Stresszoldás gyógynövényekkel

tea

Eddig arról írtam, hogy életmódunk hogyan befolyásolja lelkiállapotunkat, és hogy hogyan kellene élnünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabbak lehessünk.
Mától azokat a módszereket, technikákat, lehetőségeket ismertetem, melyeknek érdemes helyet adnunk az életünkben, alkalmazni őket mindennap, mert bizonyítottan nagyon hatékonyak a szorongásoldásban, és ezáltal nagyszerűek a betegségek kialakulásának megelőzésében is.

A lelki jóllét és az étrend összefüggései
Mi mással is kezdhetném a sort, mint a természet ajándékaival, azokkal a gyógynövényekkel, melyek leghűségesebb segítőink lesznek, ha lehetőséget adunk nekik erre.
Nagyon mostohán bánunk a növényekkel. Az étrendünk kevés friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz; a sok hústól és (édes) tésztafélétől várjuk, hogy energiához juttassanak bennünket, aztán csodálkozunk, hogy gyakran fáradtak vagyunk, immunrendszerünk gyenge, rossz a közérzetünk. A képlet azonban rendkívül egyszerű: kalóriát szolgáltat a hús és a tészta, de az egészséges, vitális élethez nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket aligha. A mai átlagember vitaminbevitele jócskán elmarad a kívánatostól. Ennek egyik oka a már említett egészségtelen táplálkozás, a másik pedig az, hogy Földünk megváltozott feltételei között a mai növények már nem tartalmazzák azt a vitamin és ásványi anyag mennyiséget, melyet akár 10-20 évvel ezelőtt. Ennek ellenére rendkívül fontos a rendszeres fogyasztásuk, már csak a normális emésztéshez szükséges rostbevitel végett is.
Az egészséges táplálkozásról azért indokolt esetünkben ennyit beszélni, mert a vitamin- és ásványi anyag hiány nagyban felelős a rossz közérzetért, a krónikus fáradtságért, a zaklatott lelkiállapotért. Sokan nem is tudják, hogy egy egyszerű vitaminkúrával mennyit javíthatnának állapotukon. Tetszik vagy nem, az ember nem csak szellemi lény, hanem fizikai is, ezért a szervezetünk szükségleteit is ki kell elégítenünk az igazán kiegyensúlyozott lelkiállapot eléréséhez.

Stresszoldó gyógynövények
Az ember ősidők óta használja a természet adományait gyógyításra. Fitoterápiának nevezzük a gyógynövényekkel történő kezelést. Bár a népi hagyomány a mai napig megőrizte ezt a tudást, a modern ember mégis sokkal jobban bízik a bizonyítottan számtalan káros mellékhatást okozó gyógyszerekben. Gondoljunk csak bele: az orvostudomány csak az utóbbi néhány évtizedben találta fel csodás kemikáliáit, viszont az emberiség sokezer éves. Vagyis a gyógyszerek előtt is volt élet és egészség, és ebben nagy szerepük volt a gyógyító hatással bíró növényeknek.
Kevesen tudják, de a legtöbb fogyasztható növénynek van valamilyen gyógyhatása. Minket azonban most azok érdekelnek, melyeket a stresszoldás, a jobb közérzet elérése érdekében használhatunk. Ezek egy része nálunk is honos, mások viszont nem teremnek meg a mi égövünk alatt. Lássunk néhány példát mindkét csoportra!

A nálunk is honos növények közül kiváló szorongásoldó és antidepresszáns hatású a citromfű, az orbáncfű, a levendula, a rozmaring stb. Mindegyikből készíthetünk gyógyteát is, de akár ellazító fürdőhöz is használhatjuk őket. Illóolajukat alkalmazva masszázshoz kiválóak, de inhalálással is nagyszerűen kiaknázhatjuk hatásukat.
A legtipikusabb felhasználási módjuk a teakészítés. Figyeljünk arra, hogy teához tiszta, vegyszerekkel és kipufogógázzal nem szennyezett gyógyfüveket gyűjtsünk. Az összevágott levelekre öntsük rá a forró vizet, majd lefedve hagyjuk 5-10 percig állni. Ezután szűrjük le, és apró kortyokban igyuk. A gyógyteákat vétek megcukrozni, legjobb tisztán inni őket, de ha mindenképpen ízesíteni akarunk, akkor azt mézzel tegyük. A mézet és a citromlét csak kihűlt, legfeljebb 30 fokos teába tegyük bele, hogy a hatóanyagaik ne sérüljenek.

