Stresszoldás tudatfejlesztő módszerekkel

JógaA blogomban és a Stresszdoki-örömcsomagban már több szorongásoldó technikát bemutattam, beszéltem arról, hogy milyen életmódbeli változtatásokkal tudjuk növelni energiaszintünket, YouTube csatornámon pedig előadásokat hallgathatsz meg arról, hogy milyen gyógynövényalapú készítményekkel tudod javítani közérzetedet természetes módon, káros mellékhatások nélkül.

Az egyszerű, mindenki által könnyen megtanulható módszereken kívül vannak olyan életformánkká tehető, ősi tanok talaján kifejlődött tudatfejlesztő módszerek is, melyek elsajátításával és rendszeres gyakorlásával nagymértékben javítani tudjuk nemcsak hangulatunkat, hanem általános egészségi állapotunkat is. Ezen módszerek gyökerei a keleti filozófiához nyúlnak vissza és túlmutatnak az egyszerű stresszoldó technikákon. Test, lélek és szellem egységének, összhangjának megteremtését, visszaállítását tűzik ki célul, így alapos megtanulásuk és rendszeres művelésük teljes átalakító hatással van a személyiségre. Mivel elsajátításuk hosszabb időt vesz igénybe és gyakorlásuk nagy tudású oktató, mester vezetése alatt valósul meg, itt csak röviden mutatom be ezeket a módszereket. Ha életedet tartósan megkeseríti a stressz és a szorongás, válassz ki egyet közülük, járj el egy jó tanfolyamra, és tanuld meg alkalmazni a mindennapokban. Ha így teszel, soha többé nem lesz szükséged feszültségoldó gyógyszerekre és antidepresszánsokra.

Jóga:
Indiából származó szellemi, lelki és testi gyakorlatrendszer. Az alapjául szolgáló felfogás a tudat test feletti befolyását hangoztatja, és úgy tartja, hogy a fizikai gyakorlatokból származó előnyöket a lelki és szellemi fejlődés erősíti tovább. Manapság a nyugati kultúrában is nagy népszerűségnek örvend, bár inkább csak a jóga testi oldalának, az ún. hatha jógának a gyakorlata terjedt el nálunk, amely különböző testhelyzetek felvételével és kitartásával fejleszti a hajlékonyságot és az akaratlagos ellazulást. A jógában igen nagy szerepe van a légzésnek is, hívei úgy tartják, hogy a lélegzet az életerő kifejeződése. Rendszeres gyakorlásával nemcsak a szorongásainktól szabadulhatunk meg, hanem a legtöbb betegség ellen is hatásosnak bizonyult.

Tajcsicsüan (tai-chi):
Lassú, egybefüggő, körkörös, táncszerű mozdulatsorokon alapszik. Bázisa az a hit, miszerint az érzelmi és/vagy mentális zavarokat követő betegség forrása az egyensúlyzavar, amely az energia egyenetlen áramlásának az eredménye. Ez az egyensúlyzavar a terápia mozdulataira való koncentrációval korrigálható. A terapeuták szerint ez a módszer valószínűleg a legteljesebb, legtermészetesebb és leghatékonyabb holisztikus terápia, amely páratlanul stresszmentes légkört és belső harmóniát teremt, s emellett a testtartást is javítja.

Meditáció:
India és több más ázsiai ország lakói évezredek óta meditálnak a lelki megvilágosodás elérése érdekében. A megvilágosodás a halhatatlan lélek önmagára ébredése és a világmindenség egységének átélése. Ez az élmény olyan szintű szabadság- és egységérzetet ad, amely teljesen kizárja mindenféle szorongás és feszültség megélésének veszélyét. A meditáció testünk megnyugtatásán, gondolataink lecsendesítésén át vezet el a megvilágosodáshoz. Művelői a meditációt páratlan önsegítő módszernek tartják; bázisán alakult ki a jóga.

A fenti módszereken, tanokon kívül egyéb lehetőségek is vannak, de talán ezek a legismertebbek. Magának a jógának is többféle irányzata van, de mindegyik a testi-lelki egyensúly megteremtésében segít. Bármelyiket is választod, ugyanaz a végső cél felé haladsz általa.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!