A jó közérzet nyomában – mit (t)egyél, hogy jól legyél?

jó közérzet - hogyanElőző bejegyzésemben arról írtam, hogy a pszichés zavarokból való felépülés sikere a hosszabb időn keresztül tartó, rendszeresen megtett apró lépésekben rejlik. A tartósan rossz lelkiállapottól szenvedőnek fel kell ismernie, hogy az orvosságoktól nem várhat megoldást. Évtizedek óta abban a tévhitben élünk, hogy a gyógyszer „gyógyító szer”, viszont az utóbbi időben egyre szembetűnőbbé vált, hogy az orvostudomány gyors fejlődésének és a patikákba kerülő újabbnál újabb kemikáliáknak ellenére is egyre több a beteg ember. A pszichés zavarok esetében ráadásul legtöbbször ki sem mutatható szervi elváltozás, tehát a kedélyjavító szerek fogyasztásának indokoltsága a gyógyulás szempontjából erősen vitatható.

Az igazság az, hogy az embernek tennie kell magáért, arra hiába vár, hogy majd bizonyos szerek vagy más emberek megmentik őt saját lelki örvényeitől. Ezt még a pszichológus sem teheti meg páciense helyett, csupán segíteni tud annak, aki hajlandó dolgozni magán. Mai bejegyzésemben adok néhány egyszerű tanácsot, amelyek (ha komolyan veszed és betartod őket), segíteni fognak a jobb közérzet elérésében. A kedélyállapot mielőbbi javulásáért érdemes egyszerre több irányból közelíteni a célhoz. Néhány egyszerű lépés is nagyon sokat jelent, ha rendszeresen megteszed őket. A rend rendet, a harmónia harmóniát, a jókedv jókedvet vonz. Ha tehát rendbe rakod életed valamely területét, akkor bizonyos idő elteltével a többi területen is előrelépést tapasztalhatsz majd.

Mit tehetsz tehát magadért? A legelső dolog, hogy felismered és elfogadod, hogy te magad vagy a felelős az életedért és a közérzetedért, senki más. Te vagy saját életed varázslója. Ha ezt megérted, a folytatás is működni fog, ha viszont itt elakadsz, akkor aligha fogod vállalni hosszabb ideig az életmódváltással együtt járó erőfeszítést és kellemetlenségeket.

A megoldás ugyanis a változtatásban rejlik. Azért olyan az életed jelenleg, amilyen, és azért érzed magad úgy, ahogy, mert ezt kiváltó életstílust folytattál. Ha nem változtatsz, ugyan miért változna bármi is? Kezdd azzal, hogy megreformálod táplálkozási és sportolási szokásaidat és módosítasz a gondolkodásmódodon.

Az egészségesebb táplálkozás a közérzetjavítás legtermészetesebb formája, és talán éppen az egyszerűsége miatt nem veszik a legtöbben komolyan a benne rejlő lehetőségeket. A stressz elsavasítja a szervezetet, az elsavasodás pedig további stresszt és rosszkedvet eredményez. Íme, egy újabb ördögi kör. A megoldás a lúgosítás, amely egyben a könnyebben emészthető élelmiszerek fogyasztását is jelenti – egyél sok friss zöldségfélét és gyümölcsöt, valamint csökkentsd a húsfogyasztást és a cukorbevitelt. Ne egyél egyszerre sokat, inkább naponta többször kevesebbet. Fogyasszál olajos magvakat (diót, mogyorót, mandulát, napraforgót, tökmagot, szezámmagot), vagy magvakból hidegen sajtolt olajokat (lenmagolaj, kendermagolaj, szójaolaj). A rossz közérzetet gyakran bizonyos vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek hiánya okozza, amire az orvosok a legritkább esetben gondolnak. Ezért az egészséges táplálkozás mellett ajánlatos étrend-kiegészítőket is alkalmazni, ezekkel pótolni a hiányokat. Egy kiváló, több készítményt tartalmazó szorongásoldó csomagot találhatsz IDE KATTINTVA.

Az aktívabb testmozgás a természetes közérzetjavítás másik feltétele, amely kiegészíti a megfelelő táplálkozást. Nem ismerek hatékonyabb feszültség levezető módot egy kiadós, izzasztó futásnál. A legalább 15-20 percig végzett monoton mozgás hatására örömhormonok szabadulnak fel a szervezetben, így a kitartást igénylő sportok (futás, úszás, kerékpározás) a depressziónak is az egyik legjobb természetes ellenszere. Az izzadással a szervezet megtisztul, a szapora légzés hatására oxigénnel telítődnek a sejtjeink és mindeközben a szívünket is eddzük.

És miként érhetsz el jobb közérzetet a gondolkodásmódod megváltoztatásával? Nagyon összetett és fontos téma, ezért írtam már róla többször is. A következő bejegyzésemben viszont nem általánosságban értekezek majd róla, hanem bemutatom, hogy melyek lehetnek azok a konkrét gondolatok, melyek a Te életedbe is elégedettséget és vidámságot hozhatnak.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!