Stresszdoki „könnyű álmot ígér”

nyugodt alvásElőző bejegyzésemben azt ígértem, hogy a konfliktusok kezelésének lehetőségeiről írok. Viszont a blogomat az olvasói igényekhez igyekszem igazítani, és mivel az utóbbi időben többen alvásproblémákkal kapcsolatban kértek tőlem tanácsot, úgy döntöttem, ma ezt a témát dolgozom fel. A konfliktuskezelésre is sor kerül hamarosan.

Mivel a legtöbb alvásprobléma hátterében nagyfokú és/vagy tartós szorongás vagy más jellegű pszichés zavar áll, ezért a valódi segítséget ezek feloldása jelenti, melyben egy pszichológus tud segíteni. Az alább javasolt relaxációs és pozitív gondolkodásra építő technikák is szakember vezetésével sajátíthatóak el legkönnyebben. Most azonban adok néhány egyszerű tanácsot, melyeket megfogadva bárki javítani tud pihenésének minőségén.

Lássuk tehát a jó alvás „tízparancsolatát”!

1. Mély és pihentető alváshoz sötét, csendes és levegős szobára van szükség. Gondoskodj arról, hogy elegendő oxigén legyen a hálószobádban, ha szükséges, szellőztess lefekvés előtt. Vannak olyan emberek, akik TV vagy rádió mellett könnyebben elalszanak, míg másokat zavar mindenféle hang. Te tudod, hogy a monoton zaj vagy a csend teszi-e könnyebbé álmodat.

2. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél nehéz ételt és ne fogyasszál koffeintartalmú italt. Kerüld a kávét, a kólát, a kakaót! Fontos tudnod, hogy néhány speciális keverék kivételével a tea is tartalmaz koffeint.

3. Lefekvés előtt mintegy másfél-két órával mozogj egy kicsit. Ez lehet séta vagy futás is. Ha módod van rá, ezt természetközelben, friss levegőn végezd.

4. Nagyon fontos, hogy az alvásnak legyen egy jól bejáródott rendje. Ennek lényeges eleme, hogy mindennap közel azonos időben kerülj ágyba. A rendszertelen alvás megbontja a szervezet normális bioritmusát, viszont ha kialakul az azonos időben való lefekvés szokása, utána testünk már maga kéri a pihenést, ha eljön az ideje.

5. A szokások területéhez tartoznak azok az esti rituáléink is, melyek úgyszólván felkészítenek bennünket az alvásra. Minden este ugyanazokat a rutin tevékenységeket és ugyanolyan sorrendben végezd (pl. fogmosás, másnapi ruhák kikészítése stb.). A szokások berögződésével eléred, hogy már ezen tevékenységek végzése is üzenet lesz tested és lelked számára, hogy eljött az alvás ideje.

6. Lefekvéskor vagy közvetlenül előtte gondolj valami szépre, jólesőre. Véletlenül se ilyenkor akarj megoldást találni a problémáidra! A pozitív gondolatok előhívását segíti, ha ezeket le is írod. A klienseimnek javasolni szoktam, hogy legyen egy naplójuk, melybe esténként beírják, hogy milyen jó dolog történt velük aznap, minek örültek, miért lehetnek hálásak.

7. Miután lefeküdtél, tudatosan lazítsd el az izmaidat. Teljesen engedd el a tested! Meg fogsz lepődni, hogy izmaid mennyire feszült állapotban voltak és észre sem vetted. A relaxáció rendkívül sokat segít álmatlanság esetén.

8. Nagyon fontos, hogy NE AKARJ elaludni. Az akarással, minél görcsösebb, annál inkább megakadályozod, hogy az álomba merülés valóban megtörténjen. Egyszerűen csak add át magad a nyugalomnak, a relaxált állapotnak.

9. Sokat segít, ha olyan ingerekkel veszed körbe magad, melyek nyugtatóan hatnak rád. Párologtathatsz a hálószobádban levendula illóolajat vagy hallgathatsz kellemes, halk zenét. Ha csak elképzelsz egy számodra jóleső ingert, az is hasonló hatású.

10. Kerüld az altatókat és a szintetikus nyugtatókat, mert amellett, hogy szervezetidegen anyagok, még függőséget is okoznak. Viszont hiány esetén érdemes pótolni a jó alvás szempontjából fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, így például a magnéziumot és a B-vitamint.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!