Ne akard a gyógyulást, hanem engedd meg magadnak!

lazítással gyógyulásBizonyára neked is voltak már álmatlan éjszakáid, kedves Olvasóm. Forgolódtál az ágyadban, és arra gondoltál, hogy aludnod kellene, mert rögtön reggel lesz és fel kell kelned. Az járt a fejedben, hogy fáradtan nem fogsz tudni teljesíteni a munkahelyeden, pedig muszáj helytállnod, mert elvárják tőled a tökéletes feladatvégzést. Minél jobban el akartál aludni, annál kevésbé sikerült, és egyre nyugtalanabb lettél.

Minden szakember igazolhatja, hogy a szexuális problémák nagy része szintén az elvárásokra, a belső vagy külső kényszer megélésére vezethető vissza. Az a férfi, aki úgy érzi, teljesítenie kell, könnyen belesodródhat a szorongás ördögi körébe, és megtapasztalhatja a merevedési zavarok összes kínját. Mert ugyebár felsülni, csődöt mondani nem szabad, muszáj teljesíteni!

Kell, muszáj, nem szabad stb. – ezek azok a kulcsszavak, melyek a szorongó emberek szótárában mindennaposak. A hozzám segítségért forduló legtöbb pánikbeteg azt mondja, „meg kell gyógyulnia”, „nem szabad gyengének lennie” stb., stb. A szorongásos zavarok kezelése ideális esetben nem a gyógyszer rutinszerű kiírásával kezdődik, hanem azzal, hogy a szakember felismerteti kliensével az ilyen kijelentésekben megnyilvánuló belső kényszerek betegséget előidéző és fenntartó hatását. A merev megfelelési kényszer, a maximalizmus, a tökéletesség igénye ugyanis mind-mind szorongást generáló lelki mozgatórugók. Az ún. kell- vagy muszáj-gondolkodás nagyon tipikus vonása a szorongásra hajlamos személyeknek. Ha pedig ezt a hajlamot aktiválja egy stresszel teli, megterhelő időszak, akkor a pszichés zavarok kialakulásának az esélye jelentősen megnövekszik.

A muszáj-gondolkodás ráadásul nem csak a szorongást erősíti fel, hanem a benne rejlő kényszer folytán belső ellenállást is szül. Ezért van az, hogy a személy sokszor kettős érzés szorításában vergődik: az erős akarat szembekerül egy furcsa, feszítő ellenérzéssel. Mindez frusztrációt vált ki, és tovább növeli a szorongást.

Minden ilyen jellegű pszichés probléma hatékony megoldása azzal kezdődik, hogy a személy lazít az elvárásain. Nem állít fel olyan szigorú mércéket sem önmagával, sem másokkal szemben. Nem feketén és fehéren látja a világot, hanem elfogadja, hogy vannak köztes árnyalatok is. Nem ítélkezik, nem bírál, nem kategorizál. Fellazul és elfogad. És mindezt elsősorban önmagával szemben teszi meg.

Ez a változás természetesen nem könnyű és igen időigényes is. Csak lassan, lépésről lépésre lehet előrehaladni. Megjegyzem, ezen a ponton máris megjelenik a páciensek többségénél az újabb ellenállás, hiszen a muszáj-gondolkodás nehezen egyeztethető össze a türelmes építkezéssel. A változáshoz vezető út azonban hosszú, és a sikerhez elengedhetetlen, hogy a kliens nyugodtan és saját személyét elfogadva, de egyszersmind kitartóan dolgozzon önmagán. Az eredmény eléréséhez hozzásegítenek bizonyos gyakorlatok, melyek egy részét fiziológiai szinten is ható relaxációs, imaginációs és légzéstechnikák, más részüket pedig a gondolkodásmód megváltoztatására irányuló módszerek alkotják. Ilyeneket alkalmazok én is a segítő munkám során. (Tapasztalom azt is, hogy szorongásos zavarokkal küzdő klienseimnek rendszeresen fel kell hívnom a figyelmüket arra is, hogy ne törekedjenek az általam tanított, lazítást elősegítő gyakorlatok tökéletes végzésére, hiszen ezzel csak további elvárásokat hoznak létre magukban, ehelyett próbálják meg élvezni a gyakorlatok okozta kellemes állapotot. Furcsán hangozhat, de igaz: az ilyen személyeknek külön meg kell tanulniuk élvezni a jót…)

A világunkat meghatározó gondolkodásmód és szabályrendszer nagyon kedvez a szorongásos zavarok kialakulásának, nem véletlen, hogy olyan sok embert érintenek ezek a problémák. A végső megoldást minden esetben a rugalmasabb és lazább lelki beállítódás kialakítása jelenti, melynek első lépése a muszáj-gondolkodás fokozatos leépítése és felülírása.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!