Mit tehetünk önmagunkért egy válságban lévő világban?

jobbá tenni a világotBekapcsolom a TV-t és máris hallom a legújabb katasztrófákról szóló híreket. Elmegyek vásárolni és a boltban éppen arról folyik a beszélgetés, hogy minden szörnyen drága, élhetetlen az ország. Hazafelé találkozom egy régi ismerősömmel, aki elpanaszolja, hogy milyen rossz egészségi állapotban van… Szegénység, betegség, vírusjárvány, baleset, tömegkatasztrófák, környezetszennyezés, atomháború… Hadd ne soroljam.

Hogyan lehet harmonikus életet élni egy ilyen világban? – tehető fel a kérdés. Nos, ilyenben sehogy. Amíg az ember figyelmét folyton a negatív dolgok, folyamatok, világjelenségek kötik le, addig ezeknek megfelelően is fogja érezni magát. Viszont azt, hogy mire figyelünk, mi válasszuk meg. A legtöbb ember azért szorongó és depressziós, mert gondolkodás nélkül enged a fent felsoroltak áramlatának. Hagyja, hogy a világban uralkodó általános beállítódás hangolja őt és irányítsa életét. Na de, egyáltalán ki tudjuk ez alól vonni magunkat? Igen is és nem is.

Teljesen nem tudjuk, mert a mindannyiunkat érintő jelenségek óhatatlanul hatnak ránk is, befolyásolják életünket. Ha azonban felismerjük azt, hogy a világ teljességének formálása így is, úgy is a hatáskörünkön kívül esik, akkor megértjük, hogy teljesen felesleges, hogy bármilyen negatív globális jelenség miatt fájjon a fejünk. Jobb lesz a gazdasági helyzet attól, ha naponta konstatálod, hogy mennyire rossz? Segítesz azzal, ha a kisiklott vonat áldozatait sajnálod? Tehetsz azért bármi konkrét lépést, hogy megakadályozd az atomháborút? Nem. Hatalmadon kívül eső dolgok és jelenségek ezek, nincs kontrollod felettük, így idegeskedned is szükségtelen miattuk.

Amit tehetsz (és bizony ez sem kevés!), az az, hogy a saját életedben rendet teremtesz. Ott alakítod ki a harmóniát, ahol erre lehetőséged van. A magad dolgai felett neked van hatalmad és döntési szabadságod, a te élethelyzeteidnek te vagy a teremtője. A legtöbb ember azért nem él kiegyensúlyozott életet, mert leértékeli saját lehetőségeinek fontosságát, és állandóan olyan jelenségeken szeretne változtatni, amelyek a hatáskörén kívül esnek. Ne arra fókuszáld a figyelmed, hogy mi működik rosszul a világban, hanem arra, hogy miként tudod jobbá és harmonikusabbá tenni a mai napodat!

Ismerek olyan embereket, akiknek rendkívül pozitív világmegváltó eszméik és elképzeléseik vannak, ám a magánéletük romokban hever. A világ teljességének javulásához mindannyian csak egyféleképpen tudunk hozzájárulni, – hogy megteremtjük a harmóniát a saját életünkben. Ha csak ennyit tenne meg minden ember, a világot nem kellene többé megmenteni. Többet nem is tehetünk. Saját életterünk jobbá formálása az egyetlen, amire képességünk és hatalmunk van, és ez elegendő is.

Amit tehát a világért és benne önmagadért megtehetsz, az az, hogy harmóniát, szeretetet és boldogságot teremtesz a mindennapjaidban és a figyelmed ezeken tartod. A valóság mindig szubjektív, minőségét az emberi tudat irányultsága határozza meg. Ahelyett, hogy olyan dolgok miatt aggódnál, melyeken úgysem tudsz változtatni, fordulj a harmónia felé, és ez fogja meghatározni az életed. Ha csak ennyit tennénk meg valamennyien, a világ csodálatos hellyé változhatna.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Mit tehetünk önmagunkért egy válságban lévő világban? bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. JIldikó szerint:

  Kedves Stresszdoki!
  Nagyon örülök, hogy olvashatom a blogot, és mindent, ami azzal kapcsolatos, hogy hogyan másszunk ki a gödörből.
  Gyerekkoromban volt egy nagyon nehéz, fájdalmasan szorongó időszakom. Mindig attól féltem, hogy visszatér ez az érzés. Most 61 évesen megint hatalmába kerített a szorongás. Próbálok valahogy kimenekülni belőle.
  Ahogy mondani szokás, minden megoldás érdekel, csak még egyszer tudjak kimászni ebből a rettenetes érzésből. Olvasom a sok okos, értelmes tanácsot, hátha. Még csak annyit, hogy pszichológusnak lenni ma “üzletág”. Sajnos hosszú időbe telik, amíg a valamilyen lelki bajjal küszködő talál egy igazán elhivatott, munkájának élő segítőt. Ezen vagyok, lehet, hogy most megtaláltam. Üdvözlettel Ildikó

  • Stresszdoki szerint:

   Kedves Ildikó! Köszönöm a kedvességét és az őszinteségét. Bízom benne, hogy a blogom segítséget nyújt a problémái megoldásában.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!