Kulcs a vágyaid eléréséhez és a jobb közérzethez – 1. rész

kulcsElőző bejegyzésemben vágyakról, célokról írtam, illetve arról, hogy ezek egyénileg mennyire különbözőek lehetnek. Kiemeltem, hogy bármi legyen is az álmod, eléréséhez a konkrét célokon kívül szükséged lesz tervre is, amelyen keresztül megvalósíthatod.

 

A legtöbb embernek, akivel a munkám révén kapcsolatba kerülök, az a vágya, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet éljen. Ez rendben is van. Viszont ez az általános igény csak úgy teljesülhet, ha 1. konkrétan meghatározza, hogy mit is szeretne, pontosan mitől lenne kiegyensúlyozottabb és boldogabb, 2. ezt erősen és kitartóan akarja és hajlandó lépéseket is tenni ezért hosszabb időn keresztül. Ennek a két feltételnek a teljesülése esetén bárki javíthat közérzetén és életminőségén, ezek hiányában azonban a változás esélye nagyon kicsi. A megfogalmazott célok lehetnek nagyon egyszerűek is, melyek elérése mások számára esetleg teljesen természetes, sőt eleve adott. Egy depressziós ember kitűzheti maga elé azt, hogy újra szívből tudjon nevetni, egy agorafóbiától is szenvedő pánikbeteg azt, hogy nyugodtan el tudja hagyni egyedül is otthonát, egy önbizalomhiányos személy azt, hogy végre a sarkára álljon, és megmondja véleményét a főnökének.

 

Mostani és a következő bejegyzésemben olyan tanácsokat olvashatsz, amelyek akármilyen vágy vagy cél esetén nagy segítséget nyújthatnak neked. Nézzük tehát, hogyan javíthatod közérzetedet, életminőségedet!

 

A legfontosabb dolog, hogy AKARJ változtatni. Ne csak akargass, hanem akarj erősen és kitartóan! A pszichológus is csak azoknak tud segíteni, akik hajlandóak tenni önmagukért. A változáshoz, a fejlődéshez szükséged lesz az ellenállhatatlan vágyra, hogy kilépj mostani nehéz helyzetedből. A legtöbb ember megalkuszik. Vágyait, álmait a saját vélt lehetőségeinek fényében határozza meg, vagyis csak olyan célokat tűz ki, amelyek elérését véleménye, érzése szerint a helyzete, állapota lehetővé teszi számára. Az „úgysem sikerülhet” vagy az „ugyan már, hogyan érhetném én ezt el” típusú hozzáállás hatására inkább lemond arról, hogy bármit is akarjon úgy igazán. A változáshoz meg kell fordítanod ezt a dolgot. A vágyat erősítened kell magadban, célokat kell kitűznöd, és nem szabad azzal foglalkoznod, hogy ezek elérése neked sikerülhet-e vagy sem. Legyen egy ellenállhatatlan vágyad, és ne aggodalmaskodj a beteljesülés mikéntje miatt!

 

A következő nagyon fontos dolog, hogy pozitív érzelmeid legyenek a vágyaddal, a céljaiddal kapcsolatban. Ez egészen egyszerűen azt jelenti, hogy érezd jól magad, ha rájuk gondolsz. Ne a kétely és a bizonytalanság, esetleg a frusztráció határozza meg a vágyaddal kapcsolatos érzelmeidet, hanem az öröm és a bizalom. Gondolj csak bele: mit fejez ki a „vonzás” szó! Ahhoz a dologhoz vagy emberhez vonzódunk, ami/aki kedves számunkra, amivel/akivel kapcsolatosan pozitív érzéseink vannak. És ez persze fordítva is igaz. Tehát ha bizonyos dolgokat, helyzeteket, élményeket be szeretnél vonzani az életedbe, akkor meg kell előlegezned nekik a bizalmat. Hinned kell bennük! Akkor is, ha még nem teljesültek. Akkor is, ha egyelőre elérhetetlennek tűnnek. Csak idő kérdése és életed részévé válnak. Ezzel a pozitív, örömmel és várakozással teli hozzáállással viszonyulj céljaidhoz!

 

A harmadik tanácsom, hogy figyelmedet a céljaidra összpontosítsd. Azzá leszel, amire a leggyakrabban gondolsz. Ha a gondolataid a szorongásaid körül forognak, akkor ezzel benne tartod magad ebben az állapotban. Ne azzal foglalkozz, amitől menekülni szeretnél, aminek véget szeretnél vetni, hanem azzal, ahová el szeretnél jutni, amilyenné válni akarsz! Tartsd tekinteted a vágyadon, a céljaidon! És természetesen jó érzéssel töltsön el, ha ezekre gondolsz! Így válhatsz fokozatosan olyan mágnessé, amely bevonzza életedbe a vágyott helyzetet, állapotot, közérzetet.

 

A következő bejegyzésben folytatni fogom a téma tárgyalását és további tanácsokat adok.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Kulcs a vágyaid eléréséhez és a jobb közérzethez – 1. rész bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. l.k. szerint:

    Teljes mértékben a poszt szerzője mellett állok.
    Hasonló a véleményem a témáról.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!