Szorongás és szex

200515268-006A szorongás könnyen generalizálódik és akár az összes életterületre kiterjedhet. Nem kivétel ez alól a szexualitás sem. A kiegyensúlyozott nemi élet ellazult lelkiállapotot kíván meg, így tartósan fennálló vagy erős szorongás esetén itt is akadályok jelentkezhetnek.

Az életnek ez a területe komoly tabunak számít. Bár sok ember szívesen és gyakran beszél a szexről, örömmel mesél és hallgat ilyen jellegű vicceket, ez a személytelenség jegyében történik, és a legtöbben hamar bezárkóznak, ha a saját nemi életük kerül szóba. Szexuális jellegű nehézségeiket az emberek különösen cikinek érzik, és igyekeznek eltitkolni őket. Jellemzően akkor fordulnak szakemberhez, amikor a problémák már tarthatatlan állapotot idéznek elő és a partnerkapcsolat létét veszélyeztetik.

 

A szorongás és a szexualitás nagyon nehezen összeegyeztethetőek. Akinek sok stresszben van része a munkahelyén, gyakran hazaviszi magával az ilyen jellegű problémáit és otthon is azok zakatolnak a fejében. Ez rengeteg energiát elvon az embertől. Aki pedig fáradt, elcsigázott és feszült, az képtelen megfelelően ráhangolódni a nemi együttlétre. Emiatt sok partnerkapcsolatban és házasságban minimumra csökken a szexualitás. A gondot többnyire az okozza, hogy a partner igényelné a gyakoribb és fantáziadúsabb szexet, és mivel ezt nem kapja meg, elégedetlennek érzi magát.

 

Ez nagyon  komoly és romboló ördögi kört indíthat el. A másik fél ugyanis ebben az esetben hibásnak érezheti magát és a szorongásai ettől még erősebbek lesznek. Az addigi stresszt tovább növeli a partner részéről érkező érzelmi nyomás. Egyre inkább teljesítménykényszerré degradálódik a dolog, amely mind nehézkesebbé teszi a szexuális életet.

 

Általános pszichológiai törvényszerűség, hogy ha valami nem megy és görcsösen erőltetjük, akkor még kevésbé fog menni. Egyszerűen ellentétes hatást érünk el; beindul a terveket meghiúsító, önmagát gerjesztő ördögi kör. Ez így történik a szexualitás esetében is. Azok a párok, akiknek az életében jelen van vagy volt ez a probléma, pontosan tudják, hogy minél görcsösebben próbálkoznak, annál inkább kudarcra van ítélve minden kísérletezés. A kudarc pedig tovább növeli a szorongást, és előbb-utóbb eljutnak arra a pontra, amikor már előre félnek a sikertelenségtől és a nemi együttlét a szorongás fő hordozójává válik. Ilyen körülmények között már nagyon kevés esély van arra, hogy a problémát képesek legyenek megoldani szakember segítsége nélkül és rendezni tudják nemi életüket.

 

A fenti problémáktól férfiak és nők egyaránt szenvednek, sőt ilyen esetben többnyire szenved a partner is. Az ilyen jellegű nehézségek kihatással lehetnek a kapcsolat valamennyi területére. Vannak azonban nemi különbségek a probléma megélésében és kezelésében. A nők jellemzően könnyebben fordulnak szakemberhez, sőt ismerőseiknek, barátaiknak is jóval gyakrabban beszélnek a nemi életüket megkeserítő nehézségekről. Ráadásul, amennyiben a nő oldaláról jelentkeznek a gondok, a szex általában nem is marad el tartósan. Bár elmondják, hogy lecsökkent vagy teljesen hiányzik a vágyuk és hogy nem élvezik a nemi együttlétet, sok esetben mintegy feláldozva magukat a házastársi kötelesség oltárán, továbbra is élnek szexuális életet. A férfiak nyilvánvalóan nem képesek erre. Náluk a vágy túlságosan alacsony szintje vagy teljes hiánya lehetetlenné teszi a szexet. Ugyanez történik azonban olyan esetben is, amikor a vágy megmarad, sőt erős, de a korábbi negatív tapasztalatok, sikertelenségek miatt kialakuló kudarctól való félelem olyan szintű szorongást generál, amely bénítóan hat a szexuális teljesítményre. A görcsös próbálkozás pedig csak tovább rontja a helyzetet.

 

Mivel sok embert érintő problémáról van szó, a következő bejegyzésben ezt a témát folytatom, és adok néhány tanácsot, hogy miként küzdhetünk meg ezzel a nehéz helyzettel.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!