Szemlélet- és személyiségfejlesztő irodalom – mit olvassunk?

könyvekHa bemész egy nagyobb könyvesboltba, több száz különböző kötetet fogsz találni pszichológia, személyiségfejlesztés, ezotéria témában is. A bőség zavara áll elő, és az ember nem tudja eldönteni, melyiket vegye meg, olvassa el. A címek rendszerint hangzatosak és sokat ígérők, azt sugallják, hogy az adott könyv a legnagyobb mélységeket tárja majd eléd. Ha azonban olvasni kezded, a legtöbb ilyen könyvről megállapíthatod, hogy megfogalmazásában vagy túlságosan elvont, vagy a szakmai terminológia túlzott alkalmazása miatt értelmezhetetlen az átlagember számára. Más kötetek egyszerűen csak sablonosak, olvasásuk közben olyan érzésed van, mintha más hasonló témájú könyvekből lenne összerakva a szöveg. Hogy ne költs pénzt és ne áldozz túl sok időt ilyen olvasmányokra, ebben a cikkemben leírom, hogy én mely szerzők műveit ajánlom.

Úgy gondolom, könyvválasztás esetén a két legfontosabb szempontnak a közérthetőségnek és a szakmai megbízhatóságnak, megalapozottságnak kell lennie. Az érdekes stílus, ami élvezetessé és könnyen befogadhatóvá teszi a szöveget, csak ráadás. Fontosnak tartom azt is, hogy a szerző ne csak a saját jól behatárolt szakterületén belül mozogjon otthonosan, hanem szintetikus gondolkodásmódjának köszönhetően igyekezzen megtalálni a kapcsolódási pontokat a különböző tudományok között. A pszichológia, a filozófia, az ezotéria és az atomfizika például olyan közeli viszonyban vannak egymással, hogy csupán egyiknek vagy a másiknak a tanulmányozása nagyon egyoldalú megközelítést jelent. Holisztikus szemléletű szerzők műveit ajánlom elsősorban.

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért három csoportba rendezem az általam ajánlott szerzőket, de ahogy a fentiekből kiderül, szemléletükben és munkásságukban komoly átfedések vannak. Az első csoportba a motivációs írókat és előadókat, a másodikba a pszichológusokat, a harmadikba pedig a spirituális alkotókat soroltam.

A motivációs előadókat úgy jellemezhetném, mint a modern pozitív pszichológia „nagyköveteit”. Munkásságuk legfőbb célja a pozitív gondolkodás és életérzés átadása minél szélesebb tömegek számára. Ide tartozik a végtagok nélkül született Nick Vujicic, vagy a szintén világhírű Louise L. Hay. Könyveik anyanyelvünkön is megjelentek. A legismertebb magyar motivációs író és előadó Szabó Péter, akinek néhány videóját a YouTube-on is megnézheted.

A klasszikus lélektani irodalom legnagyobb alakja véleményem szerint a spirituális szemléletű Carl Gustav Jung. Számos kötete jelent meg, amelyek minden nagyobb könyvesboltban, antikváriumban vagy könyvtárban beszerezhetőek. Nagyon közel áll hozzám a humanisztikus-egzisztencialista megközelítés is, melynek legkiemelkedőbb képviselője Carl Rogers. De ajánlani tudom a logoterápia és az egzisztenciaanalízis megalkotójának, Viktor E. Franklnak, valamint a pszichoszintézis atyjának, Roberto Assagiolinak a könyveit is. A magyar pszichológusok közül Bagdy Emőke – szintén mélyen emberközpontú – munkáit ajánlom elsősorban.

A spirituális témájú irodalom bővelkedik nagy hatású magyar alkotókban. Hamvas Béla, Müller Péter, Kovács Magyar András vagy Balogh Béla neve talán sokak számára ismerősen cseng. Világviszonylatban Eckhart Tolle számít az egyik legnagyobb spirituális mesternek, akinek művei nemcsak nyomtatott, de a YouTube-on hangoskönyv formájában is elérhetőek a magyar közönség számára, mégpedig az agykontroll módszer magyarországi meghonosítójának, dr. Domján Lászlónak a fordításában és előadásában.

A fenti szerzői névlistát természetesen saját világszemléletem alapján, és nem is a teljesség igényével állítottam össze. A felsorolt alkotók művein kívül még nagyon sok hasznos olvasnivaló közül válogathatunk. Ha van kedvenc szerződ, vagy akár olyan konkrét könyv, melyet személyiségfejlesztés céljából ajánlani tudsz másoknak, írd be ide a cikk alá, hogy a többiek is megismerhessék.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!