Szorongás vagy depresszió?

Szorongás vagy depresszióA címben szereplő pszichés zavarokról sokat hallunk és beszélünk a mindennapi életben. Pszichológusként azonban azt tapasztalom, hogy az átlagember mégsem ismeri igazán ezek jellemzőit. A kliensnek gyakran nehézséget okoz annak eldöntése, hogy a problémája szorongásos zavar-e vagy depresszió. A diagnosztizálás természetesen nem is a páciens dolga, de sok emberben erős igény él, hogy megismerje az állapotát, hogy tudatában legyen, mi történik vele. Éppen ezért ebben a cikkemben röviden bemutatom ezt a két leggyakoribbnak tekinthető pszichés problémát, és kiemelem a köztük levő különbségeket is.

A szorongászavarok táborába több kórkép tartozik. Ilyenek például a generalizált szorongás, a pánikbetegség vagy a különböző fóbiák. Mindegyikre jellemző a szervezet stresszreakciója: a normálisnál általában hevesebb szívverés, légzési problémák, megfeszült izomzat, stb. A depresszió egy másik pszichiátriai kategóriába, a hangulatzavarok csoportjába sorolható. Fő jellemzője a tartósan nyomott kedélyállapot, a lelassult reakcióidő, a motiválatlanság, az állandó rosszkedv. Vagyis, amíg a szorongásos zavarok esetében többnyire felfokozott idegi-szervi működést látunk, addig a depresszióra inkább a lelassultság jellemző.

A kórképek jellegéből adódóan tapasztalható bizonyos különbség a páciensek betegségükhöz és a terápiához való hozzáállásában is. Míg a szorongástól szenvedő személy többnyire aktívan keresi a magyarázatokat és a megoldást, a depressziós ember a motiválatlansága folytán általában nehezebben teszi meg azokat a lépéseket, melyek a kezelés sikerességét szavatolják.

Bár a pszichiátria két külön kórkép kategóriába sorolja ezeket a betegségeket, a való életben nagyobb átjárhatóság van köztük. Sokszor előfordul, hogy egy-egy páciensnél mind szorongásos, mind hangulatzavar diagnosztizálható. A pánikbetegséghez például igen gyakran társul depresszió is.

A következőkben összefoglalom a depresszió és a generalizált szorongás diagnózisának kritériumait, így még inkább láthatóvá válnak a különbségek és a hasonlóságok. A forrás a DSM-5, amely a pszichiátriai betegségek besorolásának és leírásának nemzetközi rendszere.

Depresszió diagnosztizálható, ha a következő tünetek közül legalább öt fennáll minimálisan két hétig:

-          szomorú, levert hangulat,

-          az érdeklődés és az örömkészség jelentős csökkenése,

-          az étvágynak és/vagy a testtömegnek a jelentős csökkenése vagy növekedése,

-          alvászavar (csökkent vagy fokozott alvásigény),

-          motoros nyugtalanság vagy gátoltság,

-          fáradtság, erőtlenség,

-          értéktelenség érzése, inadekvát önvádlás, bűntudat,

-          csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség,

-          a halál gondolatával való gyakori foglalkozás (akár öngyilkossági gondolatok).

A depresszió akkor diagnosztizálható, ha: 1. a fenti felsorolás első két tünete közül legalább az egyik jelen van, 2.  a tünetek jelentős szenvedést és/vagy funkciózavart okoznak, 3. a tünetek nem magyarázhatóak mással, pl. kémiai szer hatásával vagy testi betegséggel, 4. soha nem volt mániás epizód, vagyis kizárható a bipoláris zavar.

Generalizált szorongás a következő kritériumok alapján diagnosztizálható:

  1. Túlzott szorongás vagy aggodalom (félelemteli várakozás) számos eseménnyel, körülménnyel vagy aktivitással kapcsolatban legalább hat hónapon keresztül.
  2. A személy nehezen tudja szorongását kontrollálni.
  3. A szorongás vagy aggodalom az alábbi hat tünetből legalább hárommal társul.

-          nyugtalanság vagy idegesség, „felhúzottság” érzése,

-          fáradékonyság,

-          összpontosítás zavara, „gondolkodás-képtelenség”,

-          ingerlékenység,

-          izomfeszültség,

-          alvászavar.

  1. A szorongás vagy aggodalom nem korlátozódik más zavar tüneteire, vagyis nem olyan pszichés zavar következménye, mint például a pánikbetegség, a fóbiák, a szeparációs félelem, stb.
  2. A szorongás, az aggodalom vagy a testi tünetek jelentős szenvedést és/vagy funkciózavart okoznak.
  3. A zavar nem tulajdonítható pszichoaktív szer vagy általános egészségi állapot közvetlen élettani hatásának, és nem kizárólag hangulatzavar, pszichotikus zavar vagy átfogó fejlődési zavar folyamán fordul elő.
Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!