Robotfunkcióra kapcsolva

2560 x 1600 ESET NOD32 ANTIVIRUS ROBOT HD Computers,NEW,hd wallpapers,widescreen wallpapers,high defination,widescreen,Robot,Latest,Apple,google android,laptop,iPhone,iPad,iphone 4,netbook,Cell,scifi,phones,ipad 2,iphone 4s,eset,nod32,antivirus,i robotElőző bejegyzésemben az extrovertált és az introvertált embert hasonlítottam össze. Létezik egy másféle tipologizálás is, ami az ábécé kezdőbetűivel jelöli meg a különböző személyiségtípusokat. Jelen cikkemben az ún. A-típusú személyiséget mutatom be, ugyanis pszichológusi munkám során gyakran találkozom ilyen emberrel, és a rá jellemző pszichés problémákkal.

Sikerorientált világunk átka, hogy az ember értékét a teljesítményéhez kötjük, illetve azon keresztül határozzuk meg. Már az iskolai oktatásban megkezdődik a versengés és a megkülönböztetés: az okosabb gyerekek sokkal több dicséretben részesülnek, mint gyengébb képességű társaik. Úgy gondolom, rendben is lenne, hogy a társadalom elismeri a teljesítményt, amennyiben nem helyezné azt az általános emberi értékek fölé. Manapság azonban éppen ezt tapasztaljuk. Aki érvényesülni akar, annak keményen kell küzdenie, erején felül kell teljesítenie, ami viszont a családi élet rovására mehet, mi több, hosszabb távon testi-lelki problémákat is okozhat.

Ebből a szempontból a menedzser típusú emberek a leginkább veszélyeztetettek. Az üzleti szféra hatalmas követelményeket támaszt az egyénnel szemben, hiszen a versengésre épül. Ahhoz, hogy valaki az üzlet világában boldogulni tudjon, gyakran „meg kell erőszakolnia” önmagát, saját lelkét. Az ilyen kimerítő életmódot folytató emberre szoktam mondani, hogy „robotfunkcióra kapcsolva” éli a mindennapjait. Habár ez általában az ő (pontosabban az egója) választása, a túlterheltség negatív következményeit ettől függetlenül viselnie kell.

Az ember ugyanis nem robotlétre született. Minél inkább gépiessé válik, annál jobban eltávolodik saját lelkétől, valódi önmagától. És ilyenkor a psziché és a test jelez, hogy valami nincs rendben – így alakulnak ki a tünetek. Ahelyett, hogy ezeket gyógyszerekkel elnyomnánk, inkább figyelnünk kellene az üzenetükre. Pszichológusként több olyan klienssel dolgoztam már, akiknél a szorongásos zavarok egyértelműen a túlterheltség következtében léptek fel. Ilyen esetben egyetlenegy igazán hatékony megoldás létezik, mégpedig az, hogy a személy tudatosan lassít a tempón, lazít életstílusán.

Ezt többnyire sokkal nehezebb megtenni, mint gondolnánk. Egyrészt az embert kötik a szokások, a beidegződések. A maximalizmusra, az önmegtagadó munkavégzésre hajlamos személyeknek jellemzően olyan fokú diszkomfortot és hiányérzetet okoz, amikor megpróbálják elnézőbben kezelni saját mulasztásaikat, mintha fél karjukat elvesztették volna. Az idő és a gyakorlás azonban sokat segíthet a makacs berögződések kioltásában és felülírásában. A másik tényező, ami jelentősen megnehezíti a változást, az pedig éppen az a társadalmat uraló szemléletmód, ami az emberi értéket sikerességben méri. Aki sok áldozatot hozott azért, hogy a világ értékrendje szerint nagyra tartott eredményeket érjen el, az nehezen lassít a tempón, mert azt visszalépésnek, végső soron pedig kudarcnak éli meg. Az ego számára a figyelem és az elismerés mindennél fontosabb, ezért ezekhez foggal-körömmel ragaszkodik, sokszor bármit megad cserébe.

Néhány kliensemnél szinte kitapintható a feszültség az ego és az önvaló között. Az ilyen ember lelke mintegy harctérré alakul. A belső vívódás tünete lehet zaklatottság, szorongás, alvási nehézség, magas vérnyomás, pánikroham, illetve ezek valamilyen kombinációja. A gyógyszerek ideiglenesen elnyomhatják a tüneteket, de a problémát nem oldják meg. Különböző feszültségoldó technikák és gyógynövények alkalmazásával javítható a közérzet, de a végső megoldás mindig a kiváltó ok megszüntetése, ebben az esetben egy nyugodtabb, a lélek igényeit jobban kielégítő életstílus kialakítása.

Meg kell jegyeznem, hogy az A-típusú személyiség számára roppant fontos a dinamizmus. Az aktivitás optimuma mindenkinél máshol van. Egyes emberek fokozottan igénylik a mozgást, az aktív tevékenységeket, a kihívásokat. Ezek hiányában korlátozva, mintegy légüres térben érzik magukat, és a tétlenség éppúgy testi-lelki problémákat okozhat náluk, mint a túlterheltség. A legfontosabb minden esetben az energiák egyensúlyának a fenntartása. Legyünk tevékenyek, tűzzünk ki célokat, dolgozzunk a megvalósításukon, de mindeközben ne feledkezzünk meg a lelkünk másféle igényeiről se! Hiszem, hogy ez az összhang a jó közérzet egyik legfontosabb alappillére.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!