Három tipp szorongásoldáshoz

FürdőAhogy haladunk előre az őszben, ahogy a nappalok egyre rövidülnek, az éjszakák hűvösödnek, úgy válik hangulatunk is egyre borongósabbá. November és december hónapban az emberek jelentős hányadának rossz a közérzete, mi több, a depresszió enyhébb vagy súlyosabb formája sem ritka. A napfény hiánya és az alacsony hőmérséklet hatására energiaszintünk lecsökken, ami nemcsak a hangulatunkra, de fizikai egészségi állapotunkra is negatív módon hat. Ebben a bejegyzésemben a szorongásoldás és közérzetjavítás három egyszerű módját mutatom be, melyeket bárki alkalmazhat, ha szükségét érzi.

 

Végy egy forró lazító fürdőt!

Akár fáradtnak, rosszkedvűnek vagy feszültnek érzed magad, egy aromás fürdő biztosan javítani fogja a közérzeted. Ha az ellazulás a célod, nyugtató hatású illóolajat válassz, mint például a levendula, a kamilla vagy a rózsa. Csepegtess a választott olajból a kellemesen meleg fürdővízbe, majd ülj bele és kényelmesen dőlj hátra. Lélegezz mélyen, élvezd az illóolaj nyugtató, lazító illatát! Add át magad az élménynek, csukd be a szemed, hogy a hatás még teljesebb lehessen, és hagyd, hogy a fürdő kioldja belőled a feszültséget. 15-20 percet tölts el a vízben, utána pedig adj még egy kis időt magadnak a pihenésre! Az illóolajok nem csak a közérzetet javítják, hanem táplálják a bőrt is, és felszívódva az egész szervezetre pozitív hatást gyakorolnak.

 

Készíts magadnak nyugtató teát!

A népi hagyomány több olyan gyógynövényt ismer, melyekből nyugtató hatású teát készíthetünk. Legismertebbek a citromfű, az orbáncfű, a komló. A hatékony szorongásoldáshoz általában hosszabb időn (4-8 héten) keresztül, tehát kúraszerűen kell fogyasztanunk mindenféle teát, gyógynövényalapú készítményt. Most a citromfű példáján mutatom be a teakészítés módját, de a többi esetében is hasonló az eljárás. Egy bögrényi (2-3 dl) vizet forralj fel, majd miután a tűzről levetted, tegyél bele 2-3 teáskanálnyi citromfű levelet. Fedd le és hagyd 10 percig állni! Ezután szűrd le, és lassan, apró kortyokban fogyaszd! Legjobb, ha tisztán, ízesítés nélkül iszod. Megcukrozni vétek, ha mégis édesíteni akarod, akkor mézzel tedd. Minden teára vonatkozik, hogy tisztán fogyasztva érvényesül legjobban a gyógyhatása, illetve mézet, citromlét csak a kihűlt (kb. 30 fokos) teába tegyél, különben a magas hő hatására károsodnak vagy megsemmisülnek a bennük levő értékes anyagok.

 

A legfeszültebb helyzetekben válaszd a villámrelaxációt!

Vannak olyan szituációk, amikor nincs időnk és lehetőségünk arra, hogy egy kellemes lazító fürdőt vegyünk vagy teát készítsünk magunknak. Amikor gyorsan szeretnénk levezetni a feszültséget, arra a legjobb módszer a villámrelaxáció. Ezzel az egyszerű technikával szinte bármikor, bárhol néhány másodperc alatt el tudod érni, hogy némileg ellazultabb állapotba kerülj és csökkentsd a rád nehezedő feszültséget. A gyakorlat menete a következő:

 • Állj meg egyenesen,
 • ujjaidat jó erősen szorítsd össze, zárd ökölbe a kezeidet,
 • öklödet továbbra is így tartva hajlítsd be mindkét könyököd, és erősen szorítsd a karod, mintha a bicepszet edzenéd,
 • most mindkét könyököd szorítsd oda a törzsedhez is, mindvégig erősen behajlítva tartva az ujjakat és a karokat,
 • feszítsd meg jól a láb- és farizmokat,
 • nyújtózz kicsit felfelé, mintha meg akarnál nőni,
 • egy nagy sóhajjal engedd ki a levegőt (és vele együtt a feszültséget), és hagyd, hogy az izmaid önmaguktól visszanyerjék normális tónusukat!

Próbáld ki mindhárom módszert, és alkalmazd őket amikor feszültnek, rosszkedvűnek vagy elcsigázottnak érzed magad!

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Három tipp szorongásoldáshoz bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Tóth Éva szerint:

  Igen, nagyon jó ötletek.
  De:
  Mi van akkor, ha éppen egy beszélgetés közben történik a dolog, és nem léphetsz ki belőle, mert mondjuk hülyének fognak tartani , ha nyújtózkodom válasz helyett.
  Mondjam, hogy bocsánat itt meg kell szakítani a beszélgetést….mert (és itt aztán végképpen nem jut eszembe semmi, mert végül is csak menekülni szeretnék, ki a feszültségből, mert elragadtak az érzelmeim)
  Esetleg mondjam azt, hogy nem vagyok jól, és egy pillanat türelmet kérek…mert innom kellene egy pohár vizet…át kell állítanom a belső órámat….stb
  …félek ez akkor fog működni, ha még nem ragadtak el nagyon az érzelmeim…s ha tudnám hogyan kell őket leállítanom még időben, akkor nem is lenne problémám , nem lennék feszült…azt hiszem az érzelmi visszafogottságtól vagyok éppen feszült, mert kiadás és feldolgozás nélkül nem tudom kezelni őket.
  Bocs a belső párbeszédért, de azt hiszem ez utóbbit kipróbálom.
  Próbáltam már őszinte lenni, de az nem igazán járható út, mert azt általában az emberek sértésnek vélik… pl.. ne haragudj, de nem bírom tovább hallgatni amit mondasz…stb.
  Jött már be az hogy rosszul esik amit mondasz, kérlek ne mond…de ez csak a harmonikus , önmagukat elfogadó, vagy éppen elfogadó periódusban levő embereknél válik be…bár ez utóbbiakat valószínűleg kibillent egy ilyen mondat…
  Kipróbálom a bocsánat egy pillanat múlva visszajövök….bár engem lehet, hogy bántana, ha ezt mondaná valaki….persze ha kedvesen és őszintén mondaná, akkor
  nem bántana,elfogadnám.
  Szóval folyamatos, finom, belső figyelemre is szükség van a feszültség mentes kommunikációhoz. Ez figyelem megosztást igényel, amihez pedig már egy jelentős mennyiségű belső harmónia szükségeltetik.
  Ördögi kör lenne? Nem hiszem.
  bár ez, bocsánat, most visszaolvasva látom…nem is a feszültség oldásról szól, szoros értelemben véve.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!