Új év, új célok, új lehetőségek

wall and opened to sky door on a white background“Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” (Albert Einstein)

 

Túl vagyunk a karácsonyi és az újévi ünneplésen, lassan visszaáll minden a régi kerékvágásba. Vagy mégsem? A kérdés valójában éppen az, hogy akarod-e, hogy úgy múljon el ez az éved is, mint a korábbiak. Ha azok szépek voltak és kielégítették igényeidet, akkor talán igen. Ebben az esetben semmi más dolgod nincs, mint ugyanazt tenni, amit eddig is tettél. Ha azonban hiányérzeted van, ha úgy véled, új utakon kellene elindulnod, új lehetőségeket meghódítanod, vagy egyszerűen csak rendezni ügyes-bajos (lelki) dolgaidat, akkor el kellene kerülni azt a bizonyos “régi kerékvágást”, és kissé másként kellene hozzáállnod az elkövetkező időszakhoz. Jelen bejegyzésem erről szól, és ehhez igyekszik segítséget nyújtani.

 

Hiszem, hogy nincs olyan ember, aki hosszabb időn keresztül teljesen elégedett lenne egy adott helyzettel. Ez nem azért van, mert senki sem él boldog és kiegyensúlyozott életet, hanem azért, mert az embert feszíti egy erős, állandó fejlődésre ösztönző vágy. A fejlődés célja, iránya és módja egyénenként változó, de mindannyian egyre teljesebb életet szeretnénk élni. Jobb közérzet, nyugodtabb mindennapok, több szabadidő, magasabb jövedelem, jobb emberi kapcsolatok, boldogabb házasság, több ismeret és nagyobb tudás… mind-mind olyan dolgok, melyek célként jelenhetnek meg életedben. Ha sikerül az adott téren előrelépned, akkor fejlődsz és ez sikerélményt biztosít számodra. Ha azonban egy helyben toporogsz, akkor óhatatlanul jelentkezni fog a szorongás, a rossz közérzet, a frusztráció, hosszabb stagnálás esetén pedig akár a depresszió is.

 

És ehhez kapcsolódik mai bejegyzésem legfontosabb tanácsa: határozd meg, hogy mi a célod! Találj egy nyugodt, csendes helyet és szánj magadra néhány órát! Gondold végig, hogy hol tartasz most az életedben és mit szeretnél elérni a továbbiakban! Mit szeretnél úgy igazán? Nem baj, ha egyelőre kivitelezhetetlennek és megvalósíthatatlannak tűnik, ne vesd el azonnal a gondolatot! Fontos, hogy tudatosítsd, hogy mi tenne igazán boldoggá és elégedetté. Írd is le ezt! Azután pedig gondold végig, mi szükséges ahhoz, hogy ez a vágyad teljesüljön. Milyen lépéseket kell megtenned ezért?

 

Szeretnéd harmonikusabbá tenni emberi kapcsolataidat? Gondold végig a következőket: Mi okozta eddig a problémát? Milyen gondolatok, érzések, viselkedési minták vezethettek oda, hogy ez az életterület jelenleg sikertelen? Miként kellene változtatnod a másokhoz való viszonyulásodon ahhoz, hogy javuljanak kapcsolataid? Elfogadóbbnak kellene lenned? Türelmesebbnek? Lazábbnak? Vagy éppenséggel határozottabbnak és önérvényesítőbbnek?

 

Szeretnél javítani a közérzeteden? Végezz egy kis önelemzést: Pontosan miért érzed rosszul magad? Mi okozza a feszültséget, a szorongást, a fáradtságot, a depressziót? Lehet, hogy ebbe még sohasem gondoltál bele igazán. Most itt az ideje. Azonosítsd a problémát! Már azzal is csökkenteni tudod a rossz közérzetet, ha tisztán látod, hogy mi okozza azt. Ezzel már részben kontrollt gyakorolsz felette. Ezt követően pedig igyekezz racionális megoldást találni! Ne engedd, hogy az érzelmeid befolyásoljanak! Ésszerűen gondold végig, hogy mi szüntethetné meg ezt az állapotot! Lehetséges, hogy túl sok negatív beidegződésed van? Talán a párkapcsolatodon kellene változtatnod ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb légy? Esetleg jobban kellene ügyelned a helyes étkezésre és többet kellene mozognod? Miután a megoldáshoz vezető lépéseket sikerült azonosítanod, készíts tervet arra vonatkozóan, hogy miként tudod beépíteni ezeket mindennapjaidba és ezáltal javítani a közérzetedet!