A nálunk nem honos gyógynövényekhez táplálék-kiegészítők formájában juthatunk hozzá. Érdemes megismerni ezeket is, mert egyik-másik közülük rendkívül jó közérzetjavító és antidepresszáns.
Egyik nagy kedvencem az északon honos rhodiola rosea. Ez egy olyan adaptogén gyógynövény, melyet egyedülálló hatása messze a többi hasonló tulajdonságú növény fölé helyez. Adaptogénnek nevezzük azokat a növényeket, melyek a szervezetünkben annak alapján fejtenek ki hatást, hogy éppen mire van szükségünk, vagyis a szervezetünk homeosztázisát állítják helyre. A rhodiola rosea adaptogén hatása abban nyilvánul meg, hogy fogyasztója másként értékeli az élethelyzetét, nyitottabbá válik a szép és jó dolgokra, tehát gondolatai és érzései kizökkennek a depresszív állapotokra jellemző borús és pesszimista körforgásból. A növény emellett számos egyéb gyógyhatást is kifejt a szervezetben: védi a szívet, javítja a keringést, erősíti az immunitást, akadályozza a daganatok kialakulását stb.
Hasonlóan hatékony nagy gyógyító a “tahiti csodanövényként” ünnepelt noni is. A noni összetétele annyira gazdag egészségünket védő anyagokban, hogy a legsúlyosabb betegségekben szenvedőknek, pl. a rákosoknak is ezt ajánlják a gyógyszeres kezelés mellé. Mint minden gyógynövénynek, hatékonysága azonban természetesen akkor a legnagyobb, ha megelőzésre használjuk. Ennek a szintén adaptogén tulajdonságokat mutató egzotikus növénynek a fantasztikus gyógyhatását a hivatalos orvostudomány is elismeri. Nagyon sokrétű egészségvédő tulajdonságai közül kiemelkedik a lelkiállapotra gyakorolt pozitív hatása; egyesek endorfinbombának (boldogsághormon-bomba) nevezik a nagyfokú közérzetjavító hatása miatt.

A stresszoldásban használható gyógynövényekről viszonylag részletesen írok a Stresszoldás a mindennapokban – a leghatékonyabb módszerek és technikák című e-könyvemben is, melynek rövid bemutatóját itt, a honlapomon tekintheted meg. A Stresszdoki-örömcsomag szintén bőven tartalmaz a témához kapcsolódó információkat.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Stresszoldás gyógynövényekkel bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Sajnos nem epp ertettem a gyogynovenyek neveit,de majd megkeresem a leforditast,mivel szerb faluban elek.Nekem a menta tea,szerbul nana vagy pepermint nagyon lazito hatasu,cukor nelkul,az un.zold teat nem vagyok benne biztos,hogy nalatok,hogy hivjak,pedig neha kave helyett iszom,mert eros,de antioxidans,tehat karcsosito.Szeretem a kulonbozo kisuveges pl.levendula,fenyofa illatokat,amelyekkel folfrissitem az otthont.KERDESEM,mennyit fogyaszthatok a kulonbozo pezsgos vitaminos tablettakbol,imadom oket szorp helyett is melyik vitamin a kegfontosann?Vas hianyom van es naponta 1 vasrartalmu tablettat oldok vizben,ezen kivul neha multivitamint vagy c vitamint fogyasztok.A gyors eletben ez megfelel,de mennyire jo?

  • Stresszdoki szerint:

   Én a pezsgőtablettákat és szintetikus vitaminkészítményeket sohasem ajánlom senkinek, mert a szintetikus (tehát ember által laboratóriumban előállított) vitaminokkal a szervezetünk nem igazán tud mit kezdeni. A szerves, növényekből kivont vitaminok sokkal hatékonyabbak. Mivel a pezsgőtablettákat nem használom, így tanácsokat sem tudok adni velük kapcsolatban, de nem hiszem, hogy túladagolástól tartanod kellene. Attól inkább, hogy alig tartalmaznak a szervezeted számára hasznosítható anyagokat.
   Mindegyik vitamin egyformán fontos, de szorongó és depressziós embereknek különösen a B-vitamin-család és C-vitamin pótlása javasolt, ásványi anyagok közül pedig a magnéziumé és a cinké.

 2. rozmaring68 szerint:

  Mindig is kedvenc illataim voltak a fent nevezett gyógynövények, érdekes, hogy az ember teste milyen jól tudja, mire van szüksége… . A növényekből mennyit kell a teához leforrázni az optimális hatás érdekében?/pl:1-2 teáskanál? Köszönöm

 3. Gyebnárné Laukó Valéria szerint:

  Hát, abba a boldogsághormon-bomba gyógynövény kúrába biztos benevezek, mert télen nagyon levert szoktam lenni egyrészt a fényhiány miatt, pluszban még a városba sem nagyon járok ki otthonról, mert annyira félek az emberektől. Az, hogy nagyon nagy a közérzetjavító hatása, az remekül hangzik, és biztos, szükségem lenne rá.
  Én vettem a Herbáriában ginsenget, mert azt ajánlotta az eladó, mivel krónikus fáradtságérzetre kértem magamnak valamilyen élénkítőt. Ez régen volt, nem volt felkészülve a szervezetem olyan nagy hatású élénkítésre, mint amit a ginseng produkált nálam. Ma már keresem az efféle gyógynövényeket, mert nagy gyógynövényrajongó vagyok, és már jobb állapotban vagyok ahhoz, hogy “el tudjam viselni” azt, amilyen élénkítő hatással bírnak ezek a gyógynövények. A ginseng is hasonló lehet a noni gyógynövényhez, mert az is bombaként robban, és tényleg hatásos is.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!