Változó külső-belső világunk

Új év, új életA 2020-as évet A krízisben rejlő fejlődési lehetőség című háromrészes cikkemmel indítottam. Akkor még nem tudhattuk, hogy konkrétan mit hoz az év, a koronavírus és az azzal kapcsolatos felfordulás nem volt jelen, de aki rá tudott hangolódni az időminőségre, az tudhatta, érezhette, hogy a változás szele megcsap bennünket mind egyéni, mind társadalmi szinten. Az átalakulás pedig járhat krízissel, erős szorongással azok számára, akik nincsenek kellő kapcsolatban mélyebb önmagukkal, akik mindenáron szeretnék fenntartani a már meghaladott, és ezáltal a fejlődést akadályozó állapotokat, ezzel szemben hatalmas lehetőséget kínál azoknak, akik belül érzik a továbblépés igényét, és hajlandóak új alapokra helyezni önmagukat és az életüket.

Önismereti fejlődésre kiváló volt ez az időminőség, és még marad is. A tavaly elindult egyéni és társadalmi átalakulási folyamatok ugyanis idén is folytatódni fognak, sőt, várhatóan magasabb fordulatszámra kapcsolnak. Míg 2020. alapélménye a lelassulás, az elakadás, az akadályoztatás volt, ami a nagyobb változások előszeleként, a befelé tekintés kényszereként jellemzően bevezeti a valódi transzformációt, addig 2021-ben előreláthatólag beindulnak az események, intenzívebbé válik az életünk. A problémát talán éppen a nagy sebességváltás okozhatja egyeseknek: hirtelen változhatnak meg a dolgok, biztosnak hitt alapok rendülhetnek meg, időnként úgy érezhetjük, minden a feje tetejére áll. Továbbra is fontos lesz tehát a tudatosság, a bensőnkkel való erős kapcsolat, a változás szükségszerűségére való megfelelő ráhangolódás, hogy ne ijesztőnek, hanem kívánatosnak éljük meg a reformokat. Hogy a lehetőséget lássuk a veszély helyett. A feladat ugyanis továbbra is az elengedés, a „nagytakarítás”, hogy a réginek a megüresedett helyét új és jobb minőséggel töltsük be. Ebben segítségünkre lesz az előttünk álló időminőség dinamizmusa.

Annak, hogy jól éljük meg 2021-et, meglátásom szerint három fő feltétele van.

  1. Az első az, amire már fent utaltam: kapcsolatban kell lennünk mélyebb szükségleteinkkel. Minden ember életében vannak meghaladandó témák, dolgok, helyzetek, melyekből tovább kellene már lépni. A legrosszabb, amit tehetünk, ha ezt nem akarjuk belátni, ha makacsul ragaszkodunk a régihez, az idejétmúlthoz. Ilyenkor akadályozzuk a szükségszerű változásokat, árral szemben úszunk, ami kimerítő és szenvedést okoz. Ha képesek vagyunk befelé figyelni, akkor pontosan tudni, érezni fogjuk, hogy bizonyos értelemben új alapokra kell most helyeznünk az életünket. Ne álljunk ellen a változásnak, inkább éljünk a kedvező lehetőséggel! Az időminőség most segítséget nyújt az átalakuláshoz, saját elhatározásból működjünk vele együtt, akarjunk változni!
  2. Az elme, mint az ego fő eszköze, részben azért tiltakozik a változás ellen, mert a felszabadulás felelősséggel is jár. Az üdvös átalakulás csak kordában tartott, strukturált, átgondolt keretek között mehet végbe, hogy az valódi, bölcs transzformáció legyen, ne pedig káosz és anarchia. Ezért a jó eredményhez össze kell tudnunk egyeztetni a felszabadulás, a kötetlenség igényét a tudatos tervezéssel és a felelősségvállalással. Ez az egymásnak ellentmondani látszó kettősség okozhat némi nehézséget. Nagy lehet a csábítás, hogy könnyelműen döntsünk, hogy felelőtlenül kilépjünk helyzetekből, ennek azonban ne engedjünk, mert később megbánhatjuk. Igaz, hogy ez az átalakulás ideje, de az csak úgy lehet konstruktív, ha érett módon, féken tartó, biztos alapokat adó keretek között zajlik le. Ellenkező esetben csak zűrzavart teremtünk az életünkben.
  3. Ahogy már említettem, a változások mind egyéni, mind társadalmi szinten hatnak. Nagyon fontos, hogy a „saját házunk táján maradjunk”. A felelősséghárításra hajlamos ego gyakran kifelé kémlel, hogy ezáltal is elterelje figyelmét a saját megoldandó problémáiról. Erre nagy lehet a kísértés most is. Mivel az átalakulások globális színtéren is zajlanak, nagy társadalmi változások lehetnek világszerte, ez magára vonhatja a kevéssé tudatosan élő ember figyelmét. Ennek két negatív következménye is lehet: egyrészt az ilyen személy magánéletében nem haladnak megfelelően a megvalósítandó újítások, másrészt ijesztően hathat rá a világ felbolydulása. 2020-ban is tapasztalhattuk, hogy azok az emberek élték meg nehezebben az évet, akik elsősorban a vírusüggyel foglalkoztak, ellenben kifejezetten sikeres időszak volt azok számára, akik önismeret- és személyiségfejlődési célokra használták fel az időminőséget. Ez így lesz idén is. Természetes, hogy mindannyian részei vagyunk a világ egészének, hogy hatnak ránk a társadalmi történések, de ha a saját életünk rendezésén munkálkodunk, akkor konstruktívabb analógiák mentén élhetjük meg a transzformatív jelleget, és így kevesebb problémát okoznak számunkra az esetleges nagy globális átalakulások.

A fent leírtaknak megfelelően elsősorban tudatosságot kívánok Neked, kedves olvasóm 2021-re, mert ez a feltétele annak, hogy boldog és sikeres legyen számodra az előttünk álló év.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!