A gyógyszerfüggőségről

GyógyszerfüggőségElőző cikkem az alkoholfüggőségről szólt. A gyógyszerek kiváltotta addikció azonban még több kliensemet és olvasómat érinti, ezért most erről szeretnék írni. Sokan megkeresnek e-mailben a témával kapcsolatban, tanácsot kérnek tőlem, hogy miként tudnának leszokni az antidepresszánsokról, a szorongásoldókról. Válaszlevelemben mindig megírom, hogy ez nem szakterületem, hiszen pszichológus vagyok, nem pszichiáter. Éppen ezért konkrét tanácsot nem adhatok sem a gyógyszerszedéssel, sem a leszokással kapcsolatban. Néhány alapelvet azonban mégis megosztok itt a blogban, talán segítségére lesz az érintetteknek.

Az alkohollal ellentétben itt nem élvezeti cikkről beszélünk, a szerfogyasztás motivációja egészen más, ezért a függőség kezelése, illetve a leszokás is másfajta megközelítést igényel. Lényeges különbséget tapasztalhatunk a társadalmi megítélés és az egyéni hozzáállás tekintetében is: míg a túlzott alkoholfogyasztás elítélendő cselekedetnek számít, addig a gyógyszerezés elfogadott terápiás módszernek minősül. A pirulát tekintéllyel rendelkező orvos írja fel, amiből az következik, hogy a kemikáliáról leszokni szándékozó kliensnek nemcsak az esetleges elvonási tünetekkel kell megküzdenie, hanem bizonyos esetekben a szakember véleményével szembehelyezkedve egészségi állapotának további alakulásáért is személyes felelősséget kell vállalnia. Nem csoda, hogy sok gyógyulni vágyó páciens számára nagy dilemma annak eldöntése, hogy gyógyszerrel vagy anélkül kezelje-e testi-lelki bajait.

Jómagam Wass Alberttel értek egyet, aki szerint: „A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek”. Márpedig ha a testi egészség is a lélek állapotától függ, akkor képtelenség egy kémiai úton ható anyagtól várni pszichés problémáink megoldását. Álláspontom szerint semmilyen tablettától nem remélhetünk ilyen eredményt – sem gyógyszertől, sem táplálék-kiegészítőtől. Előbbiek enyhíthetik vagy ideiglenesen megszüntethetik a tüneteket, utóbbiak pedig támogatják a szervezet öngyógyító folyamatait, de a valós megoldást szinte minden esetben élet- és gondolkodásmódunk megváltoztatása jelenti, vagyis az, ha kilépünk beidegződéseink és szokásaink megbetegítő köreiből, ha képesek vagyunk a gyógyító átalakulásra. Egy másik Albertnek, Einsteinnek is van egy ide kívánkozó mondása: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen”. Könnyen belátható, hogy napi néhány pirula bevételével még nem térünk le arról az útról, ami a jelenlegi állapothoz vezetett.

Néhány tanács azoknak, akik szeretnének megválni gyógyszereiktől:

  1. Habár fontos annak tudatosítása, hogy a kemikália nem jelent végső és valós megoldást, fogadd el, ha ideiglenesen szükséged van rá(juk). Ha rosszul érzed magad a gyógyszerszedés miatt, azzal csak erősíted a szorongásod. Tekintsd átmeneti segítségnek, és közben keresd a kezelés természetes alternatíváit!
  2. Vállalj felelősséget az életedért, az állapotodért! Ha nem vagy jól, az azt jelzi, hogy rossz irányba tartasz. És ebben az esetben sem orvos, sem „csodabogyó” nem menthet meg – önmagadtól. Végezz önelemzést, és ha kell, válts irányt!
  3. Lassan csökkentsd a napi gyógyszeradagodat! A fokozatos megvonással kapcsolatban érdemes kikérned orvosod véleményét is. Ne légy türelmetlen, az apró előrelépés is haladás!
  4. Ne éld meg a gyógyszer elhagyását nagy kockázatként, visszafordíthatatlan dologként! Nincs vesztenivalód, hiszen ha szükséges, bármikor újra visszatérhetsz a korábbi dózishoz.
  5. Noha nem helyettesítik az orvos által felírt szereket, a leszokásban sokat segíthetnek a gyógynövény- és vitaminalapú készítmények. Ilyeneket tartalmaz a Lelki harmónia csomag is, amelyről itt olvashatsz bővebben, és amellyel kapcsolatban nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam már klienseimtől, olvasóimtól. Ezek a táplálék-kiegészítők szedhetők gyógyszerek mellett is, de azoktól különválasztva, azaz múljon el másfél-két óra az alkalmazásuk között.
  6. Tekints előre! Legyenek terveid, legyen „miérted”! A gyógyszerről való leszokás önmagában a legtöbb esetben nem kellőképpen motiváló, mert valaminek a megvonását, hiányát célozza. Tűzz ki magad elé egy vonzó pozitív célt, ami csak akkor valósulhat meg, ha megszabadulsz függőségedtől!
Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!