Útmutató a pozitív gondolkodáshoz konkrét példákkal

pozitív - negatívA jó vagy rossz hangulat az érzelmek szintjén dől el. Ha rosszkedvű vagy, hiába mondja neked valaki, hogy „ne búsulj” vagy „fel a fejjel”, hiszen ezek az emóciókra nemigen hatnak. Az érzelmek közvetlenül nehezen hozzáférhetőek, megváltoztatásuk nem egyszerű. Van azonban egy olyan szint, amelyen sokkal könnyebb változtatni, mégpedig a gondolatoké.

Biztosan Te is számtalanszor tapasztaltad már, hogy az érzelmeid a gondolataid minőségének irányába mozdulnak el. Ha kellemes dologra gondolsz, jól, ha kellemetlenre, rosszul érzed magad. A gondolat az érzelem előszobája. Előbbi létrehozza az utóbbit, ugyanakkor utóbbi is visszahat az előbbire és tovább erősíti azt. Így alakulnak ki a pozitív és negatív öngerjesztő körök, melyek erőteljesen meghatározzák az ember általános közérzetét, beállítódását, világnézetét.

Mivel a gondolatok szülik az emóciót és könnyebben is változtathatóak, ezért kézenfekvő, hogy azok módosításával az érzelmeinket is pozitív irányba terelhetjük. A depressziós vagy szorongó ember legfőbb problémája az, hogy belegabalyodott a negatív kogníció-emóció önmagát erősítő ördögi körébe, a negativitás szokásává vált, és ennek felismerése, valamint a változtatásért tett erőfeszítések nélkül ebből nem is tud kikeveredni. Pedig a jó gondolat sokkal erősebb (és egészségesebb), mint a gyógyszer, csak fel kell ismerni a hatalmát. Mégis sokan inkább antidepresszánshoz vagy szorongásoldóhoz nyúlnak, mert egyrészt az orvos nem mondja el nekik, hogy a gyógyuláshoz a gondolkodásmódjukon kellene változtatniuk, másrészt pedig a gyógyszert bevenni sokkal egyszerűbb és a hatása is gyorsabb. A probléma ott van, hogy ez látszatmegoldás, hiszen hosszabb távon semmilyen fejlődést nem eredményez, viszont káros és függőséget okoz.

A gondolkodás megváltoztatása, a szorongást vagy depressziót okozó mentális tartalmak pozitívba fordítása nem egyszerű feladat, a személynek kitartóan dolgoznia kell magán. Ez azért van így, mert a negatív beidegződések (mint minden szokás) makacsul ellenállnak a változásnak. A személynek újra kell értékelnie az életét, más perspektívából kell rálátnia a dolgokra, újfajta (pozitívabb) szemléletet kell kialakítania. Ez idő- és munkaigényes feladat. Nem csoda, hogy sokan fel is adják és minden marad a régiben. Ha azonban az ember igazán erősen akarja a változást és kitart, akkor belátható időn belül szép eredményeket érhet el. Gondolatai (és ezzel együtt érzelmei) lassan, észrevétlenül egyre pozitívabbá válnak, és ennek következtében javul a hangulata és életminősége is.

De hogyan kezdjen ehhez hozzá az, akin mostanra teljesen eluralkodtak a rossz közérzetet okozó gondolatok? A továbbiakban egy kis segítséget adok az első lépésekhez azzal, hogy leírok néhány gyakori negatív gondolatot, és azt is, hogy ezeket milyenekbe lehet átfordítani. Ha átsuhan az elméden a negatív forma, azonnal cseréld le a pozitívra.

-          Amikor reggelente az ébresztőóra hangjára ébredve arra gondolsz, hogy „jaj, már megint el kell indulnom dolgozni”, gondolj inkább arra, hogy ez azt jelenti, hogy van munkahelyed.

-          Amikor a társad vagy a gyermeked feldühít vagy felzaklat, gondolj arra, hogy milyen jó, hogy ők vannak neked és nem vagy egyedül.

-          Amikor megkapod az adószámlát, jusson eszedbe, hogy rendelkezel azzal, ami után adóznod kell.

-          Amikor megfájdul a fejed, a hátad, a fogad, gondolj arra, hogy alapvetően egészséges vagy, csak múló kellemetlenség az egész.

-          Amikor bosszankodsz a házimunka miatt, jusson eszedbe, hogy ez azt jelenti, hogy van hol laknod.

A fenti példák egy részét valószínűleg Te is felhasználhatod közérzeted javítására, de nagyon sok másikat, a saját életedre jobban alkalmazhatót is írhatsz. Légy őszinte önmagadhoz, hiszen csak azok a pozitív gondolatok lehetnek hatékonyak, melyeket igaznak érzel és valóban örömmel töltenek el. Minden más csak önbecsapás. Vedd számba, hogy miért lehetsz hálás, minek örülhetsz igazán, és ezekre alapozd gondolkodásmódod átminősítését.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!