Pozitív lelki programozás – 1. rész

pozitív programozásAmikor az ember elindul a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz vezető úton, egy idő múlva érdekes dologra lesz figyelmes: mintha a vágyott jobb élet is közeledne hozzá. Valahogy egyre több jó dolog történik vele, mind több siker éri, közérzete számottevően javul. Divatos megfogalmazással élve: bevonzza életébe a jót.

De hogyan lépjünk rá erre az útra, amely aztán visz bennünket, ha nem térünk le róla? Az elindulás mindig a legnehezebb. Rossz beidegződéseink fogva tartanak bennünket. A változáshoz először nekünk kell átalakulnunk. Könnyű ezt mondani, igaz? Nos, megtenni sem annyira nehéz, ha az ember tisztában van azzal, hogy mekkora erő rejlik a látszólag semmiségnek tűnő apró dolgokban.

Amit hallasz, látsz, ízlelsz, érintesz, mind-mind hat rád. Akkor is, ha ez a hatás azonnal nem észlelhető. Sok-sok apró információ összeadódásával alakul ki a gondolkodásmódunk, a világnézetünk, az élethez való viszonyulásunk. Roppant meghatározó tehát, hogy milyen ingerekkel veszed körül magad nap mint nap.

Ha el akarsz indulni azon a bizonyos úton, melyet a cikkem elején említettem, kezdd azzal, hogy pozitív, lelkesítő ingereket keresel. Ne nézz TV híradót, helyette mélyedj el egy motiváló YouTube videóban! Ne olvass újabbnál újabb katasztrófákról értesítő újságokat, inkább válassz egy lélekemelő könyvet! Ne az örökösen elégedetlen panaszkodókkal keresd a kapcsolatot, hanem a pozitív irányultságú emberekkel vállalj közösséget!

Nem is olyan nehéz, igaz? Apró változtatások, melyek elhintik életedben a változás piciny magvait, hogy aztán kikelhessenek és boldogsággá fejlődhessenek.

Ehhez tudatosan keresd az életedben a szépet és a dolgokban a jót! Ez azt jelenti: minősítsd át a gondolkodásod, ha pesszimizmusra vagy hajlamos. Gyakorlással igen is ki lehet alakítani a pozitív hozzáállást. Mivel az életünkben bekövetkező dolgok minősége elsősorban attól függ, hogy miként képezzük le a valóságot a magunk számára, ezért nézőpontod alapjaiban határozza meg, hogy mennyire leszel képes kiegyensúlyozott életet élni. A gondolkodásmód átminősítése azt jelenti, hogy a veled történő dolgokat a pozitív oldalról igyekszel megközelíteni.

Egy példával szemléltetem ezt: ha az egyik barátod egy nap szótlan veled és úgy látod, alig vesz rólad tudomást, akkor gondolhatod azt, hogy haragszik rád (negatív megközelítés) és azt is, hogy bele van merülve a problémáiba, és valójában szenved, segítségre van szüksége (pozitív megközelítés). A dolog érdekessége, hogy a te gondolkodásod fogja meghatározni a további eseményeket, mégpedig azáltal, hogy meghatározza a helyzetre adott reakciódat. Ha ugyanis azt gondolod, hogy a barátod haragszik rád, akkor te is zárkózottabb leszel vele szemben, mire ő hasonlóan fog válaszolni. Ha viszont úgy látod, hogy segítségre van szüksége és ezt felajánlod neki, akkor valószínűleg hálás lesz neked és szereztek egymásnak egy kellemes élményt. Láthatod, hogy egy semleges történésre (barátod szótlansága) adott reakciód – amely a gondolkodásmódod eredménye – továbbgyűrűzött, és meghatározta a dolog végkimenetelét. Ahogy gondolkodsz, úgy cselekszel, és ahogyan cselekszel, annak megfelelő reakciót váltasz ki a környezetedből. Ezáltal pedig beteljesíted azt, ami a gondolatok szintjén megszületik benned - a gondolatoknak teremtő erejük van!

Ezt kell tudnod kihasználni ahhoz, hogy életedben segítő, pozitív dolgokat indukálj. Ez a legtöbb embernek nem megy azonnal, előbb pozitívan kell „hangolnia” magát. Ehhez a lelki programozáshoz ajánlok majd néhány könnyen alkalmazható gyakorlatot a következő bejegyzésemben.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!