A stressz pozitív oldala (mert még annak is van!)

stressz blogbejegyzésA “stressz” szóhoz manapság kizárólag negatív képzeteket társítunk. Kellemetlen, feszítő, szorongató érzést kötünk hozzá, és igyekszünk minimálisra csökkenteni az életünkben. Ha orvosnál járunk, a gyógyszereink mellé gyakran megkapjuk a jó tanácsot is, hogy kerüljük a stresszt. Való igaz, hogy sok betegségünk hátterében ez áll, de nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mivel is állunk szemben, mert a túlzott leegyszerűsítés félreértésekhez vezethet.

A stressz önmagában véve nem rossz, sőt, hasznos lehet számunkra. Tulajdonképpen szervezetünknek a vészhelyzetekre való reakciójáról van szó, amely kezdettől fogva adaptív jelentőséggel bír: őseinknél ez indította be a létfontosságú „harcolj vagy menekülj” válaszreakciót veszély esetén. A természet erőivel vagy a vadállatokkal szembe kerülő ősember csak úgy tudott életben maradni, ha a vészjelek hatására szervezetében különböző változások játszódtak le a perc törtrésze alatt. Ilyenkor hevesebbé vált a szívverése, felgyorsult a légzése, megfeszült az izomzata, és a szervezet spontán reakciója lehetővé tette, hogy a veszélyhelyzetre azonnal válaszolni tudjon.

Modern korunkban teljesen másféle veszélyek fenyegetnek bennünket, de az ősi fiziológiai reakció fennmaradt. A problémát az okozza, hogy míg a vad természeti viszonyok között élő elődeink mozgásban le tudták vezetni a feszültséget, addig a mai civilizált világ erre jóval kevesebb lehetőséget ad. Egy orvos, tanár, irodai dolgozó vagy gyári munkás nem teheti meg, hogy fut két kört a munkahelye körül, ha feszültnek érzi magát. A mozgásos levezetés lehetőségének hiányában pedig a szervezet feszültségi szintje tartósan magas maradhat, és az ember frusztrációt kénytelen átélni. Ez hosszabb távon a tehetetlenség érzését szüli, ami a szervezet heves stresszreakcióival társulva egészségkárosító hatású lehet.

Amikor a mai ember a stresszről beszél, akkor valójában a fent felvázolt, ún. distresszre gondol. Ennek lényege az a szorongató érzés, amit az energiák elakadása, bennrekedése okoz, hiszen a személy az adott szituációban valamiért nem képes a szervezete válaszreakcióinak megfelelően megnyilvánulni. Aki gyakran kerül ilyen helyzetbe, arra mondjuk, hogy „sokat kell nyelnie”. A stressznek ez a fajtája nemcsak kellemetlen, de káros is.

Van azonban egy jóval pozitívabb formája is, ez az ún. eustressz. Olyankor tapasztaljuk meg, amikor kellemes izgalom járja át testünket, lelkünket. A legnagyobb öröm hatására éppúgy felgyorsul a szívverésünk, megváltozik az izomtónusunk, mint veszély esetén, tehát valójában stresszt élünk át. Ez azonban kellemes, jóleső izgalom, és nem károsító feszültség. Ha például lázasan készülődsz a nyaralásodra, melyet egy távoli egzotikus szigeten fogsz eltölteni, akkor alig várod az indulást, a repülőutat. Ilyenkor eustresszt élsz át. Ha azonban félsz a repüléstől, de utaznod kell, akkor előre szorongsz, gombócérzéssel a torkodban gondolsz a közelgő repülőútra. Ebben az esetben distresszről beszélhetünk. Egyik sem nyugodt állapot, az izgatottság megélése szempontjából viszont óriási különbség van köztük. Ez a példa azt is jól szemlélteti, hogy a dolgok vagy események nem önmagukban váltják ki a stresszreakciót, sokkal inkább azok értelmezése a mérvadó, vagyis, hogy szubjektív megítélésünk szerint veszélyt jelent-e ránk nézve az adott szituáció, vagy sem.

Adaptív szerepe mellett a stressz színesebbé is teszi életünket. Hajtóerőt adhat, segíthet bennünket céljaink elérésében. Ha teljesen hiányozna a mindennapjainkból, akkor meglehetősen egyhangú és passzív életet élnénk. Sokszor szükségünk van bizonyos fokú nyomásra, kényszerítő erőre, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból, és tegyünk önmagunkért, a jövőnkért. Valójában tehát a stressz pozitív jelenségként is felfogható, amennyiben arra utaló jelzésként értelmezzük, hogy ideje lenne változtatnunk az életünkön. Erről szól az a kis anekdota is, amikor két székely beszélget, miközben egyikük kutyája vonyít az asztal alatt. A vendég megkérdezi a házigazdát, hogy mi baja a kutyának. „Nyomja a szög” – mondja az eb gazdája. „És akkor miért nem megy arrébb?” – kérdezi ismét a vendég. „Mert még nem nyomja eléggé” – hangzik a válasz. Így vagyunk ezzel mi, emberek is. Sokszor szükségünk van bizonyos fokú nyomásra, stresszhatásra, hogy lépéseket tegyünk életminőségünk javítása érdekében.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!