Újévi fogadalmak és tényleges változtatás

2016A legtöbb ember szeretne bizonyos mértékben változtatni az életén. Noha bármelyik napon ráléphetnénk a változás útjára, sokszor kötjük ezt valamilyen jeles dátumhoz, gyakran éppen az új év kezdetéhez. Sok ember tesz újévi fogadalmat, viszont csak kevesen realizálják az abban foglaltakat. Vajon miért? Mire kell figyelnünk, ha valóban változtatni akarunk az életünkön? Miért hiúsul meg a legtöbb újévi fogadalom? Mit érdemes szem előtt tartanunk velük kapcsolatban? Két olyan szempontra szeretnék rámutatni jelen cikkemben, melyek segíthetnek abban, hogy az évváltáskor önmagunknak tett ígéreteinket meg tudjuk tartani.

Nagyon lényeges, hogy csak olyan célt tűzzünk ki magunk elé, ami számunkra valóban fontos, és tenni is hajlandóak vagyunk érte. Csak azt tudjuk megvalósítani, amit igazán akarunk. A „jó lenne” meg a „szeretném” nem elég, komoly elhatározásra és kitartásra van szükség. Felesleges azt a fogadalmat tennünk, hogy az új évben leszokunk a dohányzásról, ha csak „akargatjuk” ezt, de nem akarjuk igazán. Pszichológusként is gyakran tapasztalom, hogy a kliensek egy része úgy szeretne tünetmentessé válni, hogy az ehhez szükséges kellemetlen lépéseket lehetőleg ne kelljen megtennie. Bármit el tudunk érni, ami igazán fontos nekünk, amennyiben hajlandóak vagyunk felelősséget vállalni az életünkért és kilépni a komfortzónánkból. Ha viszont ez a hajlandóság nincs meg bennünk, akkor újévi fogadalmainkkal csak becsapjuk magunkat. Van ennek értelme?

A másik nagyon fontos dolog, hogy ne akarjunk egyik napról a másikra túl nagyot változtatni az életünkön. Az évek során megcsontosodott szokásainkat nem könnyű felülírni, ehhez időre, türelemre és kitartásra van szükség. Ha valaki fogyókúrát tervez a következő évre, akkor tudatosan és fokozatosan kell átállnia egy másfajta, egészségesebb életmódra. Ha eddig töltött kacsát vacsorázott, akkor felesleges olyan fogadalmat tennie, hogy január elsejétől csak zöldséget fog rágcsálni. Ha hirtelen túl nagyot akarunk változtatni, ha túl sokat vállalunk, akkor az egyrészt nagyon megviselhet bennünket, másrészt valószínűleg nem sokáig tartunk ki, hamar feladjuk. Sokkal kellemesebb és célravezetőbb, ha csak annyit tervezünk be, amennyit nagyobb erőfeszítés nélkül hosszú ideig vállalni tudunk. Ha valaki például pozitívabb életszemléletre törekszik, kezdje azzal, hogy naponta 15-20 percig személyiségfejlesztő irodalmat olvas vagy ilyen jellegű videókat néz. Hiszem, hogy néhány szabad perce mindenkinek van, és ha csak ennyit teszünk is meg, de azt az esztendőnek mind a 365 napján, akkor az év végére nagyon sokat fog változni a világnézetünk. Ha pedig fizikálisan szeretnénk egészségesebbek és fittebbek lenni, de nem tudjuk vagy nem akarjuk vállalni a keményebb testedzést, akkor végezzünk el naponta tíz felülést és tíz guggolást, az idő előrehaladtával pedig esetleg emeljük egy kicsit ezt a számot. Úgy gondolom, ennyi mozgást mindenki be tud vállalni, és hosszú távon mérhető eredményeket hozhat. Egy pár évvel későbbi orvosi vizsgálat előreláthatólag azt mutatná, hogy ezt a néhány egyszerű gyakorlatot rendszeresen végző személy sokkal jobb fizikai állapotban van, jóval egészségesebb, mint az, aki semmilyen aktívabb testmozgást nem végzett ugyanabban az időintervallumban. A legtöbb ember ott hibázza el, hogy úgy gondolja, a komolyabb változás érdekében hatalmas erőfeszítéseket kell(ene) tennie, ha csak egy-két kis lépést tesz meg, azzal semmire nem megy. Mivel ennek a lehetőségét elveti, a nagyobb vállalását pedig nem tudja teljesíteni, ezért továbbra is egy helyben toporog. Pedig ha csak egy kicsit is változtatunk a szokásainkon, ha csak egy kicsit is másként gondolkodunk és cselekszünk, de azt hosszú időn keresztül következetesen fenntartjuk, új fejezet nyílhat az életünkben. Ne feledjük el a kitartás fontosságát szemléltető ismert példázatot: egy elefántot is el lehet fogyasztani – falatonként.

Kívánok minden kedves olvasómnak örömökben és sikerekben gazdag, boldog új évet. És hogy a fent leírtakat személyes példamutatással is nyomatékosítsam, kitartó, következetes munkámra 2016-ban is bizton számíthattok. :-)

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Újévi fogadalmak és tényleges változtatás bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kerner Erika szerint:

    Nagyon szépen köszönöm! Megint tanultam.

  2. Dallos Attila szerint:

    Kedves Adolf!

    Békés és Boldog Új Esztendőt kivánok.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!