléte Bizonytalan vagy sötét jövőkép, célok és tervek hiánya
Bármilyen örömet okozó, konstruktív tevékenység végzése Bármilyen számunkra kellemetlen tevékenység végzése, vagy éppen totális tétlenség
Szeretetre és megbecsülésre épülő emberi kapcsolatok Rossz emberi kapcsolatok, konfliktusok
Másoktól érkező dicséret, elismerés, pozitív visszacsatolás; elfogadó társas légkör Másoktól érkező negatív kritika, elmarasztalás, bántó megjegyzés; elutasító társas légkör

Amilyen arányban mozdulsz el a bal oszlop tartalmának irányába, olyan mértékben fog javulni a közérzeted. Bízom benne, hogy a táblázat segítséget nyújt ahhoz, hogy tisztábban átlásd, mely területeken van rendben az életed, és hol kellene javítani rajta.

Mivel ezt különösen fontos témának tartom, a következő bejegyzésemben tovább foglalkozom vele, – videóban adok majd tanácsokat, hogy miként tudod a pozitív tényezőket minél hatékonyabban beépíteni az életedbe. Figyeld a blogomat, hamarosan érkezik a videó!

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Közérzetünk meghatározója: az energiaszintünk bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kantor Gyula szerint:

    A tablazat helytallo, mert evek hosszu soran gyujtott tapasztalataim is ezt igazoljak.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!