Stressz okozta betegségek – Te vajon veszélyben vagy-e?

stresszbetegségekMost egy különleges blogbejegyzést teszek közzé, amely lehetővé teszi számodra, hogy elvégezz magadon egy, a tudomány által elfogadott, standardizált tesztet. Érdekel, hogy mekkora az életedben jelen levő feszültség egészségi állapotodra gyakorolt ártó hatása? Ha igen, ezt most megtudhatod. Csatolok egy letölthető űrlapot, amelynek segítségével tesztelheted magad.

 

Többször írtam már a stressz káros hatásairól. Nemcsak sok mentális zavarnak áll a hátterében, hanem fizikailag is megbetegíthet bennünket. Ilyen szempontból különösen veszélyes a kisebb intenzitású, ám elhúzódó, tartósan fennálló stressz. Ártó élettani hatásai sokrétűek, például erősen savasítja a szervezetet, ezzel jó alapot teremtve a daganatos megbetegedések és a gombás fertőzések kialakulásának, illetve az immunrendszer legyengülésének. A nagyon gyakorinak számító szív- és érrendszeri betegségek, az emésztőrendszer zavarai, a bőrbetegségek stb. mind-mind visszavezethetőek a stresszre.

 

De mi az a feszültség mennyiség, amely veszélyezteti fizikai épségünket? Milyen jellegű nehézségek a leginkább károsítók?

 

Thomas Holmes, a Washingtoni Egyetem professzora azt találta, hogy azok az emberek a leginkább veszélyeztetettek, akiknek az elmúlt egy-másfél évben sok változáshoz kellett alkalmazkodniuk. A kutató munkatársaival összeállított egy listát azokról az életeseményekről, amelyek különösen erőteljes hatással lehetnek egészségi állapotunkra. Érdekes sajátossága a felmérésnek, hogy a történéseket elsősorban a változás mértékének, nem pedig minőségének fényében teszi felelőssé. Tehát egy nagy pozitív fordulat ugyanúgy megviselheti a szervezetünket, mint egy negatív. A teszt segítségével megállapíthatjuk, hogy esetünkben mekkora a stressz okozta betegségek kialakulásának a valószínűsége, és a feszültséget generáló események azonosításával és tudatosításával némileg védekezhetünk is ellenük.

 

A teszt kitöltése tehát segítséget nyújthat abban, hogy tisztábban lássuk helyzetünket. Természetesen minden ember másképpen reagál az egyes történésekre, így ezt a tesztet is csak a rizikófaktor hozzávetőleges felmérésének tekinthetjük. Ez azt jelenti, hogy magas kockázatot mutató eredmények esetén sem kell kétségbe esnünk!

 

Ha érdekel, hogy eszerint Te mennyire vagy veszélyeztetett helyzetben, töltsd le a tesztet INNEN! (Kattints a „lassú letöltésre”, az ingyenes!) A letöltött kérdőív a használati útmutatót és a kiértékelés szempontjait is tartalmazza.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!