Miként válhatsz azzá, akivé szeretnél? 2. rész – Működésmód

az elme erejeHa elolvastad előző bejegyzésemet és megnézted a Titok című filmet, akkor már nagyon sokat tudsz a gondolatok teremtő erejéről. Ez a teremtés a Te esetedben is folyamatosan zajlik, akár tudatában vagy, akár nem. Arról is viszonylag sokat írtam már az utóbbi hetekben, hogy gondolataink minőségét beidegződéseink határozzák meg. Ahhoz tehát, hogy külső körülményeinken javítani tudjunk, először a gondolatainkon kell változtatnunk, amely viszont megköveteli a negatív berögződéseinkkel való szembenézést és leszámolást. A kognitív pszichoterápiának is ez áll a középpontjában.

Nézz körül a világodban! Vizsgáld meg önmagad és az életed! Őszintén elégedett és vidám vagy? Ha igen, gondolataid minden bizonnyal pozitívak és harmonikus életet teremtesz velük. Ha azonban úgy ítéled meg, hogy bizonyos dolgokon változtatnod kellene, akkor először a gondolataidon és az érzelmeiden kell dolgoznod. „A világ csak belülről változhat meg.” – mondja Eckhart Tolle. Erre a leghatékonyabb módszer az előző bejegyzésben már említett vizualizáció technikája.

A technika alkalmazásakor elképzeljük az általunk vágyott változást, mégpedig úgy, mintha az már bekövetkezett volna. A dolog érdekessége, hogy bizonyos értelemben a pusztán elképzelt dolgok valóban létezőknek tekinthetők. Számos tudományos kísérletben bizonyították, hogy ha látunk egy házat vagy csak elképzeljük azt, agyi tevékenységünk mindkét esetben ugyanaz. Vagyis az agy nem tesz különbséget „valóság” és „fantázia” között. Gondoljunk csak bele, mekkora jelentősége van ennek a felfedezésnek! Lehetséges volna, hogy a valóságnak hitt és a csak fantáziánk játékának tulajdonított dolgok között nincs is akkora szakadék, mint azt eddig gondoltuk? Nos, a legújabb kísérletek eredményei valóban ezt támasztják alá.

Ebből pedig logikusan következik, hogy a képzeletben megjelenő és a valóságosnak tekintett megnyilvánulási forma között a határ átjárható; amit gondolatban megteremtünk, az az anyagi világ részévé igyekszik válni. Hogy valóban azzá válik-e, az alapvetően a képzelet erejétől, intenzitásától függ, amelyet két szempont határoz meg: 1. milyen gyakran gondolunk egy tartalomra, és 2. mennyire erőteljes érzelmek kapcsolódnak a fantáziaképekhez.

Ezt az univerzális lelki törvényszerűséget használja ki a vizualizáció módszere. Ha valóban képesek vagyunk belső képeinkkel teremteni, akkor némi túlzással azt mondhatjuk, hogy bármit elérhetünk, ami iránt égető vágyat érzünk, ha tudatosan elképzeljük a vágyott állapotot vagy helyzetet, rendszeresen lefuttatjuk a belső filmet lelki szemeink előtt és a képeket megtöltjük érzelmeink energiájával. Ezek a vizualizáció technikájának fő lépései, melyeket a könnyebb megvalósíthatóság kedvéért a következő bejegyzésben részletesebben is kifejtek. A gyakorlatias, a technikát lépésről lépésre elmagyarázó leírásból kiderül majd, hogy miként tudod valóra váltani álmaidat és azzá válni, akivé igazán szeretnél. Néhány nap múlva találkozunk.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!