Önismeret – avagy nézz bele a tükörbe, amit a világ tart eléd!

önismeretA pszichológiában használt egyik legmélyebb személyiségteszt a Rorschach-teszt. Tíz szimmetrikus, jelentés nélküli tintafolt alkotja, melyekről a páciensnek el kell mondania, hogy mit lát bennük, mire emlékeztetik őt. Projektív teszt, tehát a személy saját lelki tartalmait, dinamikáját vetíti ki a tintafoltokra, azokban mintegy visszatükröződik a személyisége.

 

Ez a tükröződés azonban nemcsak pszichológiai tesztek esetében érhető tetten, az egész életünk, körülményeink szerteágazó rendszere is tükröt tart elénk. Nem tudod milyen vagy? Nem tudod milyenek gondolataid, érzelmeid, beállítódásod? Akkor nézz körül az életedben! Amit látsz, azt teremtetted, mert olyan vagy.

 

Nagyon nehéz ezt elfogadni olyankor, amikor kritikus élethelyzetben vagyunk. Az életet igazságtalannak érezhetjük. Miért teremtenénk magunknak rossz körülményeket, ha valamennyien a jóra törekszünk és vágyunk? A probléma abban van, hogy sok ember nem ismeri önmagát kellőképpen, a valós személyisége köszönőviszonyban sincs azzal, amilyennek saját magát gondolja. Ismerek olyan személyt, aki állandóan támadó hangnemben beszél másokkal, borzasztóan rossz hangulatot teremt maga körül, de ennek nincs tudatában és nem érti, hogy miért kerülik az ismerősei.

 

Minden ember az önismeretnek egy bizonyos fokán áll. Szerencsére ez fejleszthető, amennyiben a személy hajlandó belátni ennek szükségességét. Hiányos önismerettel azért nem lehetséges igazán harmonikus életet élni, mert az ilyen ember nincs tisztában azzal, hogy gondolataival és viselkedésével maga teremti meg negatív élethelyzeteit és ezért igazságtalannak érzi a sorsát. A jó önismeret segít felismernünk, hogy mi miért történik az életünkben, és ráébrednünk az ebben játszott saját szerepünkre, felelősségünkre.

 

Önismeretünk fejlettségének fontos mutatója, hogy mennyire vagyunk képesek a minket körülvevő világot tükörként értelmezni. A puszta rálátás a saját viselkedésünkre meglehetősen kezdetleges szint. Fejlettebb foka az önismeretnek a mélyebb összefüggések felismerése és annak belátása, hogy más emberek is tükröt tartanak elénk. Mit is értek ez alatt?

 

Biztosan a te környezetedben is él olyan személy, aki számodra irritáló, idegesítő, bosszantó, nehezen elviselhető. Gondoltál-e már arra, hogy miért éled meg őt ilyennek? Miért kelt benned ellenérzéseket, antipátiát, ingerültséget? Milyen lelki tartalmadat szólít meg a viselkedése, ami miatt indulatok ébrednek benned? Én már egy ideje azonnal ilyen önismereti elemzésbe kezdek, ha valakiben engem zavaró vonásokat fedezek fel. Abból indulok ki, hogy az érzéseim csak belülről fakadhatnak. Egy másik személy csak olyan indulatot válthat ki belőlem, amely eredendően bennem volt, kívülről semmi sem kerül be az emberbe.

 

Nagyon gyakori eset, hogy valaki olyan vonásainkra mutat rá, melyek belső konfliktusokat okoznak bennünk, de ezt nem ismerjük fel. Következésképpen a másik embert hibáztatjuk, rá haragszunk, őt tesszük felelőssé. Egy egyszerű, mindennapi példa: ha negatív kritikát fogalmaz meg veled szemben valaki, hogyan reagálsz rá? Ha helyén van az önbecsülésed, akkor könnyen túlteszed magad rajta, talán még meg is mosolyogtat. Ha viszont alacsony az önértékelésed, akkor nagyon megsértődhetsz. Ilyenkor telibe talál egy-egy kritikus szó vagy mondat. Valószínűleg neheztelni fogsz arra, aki ezeket kimondta. De valóban vele van problémád? Ha használni tudod azt a bizonyos „tükröt”, akkor rájössz, hogy önmagaddal van elszámolnivalód. Azért fáj, amit hallottál, mert sebeket szakított fel benned. Haragudhatsz a kritika megfogalmazójára, de attól még alacsony önértékelésed miatt sebezhető maradsz továbbra is. Jobb, ha felismered, hogy ez a személy és helyzet egy belső megoldatlan konfliktusodat tükrözte vissza és önmagadon igyekszel dolgozni, önbecsülésedet fejleszted. A jó önismerettel rendelkező, önmagát elfogadni tudó ember ellen hatástalanná válnak a becsmérlő szavak.

 

Egyik korábbi bejegyzésemben arról írtam, hogy bár nem kedveljük a testi-lelki tüneteinket és igyekszünk megszabadulni tőlük, valójában ők a barátaink, hiszen fontos jelzőfunkciójuk van, hogy valami nem megfelelően működik a szervezetünkben. Ha belegondolsz, ilyen tükör-funkciójuk van a minket körülvevő embereknek is. Ha egyik-másik indulatokat ébreszt benned, próbáld felismerni, hogy valamely lelked mélyén élő belső konfliktusodra mutat rá, és ezt a könnyen sebezhető pontodat erősítsd ahelyett, hogy a világgal hadakoznál.

 

Létezik egy gyönyörű vers Weöres Sándor tollából, amely lírai ékesszólással fejezi ki ezt az életünket meghatározó lelki törvényszerűséget. A költeményt Koncz Zsuzsa megzenésítette. Az alábbi videót elindítva hallgathatod meg a dalt.

 

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!