Elménk gonosz játékai

Rossz gondolatokEbben a bejegyzésben egy személyes tapasztalatomat szeretném megosztani Veled, kedves olvasóm, amelyben azonban Te is magadra ismerhetsz.

Még januárban történt velem, hogy buszon utaztam, borongós téli reggel volt. Nem tudom, hogy az idő hatott-e negatívan a hangulatomra, de tény, hogy az is elég borongós volt. A busz monoton zúgását, az elsuhanó tájat teljesen elfeledtették velem a gondolataim, melyek csak jöttek egymás után – jellemzően csupa negatívak, az aktuális lelkiállapotomnak megfelelőek. Kifejezetten rosszul éreztem magam.

Aztán hirtelen feleszméltem: most mégis miért ilyen rossz a közérzetem? – kérdeztem magamtól. Ülök a buszon, haladok a célom felé, kezdődik egy átlagos nap. Eszembe jutott, hogy előző nap is pontosan ugyanilyen reggel volt, és akkor jó volt a hangulatom. Mi változott? Rá kellett jönnöm, hogy semmi. Ugyanolyan nap ez is, mint a tegnapi. Semmi sem indokolja, hogy ma rosszabbul érezzem magam. Mire ezt végiggondoltam, a közérzetem is sokat javult. Szinte már mosolyogtam a butaságomon, hogy feleslegesen ilyen lelkiállapotba hoztam magam. Visszatereltem a gondolataimat a jelenbe, és elégedetten nyugtáztam magamban, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Biztosan Veled is számtalanszor megtörténik, hogy annyira a gondolataidba merülsz, hogy megfeledkezel a valóságról. Ha ezek a gondolatok negatívak, akkor előidézed a rossz hangulatot – ráadásul teljesen alaptalanul. A legrosszabb az, ha ilyenkor nem tudatosítod magadban ennek abszurd voltát, és el is hiszed, hogy van okod a szorongásra, a búslakodásra. Az ember ilyenkor önmaga legnagyobb ellensége, az elméjének a dróton rángatható bábja.

Hogy ezt megakadályozd, időnként tetten kell érned az elmédet, amint éppen azon munkálkodik, hogy kizökkentve az itt és most realitásából, elhitesse veled, hogy van okod a nyomott lelkiállapotra. Az ember sokkal hajlamosabb gondolatban a múltban vagy a jövőben járni, mint megélni a jelen pillanatot. Az elménk ezzel a gonosz játékával nagyon sok felesleges szorongást, félelmet és szomorúságot okozhat nekünk. Ne engedd meg, hogy elvegye a tisztánlátásod! Ha rosszkedvűnek érzed magad, azonnal vizsgáld meg a gondolataidat! Nagyon valószínű, hogy vagy a múlt problémáin, vagy a jövő lehetséges veszélyein „agyaltál”. Ilyenkor azonnal gyere vissza a jelenbe, a valóságba! Ha ezt megteszed, rájössz, hogy a rossz közérzetednek nincs, vagy alig van reális alapja. A folyton téves riadót fújó elméd csapdájába kerültél, és beleélted magad mindabba, amit el akart hitetni veled.

A jelenben, az „itt és most”-ban élés a kiegyensúlyozott élet alfája és omegája. Nem véletlen, hogy a távol-keleti ősi tanok olyan nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. Mi több, már a nyugati ember is egyre inkább felismeri ezek igazságtartalmát. Mára már az amerikai filmgyártást is elérte ez a hullám. A nagysikerű Mátrix című mozifilm alapötletét is a keleti hagyományokból merítették a szerzők. Egy másik ilyen alkotás a Békés harcos útja, amely megtörtént eseményeken alapul. A filmet ide kattintva találod meg. Javaslom, hogy nézd meg, mert a művészi élményen túl ez az alkotás élni tanít. Jó szórakozást hozzá!

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Elménk gonosz játékai bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kerner Erika szerint:

    KEdves ADOLF!NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM .HOGY ILYEN KITARTÓAN FOGLALKOZOL ÖNZETLENÜL AZ EMBERKKEL.IRÀSAID ÉPITÖEK ÉS TANULSÀGOSAK! KÖSZÖNÖM HOGY MEGISMERTELK! HÀLÀS VAGYOK ÉRTE!:-) ÜDV: ERIKA

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!