Online lelkisegély, avagy a Skype konzultáció előnyei

skype terápiaAhogy változik a világ körülöttünk, úgy módosulnak az ember szokásai és igényei is. Az internet révén beköltözött otthonunkba a nagyvilág, így életünk egyszerűbbé és kényelmesebbé vált. A világháló komoly segítséget jelenthet számunkra, ha megfelelően használjuk. Nagyon sok ember az interneten keres és talál megoldást egyes problémáira, emberi kapcsolatok köttetnek, hivatalos ügyeket intézhetünk a szobánkból. A világháló a pszichológia, a pszichoterápia területén is változásokat idézett elő. Egyre több szakember vállal tanácsadást online, hiszen a hagyományos kezeléssel szemben az interneten történő segítségnyújtásnak számos előnye van. Lássunk néhány ilyen előnyt:

  • Az online lelkisegély „házhoz jön”. A hagyományos terápiákkal szemben az internetes kapcsolat lehetővé teszi, hogy bárki kényelmesen, saját otthonából jusson hozzá szaksegítséghez. Ehhez mindössze egy megfelelő eszközzel (bármilyen számítógéppel vagy okostelefonnal), internetkapcsolattal és ingyenes Skype programmal kell rendelkeznie. Az online lelkisegély éppen ezért nagyon kedvez azoknak a személyeknek, akik bármilyen okból kifolyólag nehezen mozdulnak ki otthonukból. Ilyenek például a mozgássérültek vagy a súlyos depresszióban, illetve agorafóbiával párosuló pánikbetegségben szenvedő emberek.
  • Az internet áthidalja a földrajzi távolságokat, és ennek köszönhetően időt és pénzt takaríthatunk meg. Hagyományos pszichoterápiára általában csak a nagyobb lélekszámú városokban van lehetőség, így a kisebb falvakban élők számára komoly nehézséget jelenthet eljutni a kezelésekre. Mi több, a városi embernek is hosszabb időbe telhet az oda-vissza út, mint ameddig maga a foglalkozás tart. Az interneten igénybe vehető szolgáltatás ezzel szemben időtakarékos megoldás, ráadásul az utazás költsége is megspórolható általa. Külön előnye az online tanácsadásnak az, hogy külföldön élők is magyarul juthatnak hozzá a szaksegítséghez, hiszen a lelki problémák idegen nyelven történő átbeszélése általában még azoknak is nehézséget okoz, akik egyébként jól beszélik az adott nyelvet.
  • További előnye az online terápiának az, hogy a segítséget kérő személy, amennyiben szeretné, teljesen titokban tarthatja környezete előtt, hogy szakemberhez fordult. Ennek azért van jelentősége, mert még ma is nagyon sokan „cikinek” érzik, ha pszichológus segítségére szorulnak, és nem szívesen vállalják azt fel ismerőseik előtt. Az online kezelés a lelkisegély lehető legdiszkrétebb módja, hiszen a személy a saját otthonából juthat hozzá, nem kell a szakemberhez eljárogatnia.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az interneten történő kezelés nem teszi lehetővé, hogy eléggé bensőséges kapcsolat alakuljon ki a páciens és a szakember között, ezért ódzkodnak tőle. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy megfelelő minőségű internetkapcsolat esetén a Skype konzultáció is lehet éppen olyan hatékony és személyes, mint a hagyományos módon történő. Nekem is meglehetősen sok kliensem van, akikkel online dolgozom, és ez semmit sem von le a segítő-páciens kapcsolat minőségéből. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy az ilyen szaksegítségnek mennyi előnye van, akkor egyértelművé válik, hogy az online tanácsadásnak és pszichoterápiának komoly létjogosultsága van a mai világban.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!