Miként erősíthetjük önbecsülésünket? – konkrét tippek

önbecsülésElőző bejegyzésemben az alacsony önbecsülés lehetséges okairól írtam, és azt ígértem, hogy a folytatásban adok néhány tippet, hogy miként erősíthetjük önbizalmunkat és tehetjük pozitívabbá énképünket. Íme tehát néhány könnyen követhető tanács:

 1. Mondj minél több jót önmagadról! Sokan nem is tudják, hogy a kimondott szavaknak mekkora súlyuk van. Igaz, hogy a szó elszáll, de gyökere mindig egy gondolat, amely viszont mind jobban és jobban megerősödik bennünk, ahogy egyre többször idézzük fel. Ha egy gondolatot, szót, mondatot gyakran ismételgetünk, akkor az lassan hitrendszerünk szerves részévé válik, és attól kezdve evidenciának, magától értetődőnek fogadjuk el. Az énkép javításának fontos lépése hitrendszerünk részleges megváltoztatása. Ezt úgy tehetjük meg, hogy tudatosan egyre több jót gondolunk és mondunk magunkról, hogy ezek az új, pozitív gondolatok felülírhassák az előzőeket. Ebben sokat segíthet, ha összeírjuk pozitív személyiségvonásainkat, és ezt a listát naponta többször átolvassuk. A másik lehetőség, hogy bármilyen cselekedetünkkor a kis sikerekre és a jó élményekre koncentrálunk a kudarc és a hiányosságok helyett.
 1. Mondj minél kevesebb rosszat saját gyengeségeidről! Az alacsony önbizalommal rendelkező emberek gyakori hibája, hogy állandóan hiányosságaikra fókuszálnak. A fenti tipp alapján ez megváltoztatható. Azonban a siker csak akkor lehet teljes, ha közben a gyengeségeink elfogadásán és felülírásán is dolgozunk. Érdemes összeírni ezeket is, és pozitív (de egyben reális és önmagunk számára hihető) gondolatokká alakítani őket. Ha például a félénkség a problémád, akkor írd le és ismételgesd magadban sokat a következő mondatok valamelyikét: „Magabiztos leszek, képes vagyok változni” vagy „Megtanulom, hogyan legyek magabiztos”.
 1. Keresd és vedd észre másokban a jót, és elismerésed fejezd is ki nekik! Az, hogy miként gondolkodunk önmagunkról és másokról, sokkal közelebbi kapcsolatban áll egymással, mint ahogy azt a legtöbb ember gondolja. Közösségi lények vagyunk, és egy nagy érzelmi társasjátékot játszunk. Ha felismered másokban a jót, akkor jobb kedved lesz, ezáltal energiaszinted növekszik, és a saját magaddal szembeni kishitűséggel is könnyebben le tudsz számolni. Ha pedig ki is fejezed elismerésed, akkor a megdicsért személy mind önmagát, mind téged jobban fog kedvelni, amely meg fog nyilvánulni a viselkedésében is, és ezáltal rád is pozitívan sugárzik vissza.
 1. Alakíts ki reális látásmódot, hogy énképed minősége ne mások reakcióitól függjön! A „társasjáték” velejárója az is, hogy sokszor kivetítjük tudattartalmainkat másokra, őket téve felelőssé például a rosszkedvünkért vagy az indulatosságunkért. Így alakulnak ki azok az emberi játszmák, melyekben az egyik fél a másikat hibáztatja, a másik (tipikusan az alacsony önbecsülésű ember) pedig a bűnös szerepét magára veszi. Az önbizalom erősítésének fontos lépése, hogy reális látásmódot alakítsunk ki magunkról, a valós helyzetre tudjunk fókuszálni, és ne mások reakcióitól tegyük függővé lelkiállapotunkat. Fontos felismerés ezen az úton, hogy mindenki csak a saját érzéseiért és tetteiért felelős, szükségtelen az miatt rosszul éreznünk magunkat, ha éppen valamelyik munkatársunknak rossz kedve van, és azt kivetíti ránk. A velünk szembeni elvárásokat is igyekezzünk hasonlóan realista módon kezelni.
 1. Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Minden ember egyedi. Ebből kifolyólag, ha megpróbálunk olyanok lenni, mint mások, az óhatatlanul szorongáshoz és kudarcélményhez vezet. Egyetlen kutya sem pironkodik amiatt, hogy fehér vagy fekete a szőre, egyetlen madár számára sem szempont, hogy ki tud magasabbra repülni. Csak az embert bolondítja meg az énképromboló összehasonlítási kényszer. Ha te is hajlamos vagy erre, azt javaslom, hogy írd fel magadnak és gyakran ismételgesd a következő mondatot: „Nem vagyok sem több, sem kevesebb másoknál, egyszerűen én vagyok”.

A leírt tanácsok mindenki által könnyen követhetőek. A személyiség változásához azonban mindig szükség van arra, hogy a személy hosszabb időn keresztül aktívan dolgozzon magán. A fenti tippek biztosan segíteni fognak azoknak, akik hajlandóak kitartóan alkalmazni őket.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Miként erősíthetjük önbecsülésünket? – konkrét tippek bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Erika szerint:

  Köszönjük a tippeket! Jól jönnek majd biztosan :)
  Hasznosnak tartom még azokat a tréningeket , tanfolyamokat és könyveket is, amelyek elősegítik a helyes önismeretet .Ez pedig oda vezet , hogy megtanulhatjuk szeretni és elfogadni magunkat!
  Nekem sokat segít az is , ha jobban odafigyelek a külső megjelenésemre ( öltözködés , hajviselet , kihúzom magamat) és mind ez által magabiztosabbnak érzem magamat!

 2. Kis Zsanett szerint:

  Ezek a tippek mind nagyon jók. Az lenne a kérdésem ha látom valakin aki nagyon közel áll hozzám, hogy ezek a tünetei. Hogyan kezdjek segíteni neki? Egyszerűen tanácstalan vagyok, nagyon szeretnék segíteni neki, de nem tudom hogy kezdjek hozzá Ő folyamatosan a múlton rágódik. A véleményem az hogy nem bocsájtott meg magának, és e miatt nem tud továbblépni. Szerintem ez nagyon fontos dolog, és nem könnyű megtalálni az utat. Tudom hogy el kell engednie az embernek a dolgokat de hogyan?

  • Stresszdoki szerint:

   Kedves Zsanett!
   Javaslom, hogy olvasd el a következő két blogbejegyzésemet is: A segítésről és Az elengedésről.
   Ezek remélhetőleg megválaszolják a kérdéseidet.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!