Pozitív lelki programozás – 2. rész

pozitív lelki programozásAhogy előző bejegyzésem végén ígértem, javasolok néhány egyszerű, könnyen alkalmazható gyakorlatot a pozitív lelki programozáshoz.

1. Reggelente, mielőtt felkelnél az ágyból, még szinte félálomban futtasd át az elméden a következő gondolatot: „Jó reggelt, világ! Ismét elkezdődött egy szép új nap. Ma csupa jó dolog fog történni velem.” Ha így kezded a napot, az elmédet mintegy arra programozod, hogy a szépet és jót keresse. Lehet, hogy a napod nem lesz önmagában véve sikeresebb, mint bármelyik másik, de te több szépséget fogsz találni benne, mert a jó dolgokat fogod észrevenni. És ehhez nem is kell mást tenned, mint tudatosan a pozitív gondolatoknak adni energiát, aztán a bölcs agyad önmagától megteszi a továbbiakat.

2. Amikor van legalább fél óra szabadidőd, kényelmesen ülj le. Legyen nálad papír és toll, és írd le, hogy miért lehetsz hálás a sorsnak. Mit adott neked, mik az értékeid, minek örülhetsz? Mindannyiunk életében nagyon sok ilyen dolog van, csak sajnálatos módon a legtöbb ember hajlamos arra, hogy a jó dolgokat természetesnek vegye, és nem tudja kellőképpen értékelni őket. A hiányuk azonban nagyon tud fájni. Gondolj csak arra, hogy mennyi egészséges ember él önpusztító életmódot, miközben egy beteg mit meg nem adna azért, hogy egészséges lehessen. Tudatosítsd magadban ezeket a dolgokat és írd le őket! Aztán pedig mindennap olvasd el! A papírra vetett tartalmak különleges erővel bírnak, nyomuk marad. Megteheted azt is, hogy minden este leírod, hogy mi minden jó történt veled aznap, minek örültél. Hangold, neveld magad arra, hogy a szép dolgokat felismerd az életedben!

3. Igyekezz minél többet mosolyogni! Tudományos kísérletek bizonyították, hogy a mosolygáskor működő arcizmokból visszajelentés érkezik azokhoz az agyi központokhoz, amelyek a lelkiállapotunkért is felelősek. Vagyis, mivel a mosoly a jó közérzettel áll kapcsolatban, ezért a mosolynak megfelelő arcizomtónushoz az agy kellemes érzéseket társít. Tehát nemcsak a jó közérzet hatására mosolygunk, hanem fordítva is működik: a mosolygás hatására jobban is érezzük magunkat.

4. Igyekezz optimista, jó kedélyű emberek társaságát keresni, és kerüld azokat, akik negatív hozzáállásukkal téged is megfertőzhetnek! Ez nem egyszerű dolog, mert manapság a világ tele van sopánkodó, panaszos emberekkel. Tudd kritikusan szemlélni őket, ha meg is hallod, amit mondanak, ne azonosulj azzal! Hiszen az, ahogyan ők a dolgokat látják, csak egyetlen álláspont, a tényeknek csupán egyfajta lehetséges megközelítése a sok közül.

5. Tudatosan keresd a pozitív információkat, olvass motiváló könyveket, hallgass ilyen hatású hanganyagokat! És ha jót akarsz magadnak, ritkán nézz TV-t és válogasd meg, milyen újságot olvasol! A média sajnos meglehetősen negatív módon hangolja az embert, hiszen mindig a legborzasztóbb rémhírek és katasztrófák kapják a legnagyobb publicitást.

Jegyezd meg: mindenképpen hangolod magad és hangol téged a világ is – viszont te döntheted el, hogy milyen irányba! Hozz jó döntést! :-)

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!