Stresszoldás relaxációval és légzőgyakorlatokkal

relax

Remélem, az előző bejegyzésem óta sikerült begyűjteni és kipróbálni néhány nagyszerű gyógynövényt. Ma arról írok, hogy egyszerű, gyorsan megtanulható és elvégezhető gyakorlatokkal hogyan tudjuk enyhíteni a szorongást mindennapjainkban.

Ha figyelünk a testünkre, akkor észrevesszük rajta a stressz jeleit akkor is, ha ez korábban nem is tudatosult bennünk. Gyakran előfordul, hogy az ember lelkiállapota zaklatott, de ennek szinte nincs is tudatában. Foglalkozzunk magunkkal többet, és figyeljünk a testünk jelzéseire is. (Megjegyzem, a betegség is a testünk üzenete számunkra.)

 

A test szintjén megfigyelhető legalapvetőbb stresszhez köthető tünetek az izomfeszültség és a felszínes, egyenetlen mellkasi légzés.

 

Az ellazult ember természetes légzési módja a hasi (rekeszizom-) légzés. Általa jut a szervezetünk megfelelő mennyiségű oxigénhez. Ha tudatosan végzünk olyan gyakorlatokat, melyekkel ezt a légzési módot begyakoroljuk, akkor ezen a természetes funkción keresztül is nagyban csökkenthetjük az ártó stressz negatív hatásait.

A jógalégzés négy szakaszból áll:

- lassú, mély belégzés,

- a levegő benntartása,

- lassú, teljes kilégzés,

- rövid szünet a következő belégzés előtt.

A gyakorlatot lehetőleg friss levegőn, vagy jól szellőző szobában végezzük. A be- és kilégzést érdemes segítenünk a karjaink mozgatásával: belégzéskor felemelhetjük a karjainkat, kilégzéskor lassan engedjük le őket. Orrunkon át lélegezzünk, és mind a négy fenti szakasz nagyjából azonos ideig (3-4 másodpercig) tartson. A gyakorlatot ismételjük meg néhányszor egymás után, és közben ne gondoljunk másra, a légzésre koncentráljunk!

Az izmok megfeszülése is tipikus stressztünet, hiszen az idegrendszer fokozott készenléti állapota aktivizálja működésüket. De mint ahogy a mosolygás esetében is, az izmok akaratlagos ellazításával visszahathatunk idegredszerünkre, és befolyást gyakorolhatunk közérzetünkre. Erre épülnek a relaxációs technikák, amelyek közül most egy rendkívül egyszerűt, könnyen megtanulhatót szeretnék bemutatni neked.

Ez a technika a villámrelaxáció, amellyel gyakorlatilag bármikor, bárhol fél perc alatt el tudod érni, hogy némileg ellazultabb állapotba kerülj és csökkentsd a rád nehezülő feszültséget.

 • Állj meg egyenesen,

 • ujjaidat jó erősen szorítsd össze, zárd ökölbe a kezeidet,

 • öklödet továbbra is így tartva hajlítsd be mindkét könyököd, és erősen szorítsd a karod, mintha a bicepszet edzenéd,

 • most mindkét könyököd szorítsd oda a törzsedhez is, mindvégig erősen behajlítva tartva az öklöket és a karokat,

 • feszítsd meg jól a láb- és farizmokat,

 • nyújtózz kicsit felfelé, mintha meg akarnál nőni,

 • egy nagy sóhajjal engedd ki a levegőt, és hagyd, hogy az izmaid önmaguktól visszanyerjék normális tónusukat!

Léteznek olyan összetettebb módszerek is, melyek megtanulásához hosszabb időre és oktatóra van szükségünk. Mivel hosszabb távon nagyszerű hatásuk van a szervezetünkre és lelkünkre, mindenképpen érdemes az életünkből néhány hónapot rááldozni pontos elsajátításukra. Ilyen módszer az autogén tréning, melynek alapját hat egyszerű szellemi gyakorlat alkotja. Külön érdeme, hogy nemcsak stresszoldásra kiváló, hanem számos betegség és egészségi panasz ellen is hatásosnak bizonyult, mint pl. a depresszió, álmatlanság, magas vérnyomás, gyomorpanaszok, migrén, fekélyek, ekcéma stb. Az autogén tréning elsajátítása és gyakorlása mindenkinek ajánlható, aki tartós megoldást keres testi-lelki panaszaira.

A Stresszoldás a mindennapokban – a leghatékonyabb módszerek és technikák című e-könyvemben több konkrét gyakorlatot is leírok, melyek eredményesen végezhetőek a szorongás enyhítése, és ezáltal a szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Stresszoldás relaxációval és légzőgyakorlatokkal bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Aniko szerint:

  Hat igen koszonom megint ez mind szep es jo othonrol elvegezheto ki is probaltam tenleg bejon de mi is van az autogen treningel ugyanigy nem lehetne megtanulni ?honnan oktato? ki oktatja?es hol?de mindegy itt mifelenk nem foglalkoznak vagy nem tudok en rola ugyhogy ennyi de biztosan jot tenne mindenkinek egy kiss Relax.

  • Stresszdoki szerint:

   Elég sokan oktatják, de hogy hol és ki, ennek nyilvánvalóan Neked kellene utánajárnod, ha érdekel. Nagyobb városokban általában elérhető, használd az internetes keresőt!

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!