Kulcs a vágyaid eléréséhez és a jobb közérzethez – 2. rész

kulcs a jobb közérzethezAz előző bejegyzésben egy olyan téma tárgyalásába kezdtem, amely mindenkit érint. Hiszen ki ne szeretné valóra váltani álmait és javítani hangulatát. A változáshoz azonban sok esetben az szükséges, hogy felülírjuk azokat az idegi „áramköreinket”, amelyek a negatív élethelyzetekért és a rossz közérzetért felelősek. Kissé tudományosan hangozhat ez, de valójában egyszerű szokásokról, berögződésekről van szó, melyeknek valóban jól azonosítható rögzült idegrendszeri hálózatai vannak. Ha gyakran gondolunk valamire, az a gondolat megerősödik, és lassan beépül szokásrendszerünkbe. Ha ez megtörténik, utána nagyon nehezen változtatható meg. Beállítódássá, életszemléletté szilárdul. És mivel a hasonló a hasonlót vonzza, a negatív gondolatok káros, a pozitívak pedig előnyös további gondolatokat és viselkedésformákat szülnek.

 

Ha rosszul érzed magad, ha nincs elég energiád, ha zaklatott vagy, legelőször a gondolataidat vizsgáld meg! Valószínűleg azt fogod találni, hogy többségükben negatívak. Ezek generálják a rossz érzéseket is. Az elsődleges cél tehát az, hogy a gondolataidat változtasd meg. Tudatosan törekedj arra, hogy pozitív hozzáállást alakíts ki. Így tudod a már meglévő idegi kapcsolatokat felülírni, és az optimizmust szokásoddá tenni. És hogy mindezt hogyan teheted meg? Ehhez adok néhány tanácsot ebben a bejegyzésemben.

 

A gondolataid és a szavaid összefüggenek egymással. Ha az előbbiek negatívak, valószínűleg az utóbbiak is azok lesznek. Ezzel azonban csak még inkább megerősíted ártó „áramköreidet”. Szakítsd meg ezeket! Figyelj a szavaidra! Próbáld ki, hogy egy hétig (vagy ha ez túl hosszú időnek tűnik, akkor 2-3 napig) csakis olyan dolgokról beszélj, amelyek jó érzéssel töltenek el. Ha negatív gondolatod támad, ne fejezd ki szavakkal, egyszerűen hagyd továbbsuhanni. Ha viszont pozitív, akkor erősítsd meg azzal, hogy ki is mondod! Ha megkérdezik tőled, hogy vagy, mondhatod azt, hogy „jól”, de ha ez nem igaz, akkor mondhatod ezt is: „vannak gondjaim, de azon vagyok, hogy megoldjam őket és jól érezzem magam”. Nem az a cél, hogy hazudj önmagadnak és másoknak. Sokkal inkább az, hogy nehéz helyzetedben elismerd a problémát, de a megoldás oldaláról közelítsd meg azt. Minél többet gyakorolod ezt, annál könnyebben fog menni. Ahogy negatív idegi hálózatokat létre tudtál hozni, úgy pozitívakat is képes vagy. Mivel a kimondott szavak a gondolatokra is visszahatnak, egy idő múlva észreveszed majd, hogy valóban pozitívabb színben látod a világot. Kerülj mindenféle panaszkodást, sopánkodást, kritizálást, ítélkezést! Ne arról beszélj, amit nem akarsz, ami bánt, hanem arról, amit szeretnél, ami inspirál. Ennek a gyakorlatnak az igazi ereje abban van, hogy szavainkat sokkal inkább ellenőrzésünk alatt tarthatjuk, mint a gondolatainkat, viszont hatást gyakorolnak azokra is.

 

Nagyon fontos, hogy támogató, bátorító, pozitív hozzáállású emberekkel vedd körül magad. Az ő társaságukban az előző tanácsot is könnyebb megfogadni. Az ember bizonyos fokig óhatatlanul hasonul a környezetéhez. Ha negatív beállítottságú emberek között éled a mindennapjaidat, akkor könnyen lehúznak magukhoz. Ezt ne engedd meg! Akkor se, ha kényelmesebb így. Akkor se, ha esetleg jóleső érzéssel tölt el az, hogy társakat találtál a szenvedésben, akiknek hasonló problémáik vannak, mint neked. Ez nagy csapda, mert az „együtt szenvedés” élménye az összetartozás érzésén keresztül vonzó lehet számodra, de sajnos benne is tart állapotodban. Ha kénytelen vagy elviselni negatív beállítottságú emberek jelenlétét, ha nem kerülheted el őket, akkor pedig légy ellenálló ártó hatásaikkal szemben, ne fogadd el a véleményüket! Alakíts ki toleráns, de egészségesen kritikus szemléletet! Mások személyének és nézeteinek elfogadása nem jelenti azt, hogy egyet is kell értened velük.

 

A nap minden percében keresd a pozitív ingereket és kerüld a negatívakat! Olvass lelkesítő könyveket, nézzél inspiráló videókat és filmeket! Ne engedd, hogy a borzalmakkal teli híradók és TV műsorok határozzák meg világnézetedet! Negatív agymosás zajlik a médiában. Alakíts ki pozitív és határozott életszemléletet és tudatosan válaszd meg azokat az ingereket, melyek ezzel összhangban vannak, és amelyeknek ezért helyet adsz az életedben.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!