Természetes szorongásoldás és közérzetjavítás – táplálkozási tanácsok

Étrend szorongás ellenAz általam képviselt holisztikus szemlélet szerint az ember test-lélek-szellem hármassága által meghatározott lény, és az egészség megőrzése vagy visszaszerzése érdekében ennek a hármasságnak az egyensúlyi állapotára van szükség. A materialisták hajlamosak csak a fizikai test, míg egyes elvakult spiritualisták csak a lélek vagy a szellem oldaláról megközelíteni a gyógyítást, így nem a teljes emberrel foglalkoznak. Ez azonban nagy hiba, hiszen lelki folyamataink meghatározzák fizikai működésünket, és szervezetünk állapota is visszahat a hangulatunkra, a közérzetünkre. Ahhoz tehát, hogy igazán jól érezzük magunkat, hogy egész(séges)ek legyünk, testünkkel és lelkünkkel egyaránt foglalkoznunk kell.

Ebben a cikkemben a fizikai test, a szervezet oldaláról közelítem meg a szorongásoldás és közérzetjavítás témáját, és azt mutatom be, hogy a szorongó és/vagy depressziós emberek miként tudják tudatos étrenddel enyhíteni szenvedésüket. Előfordulnak olyan esetek, amikor a hangulatzavart valamely létfontosságú vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiánya okozza, és annak pótlásával a tünetek enyhülnek. Nézzük tehát, hogy melyek azok a biológiailag aktív anyagok, amelyekből szorongásos vagy hangulatzavar esetén érdemes a szokásosnál kicsit többet fogyasztanunk!

A C-vitamin nemcsak a betegségekkel való megküzdésben segít, hanem általános erőnlétfokozó hatása van. Ha több energiánk van, jobb a kedvünk és a stresszel is könnyebben megbirkózunk. Előállítására az emberi szervezet nem képes, ezért csak a táplálékkal juthatunk hozzá. Mivel vízben oldódik, túladagolásától nem kell tartanunk. Gazdagon tartalmazza a paprika, a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a citrusfélék. A napi szükségletünk fedezéséhez nagy mennyiségű nyers gyümölcsöt és zöldségfélét kellene elfogyasztanunk, ha erre nincs lehetőségünk, akkor pótolhatjuk jó minőségű táplálék-kiegészítőkkel is. Az általam egyik legjobbnak tartott tabletta a C 1000 Plus, ami csipkebogyó-őrleményt is tartalmaz.

A B-vitamin szintén vízben oldódik és elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez. Ajánlatos B-komplex formában fogyasztani, de rossz közérzet esetén különösen a B3- és a B6-vitamin pótlására lehet szükségünk. Mindkettő megtalálható például a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben, a csírákban, a dióban, valamint az állati eredetű ételekben is: húsban, tejben, tojásban. Táplálék-kiegészítőkkel pótolhatjuk, amennyiben étrendünk nem tartalmazza megfelelő mennyiségben. Legjobb választás a Stress Management és a MagneZi B6 tabletta.

A magnézium és a kalcium egyaránt fontos szerepet játszik az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében. Mérséklik a szorongásos tüneteket, elősegítik a mélyebb alvást. Ideális arányuk 2:1 a kalcium javára, a jó minőségű táplálék-kiegészítők ilyen arányban tartalmazzák őket. Mindkettő megtalálható az olajos magvakban, a teljes kiőrlésű gabonákban, a zöld színű növényekben. Étrend-kiegészítőként a Strong Bones Plus kapszula nagyszerű választás, hiszen összetevőinek köszönhetően az idegrendszer mellett a csontokat is erősíti.

A lecitin sok feladatot lát el a szervezetben, méltatlanul keveset beszélünk róla. Nélkülözhetetlen az idegrendszer egészséges működéséhez, mi több, annak felépítésében is fontos szerepet játszik. Nyugtató hatása mellett javítja az emlékezőképességet, serkenti az agytevékenységet, erősít, tonizál, ugyanakkor jobb alvást is biztosít. Különösen gazdagon tartalmazza a szója. Az életkor előrehaladtával mindenképpen érdemes pótolni táplálék-kiegészítőkkel is. A legjobb választás a Triple-Potency Lecithin zselatinkapszula, amit mézzel együtt javasolt bevenni.

Az omega-3 jótékony hatása széles körben ismert a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében. Azt viszont kevesen tudják, hogy enyhe antidepresszánsként is alkalmazható. Legjobb forrásai a tengeri halak és a lenmagolaj. Amennyiben táplálék-kiegészítővel szeretnéd pótolni, az Omega 3 concentrate zselatinkapszulát ajánlom.

A javasolt készítmények ebből a webáruházból rendelhetőek meg Magyarország területéről. A külföldről történő rendelés módját e-mailben tudom megírni, ha valakit érdekel.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!