Mit egyél, hogy jól legyél?

egészséges ételÉrzékszerveink nemcsak a környezetünkben való megfelelő tájékozódásban segítenek bennünket, hanem örömérzethez is juttatnak minket. Egy szép táj látványa, egy fülbemászó dallam, az illatok, az ízek mind-mind jó érzést váltanak ki bennünk. Így lesz a kellemes ingerek felé fordulás önmagában is a közérzetjavítás egyik természetes formája. Ha lehangolt vagy, ha szorongsz, keress nyugtató ingereket; lélegezz be levendula illatot, hallgass relaxációs zenét, vagy sétálj egyet a virágos mezőn. Figyelmed irányítsd a kellemes dolgokra, és meglátod, hamar csökken majd a feszültség.

Érzékelésünk, különösen az ízlelés, azonban könnyen kísértésbe is ejthet bennünket. A legtöbben túl sokat eszünk, egészségtelenül táplálkozunk. A túlsúly világszerte komoly gondot jelent. Az ízfokozók kívánatosabbá teszik ételeinket, a gyártók pedig mit sem törődnek azzal, hogy ezekkel az anyagokkal ártanak a vásárlók egészségének. A tartósítószerek a felgyorsult világban élő ember mindennapi jó ismerősei, hiszen előnyben részesítjük a kényelmes megoldást, az előre elkészített, gyors ételeket. A színezékek szintén jelen vannak a legtöbb bolti élelmiszerben és üdítőitalban, utóbbiakban tetemes mennyiségű cukor társaságában.

Ma már köztudott dolog, hogy az egészségtelen táplálkozás szorosan összefügg a rossz közérzettel, a krónikus fáradtsággal, a zaklatottsággal. Nem tudjuk függetleníteni lelkiállapotunkat testünk állapotától, hiszen ezek egy egységet alkotnak. A szervezetünk pedig csak abból építkezhet, amivel ellátjuk. Éppen ezért, ha hosszabb ideje rosszul érzed magad, ha kedvetlen és/vagy feszült vagy, a legelső tanácsom, hogy vizsgáld felül az étrended. A helyes táplálkozás a lehető legegyszerűbb, mindenki számára elérhető módja a közérzetjavításnak, és némi módosítással nagy változásokat érhetsz el.

Leírok néhány alapszabályt, melyeket érdemes betartanod, ha javítani szeretnél közérzeteden a táplálkozás révén.

1. Csak annyit egyél, hogy ne légy éhes! Sokszor elcsábítanak bennünket az ízletes falatok, így általában jóval több ételt fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Hagyd el a főétel utáni desszertet, ha mindenáron édeset szeretnél enni, akkor várj 2-3 órát, és azután fogyaszd el a süteményt.

2. Többször egyél naponta keveset, ne ritkán sokat! A megterhelt gyomor elnehezít, energiáidat az emésztésre kell fordítanod. Csoda-e, ha egy-egy lakmározás után csak aludni bírsz és aztán rossz közérzettel ébredsz.

3. Minél több élő táplálékot fogyassz! Elsősorban növényekre alapozd az étrended! Minden zöldség és gyümölcs sok értékes tápanyagot tartalmaz, különösen nyersen fogyasztva. A párolt növényi termések szintén kiválóak. Zöldséget bármikor, bármilyen összetételben ehetsz, gyümölcsöt azonban csak étkezés előtt fél-egy órával és egyszerre csak egyfélét. (Cukortartalmuk miatt hamar erjedésnek indulnak a gyomorban, így akkor jó, ha gyorsan át tudnak rajta haladni.)

4. A zsíros húsokat kerüld, illetve kis mennyiségben fogyaszd őket sok salátával. Kerüld a túlzottan fűszeres és cukrozott ételeket is! Állati eredetű táplálék esetén részesítsd előnyben a halat és az egyéb vízi élőlényeket.

5. Egyél sok zöld növényt és olajos magvakat! A lenmag, a szezámmag, a dió mind-mind kiváló táplálék. Mint ahogy a belőlük nyert olajok is azok, melyeket mindig nyersen fogyassz, soha ne süss-főzz velük!

6. A magnézium az egyik legjobb természetes szorongásoldó, különösen, ha kalciummal együtt juttatjuk be a szervezetbe 2:1 arányban a kalcium javára. Egyél minél több olyan növényt, amelyben ez a két elem nagyobb mennyiségben fordul elő. Ilyenek: olajos magvak, sötétzöld levelű főzelékfélék, alma, citrom, tejtermékek, bab, lazac.

7. Ne feledkezz meg a szükséges vitaminbevitelről se! A fáradtság, a rossz közérzet hátterében sok esetben ezek hiánya áll. C-vitamin nélkül nincs energia és életöröm, ezért egyél minél több friss paprikát, savanyú káposztát, citrusfélét. Ezeket valóban frissen és nyersen fogyaszd, mert a C-vitamin hő hatására elbomlik.

8. És végül: támogasd meg egészséged és közérzeted jó minőségű táplálék-kiegészítőkkel. A kutatások eredményei szerint a környezetszennyezés hatására a gyümölcsök és zöldségfélék vitamin- és ásványi anyag tartalma mára drasztikusan lecsökkent, ezért viszonylag egészséges étrend mellett is pótolni érdemes ezeket a tápanyagokat. Mivel azonban a különböző táplálék-kiegészítők nem egyformák, ügyelj arra, hogy olyanokat fogyasszál, amelyek természetesek, növényi eredetűek. A vitaminok legyenek folyamatos felszívódásúak, az ásványi anyagok pedig szerves kötésűek. Csak az ilyeneket tudja jól hasznosítani a szervezetünk, miért költenéd a pénzed másfélére. A megfelelő gyógynövényalapú készítmények alkalmazása szintén nagymértékben javíthatja közérzeted.

Amennyiben igazán jó minőségű táplálék-kiegészítőket szeretnél használni, KATTINTS IDE. A Rhodiolin, Stress Management, MagneZi B6 és C-1000 Plus összetételű csomag kiváló választás, ha az egészséged megőrzése mellett jobb közérzetet is szeretnél.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!