Válaszút előtt – segítség a döntéshozáshoz

válaszútMindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikor akár egész jövőnket meghatározó döntést kell hoznunk. Amikor választanunk kell két, vagy akár több út, irány közül. Az ilyen dilemmák a leghatározottabb embereket is elbizonytalaníthatják, hiszen döntést hozni nagy felelősség. Sokan ilyenkor fordulnak pszichológushoz, sőt, az is megtörténhet, hogy az egyébként nem hívő ember életében először Istentől kér útmutatást.

Engem is gyakran keresnek meg olvasóim döntési nehézségekkel; a szorongásos zavarok és a házastársi konfliktusok mellett a harmadik leggyakoribb problémakör, amikor a személy elakad az életében, nem tudja, merre tovább, és szüksége van valakire, aki megmutatja neki az utat. A pszichológus erre azáltal képes, hogy érzelmileg nem érintett kívülállóként, szakmai hozzáértéssel tud a problémára tekinteni. Rávezeti kliensét arra, hogy melyik irányt választva mire számíthat, hogy aztán könnyebben tudjon dönteni. A pszichológus soha nem konkrét tanácsot ad, hanem abban segít, hogy a hozzá forduló személy tisztábban lássa saját helyzetét, és ezáltal képes legyen önmaga számára kedvezőbb döntést hozni.

Úgy gondolom, az igazán sikeres döntéshozáshoz egyaránt szükség van a racionális mérlegelésre és az intuícióra is. Éppen ezért minden ilyen helyzetet több oldalról kell megközelítenünk. Fontos az, hogy mit gondolunk a választható lehetőségekről, de az is, hogy miként érzünk velük kapcsolatban. Belső iránytűnk (vagy ha úgy tetszik, a belső hang) minden esetben megmutatja a helyes irányt, csak sajnos a legtöbb ember semmiféle kapcsolatban nincs mélyebb önvalójával. Ezért kell egy külső személy vagy spirituális eszköz, aki/ami felerősítheti a belső hangot, hogy az érintett képes legyen meghallani azt.

Most három olyan egyszerű módszert mutatok be, melyeket segítségül hívhatsz, ha egy-egy élethelyzetben nem tudsz döntésre jutni. Javaslom, hogy mindegyiket alkalmazd, mert a kombinálásukkal jobb eredményeket érhetsz el.

  1. Amikor két lehetőség közül kell választanod, végy egy papírlapot, és írd le mindkét esetre az előnyöket és a hátrányokat. Alaposan gondold át, milyen pozitív és milyen negatív következményekkel járhat, ha ezt vagy azt az utat választod. Miután leírtad az összes előnyt és hátrányt, állapítsd meg, hogy melyik alternatíva esetében van több az előbbiből és kevesebb az utóbbiból. Nyilvánvalóan az lesz számodra a kedvezőbb választás, amely esetében a mérleg pozitívabb.
  2. Végy két nagyobb papírlapot, és az egyikre az egyik, a másikra a másik választási alternatívát írd fel címszavakban. Ezután helyezd a lapokat a padlóra, és állj rá az egyikre. Testtartásod legyen laza, kényelmes, picit a térded is behajlíthatod. Helyezkedj bele a helyzetbe! Képzeld el, hogy az adott alternatíva mellett döntöttél, azt választottad. Hogyan érzed magad a helyzetben? Milyen érzéseid és gondolataid vannak? Vajon erre az állapotra vágysz igazán? Utána állj rá a másik lapra, helyezkedj bele abba a helyzetbe is, és tedd fel magadnak újra az előbbi kérdéseket. Melyik esetben érezted magad jobban?
  3. Este, lefekvéskor készíts oda az ágyad mellé papírt és tollat. Elalvás előtt fogalmazd meg magadban az eldöntendő kérdést és kérd a választ az Univerzumtól. Ezután aludj el, és ha éjjel felébredsz, írd le amit álmodtál, vagy csak érzel, gondolsz. Reggel olvasd el, és próbáld megfejteni az üzenetét. Javaslom, hogy ezt a módszert hosszabb időn át, napokig vagy akár hetekig alkalmazd. Tanácsom továbbá, hogy napközben is figyelj a jelekre, az üzenetekre, amiket kapsz. Ezek lehetnek ismerőseid által elejtett szavak vagy újságcikk címek, melyeket véletlenül meglátsz. Az Univerzum a legfurcsább módon küldheti a megoldást a problémádra, de mindenképpen küldi. A kérdés csak az, hogy van-e antennád, hogy vedd a jeleket.

A fenti módszereket alkalmazva nagymértékben megkönnyítheted a magad számára a döntéshozást, ha azonban különösen jelentős, az egész életedet meghatározó döntést kell meghoznod, javaslom, hogy fordulj szakemberhez, aki további segítséget is nyújthat.

Kategória: Gondolatok | A közvetlen link.

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltened!