Mérd le stressztűrő képességedet!

Stressztűrő képességEbben a bejegyzésemben egy olyan tesztet teszek közzé, melynek segítségével lemérheted, hogy jelen állapotodban mennyire tudsz megbirkózni a stresszel. A tesztet két amerikai pszichológus, Lyle H. Miller és Alma Dell Smith kérdőívei alapján dolgozták ki, és azt vizsgálja, hogy életmódunk és körülményeink mennyire tesznek bennünket ellenállóvá a stresszel szemben.

Állapítsd meg az alábbi húsz állításról, hogy milyen mértékben teljesül az életedben (1-nagyon, 5-semennyire), és utána add össze a pontszámokat!

Mennyire igaz rád az állítás?

nagyon

megle-hetősen

köze-

pesen

kevéssé egyálta-

lán nem

Jó egészségnek örvendek.

1

2

3

4

5

Jövedelmem kielégíti alapvető igényeimet.

1

2

3

4

5

Alkatomhoz és magasságomhoz képest megfelelő a testsúlyom.

1

2

3

4

5

Szeretek és szeretve vagyok.

1

2

3

4

5

Kimutatom, ha haragszom vagy nyugtalankodom.

1

2

3

4

5

Naponta három adagnál kevesebb koffeintartalmú italt iszom.

1

2

3

4

5

Rendszeresen részt veszek társadalmi rendezvényeken.

1

2

3

4

5

Naponta legalább egyszer rendesen eszem.

1

2

3

4

5

Hetente legalább egyszer csinálok valamit kedvtelésből.

1

2

3

4

5

Van legalább egy rokonom 50 km-es távolságon belül, akire számíthatok.

1

2

3

4

5

Napközben szánok egy kis időt arra, hogy visszavonuljak, megnyugodjak, feltöltődjek.

1

2

3

4

5

Hetente négy vagy több éjszaka legalább 7-8 órát alszom.

1

2

3

4

5

Vallásos hitem erőt ad.

1

2

3

4

5

Hetente legalább két alkalommal kiadós testmozgást végzek.

1

2

3

4

5

Rendelkezem baráti, ismeretségi körrel.

1

2

3

4

5

A házi munkát, a pénzügyeket és a napi eseményeket is megbeszéljük a családban.

1

2

3

4

5

Van legalább egy bizalmas barátom, akivel személyes dolgaimról beszélhetek.

1

2

3

4

5

Nem szívok el naponta tíznél több szál cigarettát.

1

2

3

4

5

Jól osztom be az időmet.

1

2

3

4

5

Heti öt pohárnál kevesebb alkoholos italt iszom.

1

2

3

4

5

Miután összeadtad a pontszámokat, tanulmányozd az alábbi értékelő skálát!

Amennyiben 45-nél kisebb pontszámot kaptál, meglehetősen jó a stressztűrő képességed, egészségesen élsz, és általában sikeresen birkózol meg a nehéz helyzetekkel. Időnként szükséged lehet erősítő és/vagy nyugtató gyakorlatokra és készítményekre, de alapvetően nem vagy veszélyben.

Amennyiben pontjaid értéke 45 és 70 közötti, akkor nem igazán vagy védett a stressz káros hatásaival szemben, ezért ajánlatos lenne némileg változtatnod mindennapi életeden. Törekedj a pozitív gondolkodásra, fogyassz rendszeresen nyugtató, erősítő hatású gyógynövényeket, és próbálj ki néhány relaxációs technikát!

Amennyiben 70-nél magasabb pontszámot kaptál, fokozott veszélyben vagy, ajánlatos egész életmódodat átértékelned. Fontos lenne, hogy megtaláld a számodra megfelelő stresszoldó módszereket, és rendszeresen alkalmazd őket. Súlyosabb problémák esetén érdemes szakember segítségét kérned. 90 feletti pontszám esetében azonnali szaksegítségre lehet szükséged.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Mérd le stressztűrő képességedet! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kerékgyártó Nándorné szerint:

    T. Pszichológus Úr!
    A teszt csak megerősített abban a hitemben, hogy a stressztűrő képességem nagy 38 pontot értem el. Az életem alatt gyakorlatban erről már többször is tanúbizonyságot kaptam. Többen kerestek már meg azzal, hogy írjam meg az életem történetét, mert az a mennyiségű tömör élet amit az élettől kaptam nem embernek, de legalábbis nem egy embernek való. Saját gyakorlatom, hogy amikor már nagyon úgylátszott, hogy győz rajtam a melankólia az önsajnálat mindig beiratkoztam valamilyen iskolába, tanfolyamra és akkor csak arra koncentráltam. Ez más környezetet, más új emberekkel való találkozást, más kihívást, más új szakterületet jelentett, ami a napi rutinból kiemelt. Életemben soha nem fogyasztottam alkoholt, nem dohányoztam (még diák koromban sem) nem fogyasztok tudatmódosító szereket (még nyugatót sem). Szerettem az édességet ennél fogva túlsúlyos vagyok, de ez az önbizalmamat egyáltalán nem befolyásolja. Nem tartozom a fiatalabb korosztályhoz (62) mégis még a munkahelyemen is nagyon ragaszkodnak hozzám (lévén magas szakképzettségemnek és munkamorálomnak). Véleményem, ha a fiatalok nem azzal foglalkoznának, hogy a kiratkatban lévő “CELEB” emberek éppen hol, kivel, mit, és hogyan csinálnak vagy mennyit keresnek, hanem a saját életük szebbé, tartalmasabbá tételével lennének elfoglalva nem lenne ennyi stresszes, beteg, elvált ember. Szerintem a fogyasztói és a bálványimádó társadalom felé torzult a világ, ahol az emberi értékeknek nincs meg a méltó megfelelő helye, helyette a felszínes talmi élet a menő! Tisztelettel: Kerékgyártó Nándorné

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!