 

Elégedetlen vagy szakmai eredményességeddel? Úgy érzed, túl sokat dolgozol, kevés a szabadidőd, mégsem kapod meg a megérdemelt elismerést? Önmegtagadó munkád ellenére sem tudod megteremteni önmagad és családod számára a megfelelő anyagi biztonságot? A főnököd nem úgy viszonyul hozzád, ahogy munkavégzésed alapján megérdemelnéd? Ülj le, és elemezd a helyzetet: Várhatsz-e jobb eredményt attól, ha még lelkiismeretesebben dolgozol, ha még többet túlórázol? Ha ez megoldást jelentene, akkor a terved elkészítésénél erre kell helyezned a hangsúlyt. Ha azonban úgy ítéled meg, hogy ez még inkább visszavetné a fejlődésed, akkor azon gondolkodj el, hogy miként tudnál váltani, új utakon elindulni. Erre a Stresszdoki Program is lehetőséget kínál az Életminőség Javító Projektummal.

 

Ahány ember, annyi megoldandó probléma, annyi fejlődési irány és igény. A megoldás azonban egy ponton mégis közös ezekben: szükséges hozzá a racionális helyzetelemzés és egy életminőség javító terv kidolgozása. Ha nincs tervünk, nem lehetnek valódi céljaink sem. Pedig az álmok és a vágyak kizárólag a célokért való küzdelem árán valósulhatnak meg. Ilyen küzdelem lehet bármi, amit önmagunkért, saját helyzetünk javításáért teszünk. Bizony, nem elég a tervet elkészíteni, tartanunk is kell magunkat hozzá! Ha mindent ugyanúgy teszel, mint eddig, akkor ugyanarra az eredményre számíthatsz, mint amit eddig elértél. Miért változna bármi, ha te sem változtatsz? Határozd meg tehát, hogy mit szeretnél elérni 2014-ben, és dolgozzál rajta kitartóan! Meglesz az eredménye! Sok sikert kívánok ehhez.

 

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Új év, új célok, új lehetőségek bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Judit szerint:

  Az új év elkezdése jó indok az életünk változtatására. Természetesen bárki, bármikor változtathatna a munkáján, a párkapcsolatán… stb. annak érdekében, hogy boldogabb legyen, teljesebb életet élhessen,de valahogy ilyenkor erősebb a késztetés. És, hogy ez a késztetés ne csak január elejéig-végéig tartson, akaraterőre, lelkierőre van szükség. Tervre, ahogy Stresszdoki írja. És ha már megvan a terv, a szándék, ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla! Változtatni az életünk valamely részén izgalmas, és talán kicsit félelmetes is lehet. Annyira, hogy valakinek be kell számolni terveinkről. Csakhogy egy aggodalmaskodó ember hajlamos egy “új munkahelyet szeretnék” mondatra azt reagálni hogy “a mai világban? örülj, hogy van munkád, ne akarj ugrálni”. Ezzel aztán fel is ébreszti a kétséget… Szóval csak azt akarom mondani, hogy ha tanácsra, segítségre van szükség terveink megvalósításához, olyan személyhez forduljunk, aki támogat, és nem lebeszél. :)

  • Stresszdoki szerint:

   Teljesen egyetértek, Judit, és köszönöm.
   Annyit fűznék még hozzá, hogy csak olyan embertől fogadjunk el tanácsot, 1. aki biztosan a javunkat akarja (ő fog támogatni, ahogy Judit írja), 2. aki elérte már, amire mi vágyunk.
   Nagyon egyszerűen fogalmazva: a mákos rétes receptjét a nagymamámtól kérem el, ha imádom a sütijét, de munkára vagy üzleti lehetőségre adott tanácsát nem fogadom el, ha egész életében anyagi gondokkal küszködött. Ebben olyan emberekre hallgatok, akik maguk is sikeresek.
   És ez az élet minden területén így van. Ha valaki meg akarja mondani neked, hogy hogyan lehetsz boldog és kiegyensúlyozott, nézd meg, ő vajon ilyen életet él-e. Ha igen, valószínűleg tanulhatsz tőle, ha nem, szkeptikus légy tanácsaival szemben!

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!